Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Policie tvrdí: Rath převzal další úplatky ve výši 9 milionů korun

Autor: oj, puk - 
18. července 2012
13:59

Policie má další důkazy proti Davidu Rathovi (46). Podle zdroje Blesk.cz měl bývalý hejtman, který je v současné době  ve vazbě, převzít úplatek ve výši 9 milionů korun za zakázky nemocnic.

 

Policie už Ratha obvinila v případu korupce u opravy buštěhradského zámku, když bývalého hejtmana chytila s krabicí od vína plnou peněz.

Imunitní výbor dostal od policie 4 strany přepisů odposlechů, z nichž vyplývá, že David Rath od února do května 2012 převzal další úplatky. Společně s Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem si rozdělili víc než 20 milionů korun. Konkrétně David Rath měl dostat více než 9 milionů korun. Serveru Blesk.cz to řekl zdroj ze Sněmovny, který si nepřál být jmenován.

Podle předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové se jedná o tři nové skutky. Týkají se nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a o dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.

Podle státního zástupce Petra Jiráta ze středočeského zastupitelství jde o veřejné zakázky, které zadával Středočeský kraj. "Je to kvalifikováno jako pokračující zločin přijetí úplatku spáchaný čtyřmi dílčími skutky," řekl ČTK Jirát.

Buštěhrad jim padl, tak to zkouší jinak, tvrdí Rathův advokát

Podle Rathova právníka Adama Černého může žádost souviset s tím, že "kauza Buštěhrad policii padla". Advokát tvrdí, že se ukázalo, že rekonstrukce zámku nebyla předražená. "Proběhly výslechy všech osob a ty uvedly, že se právě pan Rath zasadil o to, aby byla částka za opravu zámku co nejnižší," řekl ČTK Černý.

Policejní žádostí se nyní bude zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Sněmovna rozhodne o případném Rathově vydání ke stíhání pro nová podezření na zářijové schůzi.

ochman ( 18. července 2012 21:38 )

Nevěříš advokátovi,svědkům.,nikomu a ničemu !!!!

mememumu ( 18. července 2012 20:39 )

Ale ono se o tom skutečně nikde nepsalo, jen to vypustil Rathův advokát, takže důvěryhodnost nula nula nic.

e.44 ( 18. července 2012 19:54 )

Fákt vtipná ochmaka

lpitriska ( 18. července 2012 18:22 )

To je zajímavý co všechno najednou všechno "vědí",když je to docela doba co to měl údajně udělat.A jak jde o krk tomu p.í.č.u.s.o.v.i Kalouskovi,tak najednou vědí všichni všechno.Míra asi zase žhavil drát.Dneska ve sněmovně měl asi v petce stoličnoju,kterou lokal i během svýho breptání

lpitriska ( 18. července 2012 18:17 )

A píšou.že holka mluvila pod nátlakem policie

Zobrazit celou diskusi