Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Praha zavřela registr vozidel, modré zóny neplatí. Provoz omezily i úřady městských částí

Autor: ČTK - 
16. března 2020
11:46

V Praze jsou od pondělí pro veřejnost uzavřena všechna pracoviště registru řidičů a vozidel. Do ukončení krizových opatření vlády jsou odložena také správní řízení o dopravních přestupcích a pozastaveny zkoušky žadatelů o řidičský průkaz. Informoval o tom mluvčí Prahy Vít Hofman. Magistrát již minulý týden omezil provoz ve Škodově paláci, kde jsou nyní úřední hodiny stanoveny pouze na středu mezi 13:00 a 16:00. Budovy na Mariánském a Kafkově náměstí jsou uzavřeny. Z rozhodnutí vlády dnes také v metropoli přestaly platit parkovací zóny.

Pracoviště registru, kde se vyřizuje agenda spojená například s řidičskými průkazy nebo přihlašování vozidel, se nacházejí na Vyšehradě, na Jarově, ve Vysočanech, na Bohdalci a na Břevnově. Poslední zmíněné již město uzavřelo minulý týden. Provoz omezují i úřady městských částí, některé také již uzavřely mateřské školy. To je případ Prahy 1, 6, 11, 14, 15 a dalších.

Z rozhodnutí vlády v pondělí v metropoli a dalších městech přestaly platit parkovací zóny. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) k tomu na sociálních sítích uvedl, že lidé by měli i přes to jezdit autem jen v nejnutnějších případech. „Parkovacích míst je v Praze výrazně méně než aut a hrozí, že nezaparkují zdravotníci, nemocní mířící na odběry, pečovatelé pomáhající seniorům či příslušníci armády,“ uvedl.

Dodal, že město v pondělí začne pro tyto skupiny mobilními značkami vyhrazovat zvláštní parkovací místa. Lidé by podle náměstka měli upřednostňovat pěší chůzi nebo kolo. Scheinherr dále uvedl, že MHD funguje v běžném režimu s výjimkou autobusů, které od pondělí jezdí podle lednových a únorových jízdních řádů s mírně prodlouženými intervaly.

Vláda v neděli večer v souvislosti se šířením nového typu koronaviru zakázala volný pohyb lidí s výjimkou cest do zaměstnání, nezbytných cest za rodinou, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Kabinet také omezil provoz úřadů, zavedl vnitřní ochranu hranic s Německem a Rakouskem a rozhodl o aktivaci Ústředního krizového štábu. Potvrzených případů nákazy bylo v pondělí ráno v Česku 298.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa