Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavřené hranice: Pro Čechy uvízlé v cizině míří po autobusech i letadla, první na Kanáry

Autor: sab - 
18. března 2020
15:55

Dva lety pro 250 Čechů vypraví stát ve středu na Kanárské ostrovy. V dalších dnech poletí s těmi, kteří se nemají jak do vlasti vrátit, letadla z  Maroka, z Filipín a z Vietnamu. Řeší se i odlet Čechů z Latinské Ameriky, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Na letech se Česko domlouvá i s jínými evropskými státy, k Čechům by do letadla mohli nastoupit i další Evropané. Z evropských měst dál Čechy vozí speciální hasičský autobus. Vláda prozatím počítá s tím, že návrat Čechů z ciziny bude stát kolem 40 milionů korun.

Repatriace, tedy návrat Čechů do vlasti, pokračuje prostřednictvím autobusů. Vozí zejména ty, kteří uvízli na některém z evropských letišť. Autobusy už byly pro Čechy třeba ve Frankfurtu nebo ve Vídni.

Autobus je na cestách i dnes (ve středu). „Už možná přijeli zpět do Prahy. Jsou to dva autobusy s našimi občany z Velké Británie,“ informoval ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Autobusy, které vypravilo ministerstvo zahraničí, s Čechy zítra dorazí také z Chorvatska a ze Slovinska. „V přípravě je také vyzvednutí našich občanů v Lucemburku a dnes také ve Francii v Paříži,“ dodal Petříček.

Kolik autobusů ještě bude vypraveno, se podle Petříčka bude odvíjet i od toho, kolik bude ještě zrušených letů. „Do teď bylo možné se vracet do republiky přes nizozemská letiště, což už teď neplatí,“ dodal. Cílem je podle Petříčka umožnit všem Čechům se vrátit domů. 

Ve středu také Česko vypraví dva lety. Ty vyzvednou 250 českých občanů, kteří kvůli koronaviru uvízli na Kanárských ostrovech. Připravuje se letecké vyzvednutí českých občanů z Maroka, z Filipín a z Vietnamu, v jednání je i vyslání letadla pro Čechy v Latinské Americe. 

Pokud bude místo, přistoupí i Evropané

Problémy na cestě domů nepotkaly jen Čechy, kterých jsou podle ministra Petříčka stovky, ale i občany jiných evropských států. Někteří Češi se už mohli do Evropy dostat letadly jiných států, které už pro své lidi stroje vyslaly.

Do letadla, které nyní česká vláda vyšle, budou moci v případě, že v nich zbudou volná místa, nastoupit i další Evropané. „I my chceme solidárně nabídnout, pokud budeme mít kapacity, ty lety, které budou vypravovány i pro naše sousední státy,“ řekl šéf resortu zahraničí. Speciální letadlo chce Petříček vypravit i z Vietnamu. Zde by také mělo být místo pro ostatní lidi z EU.

 

Čechům, kteří nyní uvízli v zahraničí, ministr Petříček doporučuje kontaktovat české velvyslanectví v daném místě. Mají volat na konzulární linky. „Ověříme možnost, jestli jsou alternativní cesty, jak se mohou vrátit,“ vysvětlil Petříček.

Podle něj desítky až stovky lidí prosí i o pomoc při návratu ze Spojených států. Petříček ale ve středu řekl, že zde stále ještě jsou možnosti využít komerčních letů zpět do Evropy.

Na letištích sousedních států mohou Čechy vyzvednout i jejich blízcí. Na hranicích se však musí prokázat jejich letenkou na let, který jim byl zrušený. „Musí tam být vidět, že z toho letiště, kde se ten člověk nachází, ten let neproběhl,“ vysvětlil Petříček.

Video  Tomáš Petříček o Češích uvízlých v zahraničí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pipa111 ( 18. března 2020 19:42 )

Ja už bych je tam nechala.....měli se dávno vrátit...cuká hrdinům u ***e tak se chtjí honem vrátit , čučkaři....

Ten-co-vidi ( 18. března 2020 18:26 )

Tak se k tomu podepiš.

Ten-co-vidi ( 18. března 2020 17:27 )

Ten-co-vidi:Naprosto souhlasime s nařízenim vlady a nejlepšiho premiera po roce 1989 panem A.Babišem 👍👍👍👍👍
Naopak přeji každemu,kdo umyslně tato nařizeni porušuje a bezduvodně pomlouvá,aby tento virus osobně chytil a odstonal!
Vaši vysmátí spokojení kobližci 😂😀👍
Bravo pane Babiš a pane Hamáček👍👍👍
Naše hlasy máte jisté!
Kdo nedodržuje karantenu a šíří nakazu ,ať si klidně zdechne!
Co délá opozice když tolik ječela a kritizovala za vše Babiše a ta svoloč novinářská?
Pouze intriky!


VAŠE DEMENTNÍ KOBLIHY

montevideo ( 18. března 2020 16:37 )

O vládním speciálu nepadlo ani slovo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa