Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Michelle Obamová v Praze: Malá módní přehlídka ve stínu velké krize

První oficiální portrét první dámy Michelle Obamové
První oficiální portrét první dámy Michelle Obamové  (Autor: ČTK)
30. března 2009
19:30


Přirovnáme-li současnou světovou módu k hurikánu, pak má oko v šatníku Michelle Obamové. Zapomeňte na Madonnu, svět dnes tančí podle Michelle. Obě ikony světové módy se letos objeví v Praze, což je událost, která se už možná nikdy nebude opakovat.

Při poslední návštěvě amerického prezidenta v Praze v roce 2007 módní fajnšmekři ostrouhali. Laura Buschová přiletěla v převleku za letušku a když o den později zamávala z ranveje, byla celá v černém, což jen podtrhlo celkově rozpačitý pocit z její "malé módní přehlídky ve stínu velkého radaru".

Michelle, která přiletí do Prahy tuto sobotu, to bude jiná káva. Pokaždé, když se objeví na veřejnosti, vyvolá vlnu zájmu o model, který má na sobě. Velmi dobrá zpráva pro módní obchodní řetězce je ta, že si Michelle často ráda obléká šaty, které jsou běžně v prodeji.

Čtyřicet let Amerika čekala na novou Jackie Kennedyovou, nebyla jí ani Laura Buschová, ani její tchýně Barbara, ani Hillary Clintonová, o které se říká, že neuspěla v souboji s Obamou o prezidentskou nominaci také proto, že chodila oblékaná jako muž.

Od okamžiku, co si Michelle zatančila v nádherných bílých šatech s manželem na inauguračním plese, bylo jasné, že je to tady a duch Jackie Kennedyové je zpátky.

"Než cokoli řeknu, podívejte se, jak nádherná je moje žena," řekl Barack Obama nadšenému davu před jejich prvním prezidentským tancem v Convention Centre ve Washingtonu.

Módní oko hurikánu se tuto sobotu přemístí do Prahy. Při této "malé módní přehlídce ve stínu velké krize" určitě nebudeme svědky žádných pestrých barev, byť oblíbenou módní návrhářkou první dámy světové módy je Kubánka Isabela Toledo.

Hostitelkou krásné Michelle bude v Praze prezidentova žena Lívie Klausová, která byla při předloňské návštěvě Laury Buschové oblečená do bílého kostýmku s jedním knoflíkem a šedého šálu s květinami.

Půjde určitě o zajímavé srovnání dvou generací: usedlá, konzervativní paní Lívie a módní ikona Michelle.

Zatímco svět řeší otázku, jak vybřednout z ekonomické krize, do které jí zavlekl Obamův předchůdce Busch, v módě už je jasno. Svět se obléká tak, jak chce Michelle Obamová.

Zobrazit celou diskusi