Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smutný rekord v Itálii: 250 obětí koronaviru za jediný den

Autor: ČTK, tsv - 
13. března 2020
20:10

Počet obětí koronaviru v Itálii během posledních 24 hodin stoupl o 250 na 1266, oznámila v pátek agentura Reuters s odvoláním na informace civilní obrany. Předchozí údaj ze čtvrtka uváděl 1016 mrtvých. Počet mrtvých vzrostl zhruba o čtvrtinu, což je největší nárůst od propuknutí nákazy, dodala agentura. Také podle agentury AFP je 250 úmrtí během 24 hodin rekordní údaj.

Celkový počet potvrzených případů v jihoevropské zemi, která byla novým koronavirem nejhůře postižena hned po Číně, vzrostl na 17 660 z předchozích 15 113, což je nárůst přibližně o 17 procent. Podle civilní obrany se 1439 nakažených plně zotavilo; o den dříve uváděly úřady 1258 vyléčených. Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče vzrostl z 1153 na 1328.

Po prázdných ulicích se rozléhá hudba

Ulice italských měst v těchto dnech kvůli celostátní karanténě zejí prázdnotou, mnohé z nich ale alespoň chvilkově ožívají díky improvizovaným koncertům místních obyvatel. Lidé společně zpívají a hrají z balkonů a oken tradiční písně či vlastní hudbu. Videa nové kratochvíle Italů žijících v izolaci přinášejí místní média i web deníku The Guardian. Podle listu La Repubblica byl na dnešní večer naplánován hromadný zpěv národní hymny.

„Otevřeme okna, vyjděme na balkony a pojďme si společně zahrát, i když jsme od sebe daleko,“ zní výzva, která se šíří na sociální síti facebook. Nabádala ke zpěvu hymny v 18:00, v dalších dnech pak jsou na programu známé italské popové písně.

„Nemusíte umět číst noty, hrát na hudební nástroj... důležité je, aby nás bylo slyšet, protože hudba je nejlepší medicínou na vyléčení duše, a v tomto okamžiku ji potřebujeme,“ píší organizátoři celostátního „flashmobu“, tedy improvizovaného vystoupení.

Itálie bojuje s nejhorší epidemií nemoci COVID-19 z celé Evropy a v celé zemi kvůli tomu už několik dní platí přísná omezení pohybu osob, k těmto omezením navíc ve čtvrtek přibylo plošné uzavření obchodů či restaurací. Lidé mohou vycházet z domu v podstatě jen kvůli práci a naléhavým záležitostem, jako je nákup potravin.

Domácí izolaci si společným zpěvem už zpříjemňovali například lidé v toskánském městě Siena, kde zněla z oken lidová píseň Canto della Verbena. V Neapoli zase místní zvolili popovou skladbu Abbracciame („obejmi mě“), národní hymna už se podle The Guardian zpívala v nedalekém Salernu. La Repubblica informovala, že podobné scény se odehrály v Římě, Turíně i v Cagliari na Sardinii.

„Pocit sounáležitosti, společného údělu, chuti do života. I přes to všechno,“ napsal na twitteru uživatel Raffaele Mirarchi, který zveřejnil video z neapolského předměstí San Giorgio a Cremano.

Mimořádná opatření kvůli šíření koronaviru mají v Itálii platit po celý zbytek měsíce. Kromě barů, muzeí, divadel či sportovních center jsou v zemi zavřené také všechny školy i školky. Uzavírka obchodů, vyjma těch s potravinami a léky, potrvá nejméně do 25. března.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa