Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V karanténě nejsem! vyvrátila lež ministra Vojtěcha lékařka ze soukromé laboratoře. Ten se omluvil

Aktualizováno -
7. března 2020
12:03
Autor: nec, pom - 
6. března 2020
22:24

Už 19 nakažených koronavirem, oznámil v pátek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na dva případy přišli v soukromé laboratoři Tilia Laboratories v Praze. Jejich lékařka podle Vojtěcha skončila v karanténě, protože vzorky odebrala „nestandardním způsobem“. To ale lékařka Soňa Peková, jíž se vyjádření týká, vyvrátila. V karanténě nebyla a vzorky prý dokonce ani neodebírala - v laboratoři totiž odběrné místo nemají. „Věřím, že se mi pan ministr omluví,“ řekla Blesk Zprávám. 

Dva z případů pozitivní nákazy v Česku odhalily testy v soukromé laboratoři. Šlo o Tilia Laboratories, které ale zatím na seznamu Státního zdravotního ústavu v Praze (SZÚ) nejsou a jejichž vedoucí lékařkou je Soňa Peková.

O té ministr Vojtěch na páteční tiskové konferenci prohlásil, že vzorky skončila proto v karanténě. „Podle všeho odebrala vzorky velmi nestandardním způsobem, takže paní doktorka je nyní v karanténě Na Bulovce. Je tam velké riziko, že se nakazila od pacienta, který nakonec byl pozitivní,“ uvedl v závěru a hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová mu přitakala. „Sama si uvědomila, že to nebylo úplně v pořádku,“ řekla. 

Jenže podle Soni Pekové to není pravda. V době, kdy tisková konference probíhala, totiž ještě seděla ve své laboratoři a pipetovala, jak v sobotu dopoledne uvedla pro Blesk Zprávy. „Nebyla jsem v karanténě a těším se dobrému zdraví. Teď jsem doma a chystám se zase do práce. My nemáme odběrné místo pro molekulární biologii, vzorky k nám přicházejí pečlivě zabaleny. Tak ho také přinesl pán, kterého pan ministr zmiňoval,“ prohlásila. Vzorek podle svých slov přebírala v rukavicích i ochranném obleku a možnost přenosu nemoci tak podle ní byla nulová.

„Omlouvám se za včerejší (páteční, pozn. red.) možná poněkud přehnanou reakci na vyjádření ministra Vojtěcha ohledně mé údajné karantény, ale věřím, že se omluví i on mně,“ dodala Peková. Už v pátek pro server Novinky.cz totiž řekla, že to, co ministr řekl, je „hrubě nepravdivá informace“ a že by byla ráda, kdyby nešířil „lživé informace“.

Do Vojtěcha se pustil i někdejší ministr financí a poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). „Ministr zdravotnictví, který v krizové situaci prokazatelně lže, znedůvěryhodňuje všechny informace a opatření, o kterých vláda veřejnost informuje,“ napsal na Twitter s tím, že od Vojtěcha čeká rychlé a přijatelné vysvětlení.

To přišlo záhy - Vojtěch se lékařce omluvil s tím, že od kolegů dostal špatnou informaci. „Spletl jsem se a mrzí mě, že jsem paní doktorku vystavil takové negativní publicitě. Už jsem s paní doktorkou hovořil a omluvil se jí,“ napsal na Twitter.

Dva nakažení

Lékařka pro server také popsala, jak dva nakažené koronavirem, ženu z Prahy 6 a muže, odhalila. „Máme nejpokročilejší metodu, která nejen určí, zda koronavirus v organismu je, ale i jaké množství. To má potom vliv jak na průběh nemoci, tak i na to, jak moc je nakažený infekční, a tedy jakou hrozbu pro své okolí představuje,” popsala.

První pozitivní test na koronavirus vyšel ženě z Prahy 6. „Zavolala jsem jí ještě v 9 hodin večer. Oznámila jsem to hned na pražskou hygienu a ta žena volala do Státního zdravotního ústavu. Do tří do rána jsem ten test pak ještě konfirmovala, tedy ověřovala výsledek,” uvedla Peková.

Druhý případ přišel ve čtvrtek. „U tohoto pacienta jsme naměřili masivní nálož viru. Ve čtvrtek půl hodiny před půlnocí jsem to oznámila na Státní zdravotní ústav a tentokrát už to bylo za dost dramatických okolností. Přitom podle nařízení to mám neprodleně hlásit,” řekla vedoucí soukromé laboratoře.

A tehdy se už dostala do křížku se státem. „Chtěli po mně, abych jim okamžitě odeslala vzorek ke konfirmaci, tedy ověření, že ho musí odeslat do Berlína. Přitom to ověřování provádíme i my tady,” doplnila pro Novinky.cz Peková. A tak se i na náklady laboratoře Tilia stalo. Další testování už ale ministerstvo zdravotnictví soukromé laboratoři zatrhlo.

Nesmyslné požadavky?

Ministr po soukromých laboratořích, které by testovat na koronavirus chtěly, požaduje ISO 15 189. „Je takový systém manažerské práce, reálně pouze ztížená administrativa. Trvalo by nám rok to získat a stálo by to půl milionu korun. A navíc smlouvu s pojišťovnou, což je pro nás jako pro soukromý subjekt zbytečné. My už jsme ukázali, že to umíme a nyní tedy komunikuji s ministerstvem zdravotnictví, zda nám přece jen neposkytnou výjimku, abychom mohli pokračovat. Naše činnost je dočasně pozastavena. Všechny musím nyní odmítat,” dodala nakonec s vyhlídkami na budoucnost její práce vedoucí laboratoře Tilia Soňa Peková.

verka1 ( 7. března 2020 17:19 )

Zeman sedí a poslouchá co a jak, mezi lidi moc nechodí.
Kde je Karel, už je zdrav?

holahej ( 7. března 2020 14:51 )

Sprďunk paní P6 i laboratoře Tilia dovršil ministr cílenou podpásovkou - lží jak lékařku zavřeli za neodbornost, aby zamezili testování, které je spolehlivější za třetinu ceny a našlo obrovské mezery v pravidlech státního testování. Viděli jsme, jak si ministr a hygienička pomlaskávali na účelové lži.

hupys ( 7. března 2020 13:40 )

Ten jen trpí, zneuznaný soudruh.

hupys ( 7. března 2020 13:14 )

Na co, ministr má koncové zprávy pro veřejnost mít sám ověřené. Od toho je šéf šéfem.

hupys ( 7. března 2020 13:11 )

V r. 2017 se zúčastnil televizního pořadu Jaromíra Soukupa v TV Barrandov, v němž jím byl požádán o mužské zhodnocení atraktivity předložených českých političek na magnetické nástěnce. KEN je jen drbna co zkomolí informace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa