Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechům hrozí dražší léky kvůli koronaviru, varuje odborník. Hrozí jejich nedostatek?

Autor: Mii - 
29. února 2020
05:10

Jak nákaza koronavirem v Číně pokračuje, svět pomalu začíná zjišťovat, jaké všechny oblasti jsou na asijskou zemi napojeny. Místní továrny fungují pouze v omezeném provozu, kvůli čemuž se řada oborů připravuje na ztráty. Problémy již hlásí technologické firmy nebo třeba automobilky. Jisté obavy panují i ve farmaceutickém průmyslu – Čína je důležitým dodavatelem ingrediencí do léků. Podle Martina Mátla, výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem, to ale neznamená, že léčiva budou v Česku kvůli koronaviru chybět. Pouze můžou mírně zdražit.

„V současnosti nemáme žádné informace o problémech v dodávkách léčiv do ČR v souvislosti s onemocněním COVID-19. Budoucí vývoj závisí do značné míry na tom, jak se bude obecně dařit samotné Číně obnovovat výrobu a dopravu,“ klidnil situaci Mátl. Lékárny by tedy v tuto chvíli skutečně měly být zásobované, až na roušky, které ovšem spadají do oblasti zdravotnického materiálu.

Není však vyloučeno, že situace se změní. „Problém představuje skutečnost, že se lidé v některých oblastech Číny nemohou vrátit zpět do práce. Pokud by se nepodařilo obnovit výrobu a dopravu, mohou nastat problémy s dodávkami léčiv,“ vysvětluje Mátl s tím, že aktuálně nelze odhadnout, jestli na tento scénář dojde.

Podle něj Čína není tak důležitá jakožto výrobce konečných léků, ale produkuje suroviny, účinné látky a různé meziprodukty, které používají farmaceutické společnosti po celém světě. „To znamená, že problémy mohou zasáhnout i léky, které se nevyrábí přímo v Číně. Také je možné očekávat, že díky omezení dodávek vstupních surovin vzroste jejich cena, která se poté promítne do výrobních nákladů,“ nastínil výkonný ředitel pro Blesk Zprávy.

Říká proto, že aby bylo zamezeno možným výpadkům léčiv, je důležité, aby svou činnost dobře koordinovala Evropská léková agentura a Evropská komise. Společně mohou umožnit větší flexibilitu, například při změnách dodavatelů účinných látek a vstupních surovin.  

Vojtěch: Některé léky by měly být strategická komodita

I kvůli možnému problému s dodávkami léků se minulý týden sešli v Bruselu unijní ministři zdravotnictví. Cílem bylo mimo jiné najít řešení, aby koronavirus chod farmaceutického průmyslu nenarušil. Podle českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) na schůzi zaznělo, že do budoucna by se měla právě kvůli situacím, jako je ta současná, přesunout část výroby do Evropy.

Video  Vojtěch pochválil postup Itálie. Turistické oblasti nepovažuje za problematické.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Některé léky se vyrábějí exkluzivně pouze v Číně a to já považuji za otázku národní bezpečnosti,“ zmínil Vojtěch. EU by dle jeho slov mohla některé léky označit jako „strategickou komoditu“, což by vyžadovalo mít jejich výrobu umístěnou blíže. Nicméně i eurokomisařka Stella Kyrkiadesová podotkla, že EU aktuálně nemá informace o nedostatku léků kvůli situaci v Číně.

Lékárnická komora radí, jak se nenakazit respirační chorobou

V pozoru jsou i lékárníci. Zejména ale proto, že do lékáren se lidé chodí kvůli koronaviru informovat. „Česká lékárnická komora (ČLnK) situaci kolem opatření souvisejících s preventivními opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru v zahraničí aktivně řeší s ministrem zdravotnictví ČR i premiérem Andrejem Babišem,“ uvedl prezident komory Aleš Krebs.

ČLnK rovněž připravila informační leták, ve kterém se lidé dozvědí, jak postupovat během období respiračních chorob, mezi které se koronavirus řadí. „Často a důkladně si myjte ruce mýdlem. Pokud si nemůžete ruce umýt, použijte účinný dezinfekční gel. S výběrem vám poradí lékárník,“ zní jedna z rad.

„Pravidelně otírejte dezinfekčními ubrousky také vlastní předměty, kterých se často dotýkáte – mobilní telefon, tablet, notebook, klávesnici aj.,“ doporučuje dále komora. Lidé by také měli kašlat do rukávů, vyhýbat se velkým skupinám lidí a hlavně zachovat klid. „Nepropadejte zbytečné panice a dodržujte základní hygienická pravidla. V případě nejasností se poraďte s vaším lékárníkem,“ radí ČLnK.

krapotkin ( 1. března 2020 13:57 )

Čechům nehrozí ani tak koronavir, jako spíš korunavír v peněženkách.

hadisko ( 1. března 2020 09:36 )

kdo toho využívá miliadové firmi mají málo!! je to dobytek podporovany mafii politiku! že je to dukaz jak je svět propojený s Čínou tak vemte jelito Hřiba at vidí že je obyčejný blb který chce přerušit s čínou dohodu.Kdo na to doplatí praha,­živnos­tníci,­ekono­mika,a to jen pro ego jednoho pitoce piráta.

havran2 ( 29. února 2020 17:51 )

Do Česka přijde koronavirus a bude konec světa !

sidneyfoster ( 29. února 2020 10:13 )

Páni, to je rychlost ! Ještě ten lék nevynalezli a už je zdraženej.

verka1 ( 29. února 2020 09:04 )

Zdraží a už nezlevni.
Suroviny do léků dováží z Číny a proto je z léků rakovina.
Léky nebudou a tak zemreme i bez chřipky.
Snad teď v březnu chřipka ustane, a v dubnu už nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa