Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zatčení Ratha je na objednávku, říká jeho advokát

Autor: Josef Šťastna - 
17. května 2012
10:10

David Rath je v korupční kauze naprosto omylem, celé vyšetřování probíhá na něčí objednávku. Přesně to uvedl jeho advokát Adam Černý, který poskytl serveru Blesk.cz rozhovor.  

Třiatřicetiletý advokát Adam Černý se ve své kariéře věnoval dosud většinou obchodnímu právu. Že si Rath vybral právě jeho, je tedy na první pohled překvapivé.

Oba muže z minulosti spojuje projekt webových stránek tojecool.cz. Na ně dal Středočeský kraj dva miliony korun, zakázka byla podle odborníků předražená a došlo k plýtvání veřejných peněz. Projekt tojecool.cz vytvořila Černého kancelář prostřednictvím firmy Koch&Koch.

Sledujte kompletní zpravodajství o kauze David Rath.

"Informace o firmě Koch&Koch a projektu tojecool.cz jsou veřejně známé již delší dobu. Ale osobně jsme se tehdy s Davidem Rathem nesetkali," říká Černý a dodává, že vlastně přesně netuší, proč si Rath vybral jako obhájce právě jeho.

Proč si vybral David Rath právě vás?

"To nevím, moje jméno asi znal z minulosti."

Spolupracovali jste spolu již dříve?

"Ne."

Setkali jste se na projektu tojecool.cz, za kterým stojí vaše společnost Koch&Koch?

"Informace o firmě Koch&Koch a projektu tojecool.cz jsou veřejně známé již delší dobu. Ale osobně jsme se tehdy s Davidem Rathem nesetkali."

Jak se David Rath nyní cítí? V jakém je rozpoložení?

"Nevím, odmítli mě za ním pustit do vazební věznice."

Je pravda, že měl Rath při zadržení u sebe revolver?

"Měl u sebe legálně drženou zbraň, o jaký jde přesně typ, nevím."

Už víte, na čem postavíte obhajobu?

"Je to předčasné. Ale vycházíme z toho, že celá kauza je vykonstruovaná na něčí objednávku. Svědčí o tom i zcela nestandardní postup při vyšetřování."

Co podle vás probíhá nestandardní cestou?

"Těch nestandardních postupů je hned několik. V podstatě nic na tomto vyšetřování neprobíhá standardně."

Například? Můžete být konkrétní?

"Například to, že mě za ním odmítli pustit do vazební věznice."

Budete podávat proti vazbě stížnost?

"Už byla podána."

Nabízeli jste kauci, aby Rath nešel do vazby? Jak vysokou?

"Nabízeli, ale byla odmítnuta. Bylo řečeno, že ho chtějí mít ve vazbě. Výši kauce jsme ani neříkali."

hrouzek ( 6. června 2012 21:20 )

Chytří advokáti z Rátha nakonec udělají obětního beránka.Ale pořád zůstavají nevyjasněné důkazy.7 mil.v krabici,10 mil.pod podlahou a jiné podezřelé tahy pana nevinného Rátha.Já osobně si myslím,že snad ani nepyká za tyto ubohoučké loupeže,když jsou další,zatím zkrytí loupežmíci ještě více loupeživí.On prostě úyká za to,že se tak hloupě nechal chytit.To přece musel tušit,že se kolem něho začíná tvořit pavučina,do které se nakonec lapí jak moucha.Určitě má tedy těch krádeží,za nechtama, daleko víc.Byl si už příliš jistý a neopatrný.Až mu prolustrují všechny majetky co má a zeptají se ho,kde na to vzal,co si vymyslí?Že to střádal pro ČSSD?To by mu bylo podobné.A jeho otec? Nedivte se!Který rodič by nehájil své děcko,i když dospělé.Ale určitě neměl pro synovu obhajobu používat takové ubohé bláboly.To se na studovaného člověka nehodí.A nebo si myslí,že na ulici,jsou ubozí hlupáci,kteří to spapají?Fakt ale je,že právě toto si myslí snad všichni pracháči.Nedávno ještě chodili s holým zadkem,pěkným žvaněním a planými sliby oblbli národ a teď,když se zazobali , ze sebe dělají chytré. Nechci jmenovat,ale stačí si jen dobře prohlédnout naši vládnoucí galerku.Pověstný šroubeček uvolnil Ráth a tím začala skřípat celá,velká soustava koleček.

e.44 ( 17. května 2012 16:49 )

No já to vidím tak, že na objednávku ho zašili, ovšem za to, co skutečně proved. Kdyby nezlobil a nessrral tolik lidí, moh to svinstvo provozovat dál jako ostatní.

ochman ( 17. května 2012 15:18 )

Ano zcela urcite je to usite... To clovek nepozna, ze v krabici neni vino, ale.. A to měl snad pravdu říct : "Půjčil mi ty prachy strýc " ???!

doktormediciny ( 17. května 2012 15:14 )

PT, Vaše sdělení je vskutku zajímavé. Jinak bych jenom dodal, že ono se tohle stalo celostátním systemem

qqqq ( 17. května 2012 15:11 )

Zatčení na objednávku je debilní analýza . Fakt, je že tak jako Rath zřejmě krade hodně politiků . Neocitli se v zaměřovači jen proto že šlapou brázdu. "Pokud jsi hodný kraď si , to nám nevadí , to my nepovažujeme za nemorální , i my kradem ". Krást bezstrestně je výsada hodných politiků. Je nutno zloděje vyměnit , pozavírat !!

Zobrazit celou diskusi