Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

44 testovaných vzorků na koronavirus na severní Moravě: Všechny jsou negativní!

Autor: ČTK - 
5. března 2020
12:59

Zdravotní ústav v Ostravě od pondělí do čtvrtečních 11 hodin otestoval na koronavirus 44 odebraných vzorků. Výsledky všech byly negativní. Testují se další vzorky.

V Opavě ve středu zasedala bezpečnostní rada města. „Na Opavsku zatím bylo testováno devět osob, u všech byl test negativní. V karanténě je pak dalších asi 40 osob,“ řekl primátor Tomáš Navrátil.

Bezpečnostní rada rozhodla o vyhlášení zákazu návštěv v domovech pro seniory, o zrušení plaveckých kurzů pro školy, o zákazu výjezdu školáků na lyžařské či jiné zájezdy mimo Českou republiku.

Vozy městské hromadné dopravy budou na každé zastávce větrat všemi dveřmi. Ve veřejných institucích či v MHD má být posílena hygiena a dezinfekce. Posledním opatřením je doporučení nepořádat veřejné akce, na kterých je pohromadě 500 a více lidí.

Drhnou magistrát

Magistrát Havířova vyzval úklidovou firmu, která se stará o úklid magistrátu, k zavedení speciálních opatření při úklidu veřejných prostor ve své budově. Úklidová firma začala omývat pracovní stoly, nábytek a kliky ve všech kancelářích.

„Úředníci na pracovištích, kteří přicházejí do každodenního kontaktu s občany, byli vybaveni mycími gely. Tyto dezinfekční prostředky a mycí gely mají speciální protivirové účinky,“ uvedl primátor Havířova Josef Bělica (ANO).

V Moravskoslezském kraji jsou pro případ potřeby ve zvýšené pohotovosti tři nemocnice s infekčními odděleními. Celkově je na infekčních odděleních ve Fakultní nemocnici Ostrava, Slezské nemocnici v Opavě a Nemocnici s poliklinikou Havířov k dispozici 146 infekčních lůžek.

VIDEO: Karanténa kvůli koronaviru: Přijdu o peníze? Co se psem? Odpovědi, které byste měli znát

Video  Karanténa kvůli koronaviru: Přijdu o peníze? Co se psem? Odpovědi, které byste měli znát  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa