Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Atomové inferno v Japonsku: 35 milionů lidí se připravuje k útěku

Autor: ČTK, pet, vk - 
15. března 2011
16:45

Situace v Japonsku je stále velmi vážná! V jaderné elektrárně Fukušima 1 nastaly další výbuchy. Tentokrát u reaktorů číslo 2 a 4. Navíc se tam po explozi vzňala nádrž s vyhořelým palivem a radioaktivita unikala přímo do ovzduší. Úroveň radiace u elektrárny tak prudce stoupla. Smrtící oblak radiace navíc míří na Tokio (35 milionů obyvatel), kde by mohl vážně poškodit zdraví milionů lidí. Tisíce lidí se připravují na případ, že mnohamilionové město opustí.

Japonská tisková agentura Kjódó uvedla, že v částech elektrárny byla naměřena radiace 400krát vyšší, než je roční povolený limit. Na 800 zaměstnanců již bylo evakuováno, asi 50 jich tam zůstává. V okruhu 30 kilometrů od Fukušimy 1 zavedly úřady bezletovou zónu.

Kjódó také sdělila, že jižně od postižené elektrárny byly naměřeny hodnoty radiace až stokrát vyšší než normálně. Tyto hodnoty prý mohou představovat nebezpečí, pokud by jim lidé byli vystaveni po dlouhou dobu, zdaleka ale nejsou smrtelné.Premiér Naoto Kan i další činitelé vyzvali Japonce žijící do 30 kilometrů od elektrárny, aby nevycházeli z domů, protože mohou přijít i další úniky radiace.

Zabiják radiace – není vidět, ani cítit

„Prosím, zůstaňte uvnitř. Zavřete okna a utěsněte své domy,“ žádal občany mluvčí japonské vlády Jukio Edano, podle něhož je radioaktivita, která unikla především z reaktoru 4, velmi nebezpečná. „Mluvíme tu o úrovních, které mohou ohrozit lidské zdraví,“ řekl. Zdůraznil však, že s rostoucí vzdáleností od elektrárny je úroveň radiace nižší.

Radioaktivní mrak, který se vznesl nad elektrárnou, sice není vidět ani cítit, ale podle odborníků může vážně poškodit zdraví milionů lidí. Strach z něho teď nemají pouze obyvatelé Tokia, ale také na pobřeží Spojených států, kam by ho mohl vítr zavát.

Nákupní panika v Tokiu

V Tokiu vypukla panika před možnou radiací. Lidé se vrhli na rozsáhlé nákupy potravin a dalších nezbytných zásob. Konzervy, baterie, chleba a balená voda tak už zmizely z regálů obchodů a dlouhé fronty aut se vinou před čerpacími stanicemi. Po zemětřesení, tsunami a jaderné krizi čelí Japonsko dalšímu nebezpečí, kterým jsou panické nákupy.

V jednom z největších tokijských obchodních domů, non-stop otevřeném Don Quixote, byly už zcela vyprodány rozhlasové přijímače, svíčky, palivové kanystry a spací pytle.

Katastrofa Japonska v číslech

Jenom na plážích v prefektuře Miyagi leží přes 1 tisíc mrtvých, celkový počet obětí zemětřesení a následné tsunami v Japonsku však může překročit 10 tisíc.

Přírodní katastrofa zničila 72 945 domů, nejméně 1,4 milionu lidí je bez vody, 2,6 milionu bez elektřiny a 3,2 milionu bez plynu.

Japonské úřady už postavily na 2 tisíce evakuačních táborů, ve kterých našlo azyl přes 500 tisíc obyvatel, 24 tisíc dalších bylo ubytováno jinde.

Do humanitárních operací se zapojilo více než 100 tisíc vojáků, kteří už postiženým lidem rozdali 120 tisíc přikrývek a 120 tisíc lahví vody...

kudlankabezbozna ( 16. března 2011 21:17 )

Jo a už mi konečně také došlo, proč tě nemusím: ty máš totiž chování pokryteckého černo***níka - vodu kážeš, víno piješ. Mne tady obviňuješ z bezcharakternosti, rejpalství a sprostoty. A zatím tu v jednom kuse ukapáváš jedu ve stylu "v tom Japonsku, to je ale smůla, no ale můžou si za to vlasně sami, proč stavěli jaderné elektrárny, že?" A vrchol sprostoty - tvé sprostoty - byly ty dnešní nechutnosti ve stylu, že ty, mladý, svobodný, slušně vypadající bys sis klidně nějakou tu Japonku vzal a tak jim pomohl. Tyhle sexistické narážky a vtípky na lidi v TAKOVÉM průšvihu jednoznačně samy za sebe hovoří o tom, co jsi jako člověk zač. Možná mi v příspěvcích občas uletí drsnější slovo, ale z nás dvou jsi to morální čuně ty. Tím spíš, že to pak honem honem nezapomeneš zabalit do hávu hrané korektnosti. Hnus, velebnosti, jdu blejt.

kudlankabezbozna ( 16. března 2011 20:56 )

Trošku schíza - právě jsi mi odpověděl

kudlankabezbozna ( 16. března 2011 20:52 )

Kubíku, už to, prosím, nehul a mne ze svých slohových přednášek vynech - na to, abys mě právě v těchto věcech školil, prostě nemáš. Děkuji za pozornost, konec hlášení.

kudlankabezbozna ( 16. března 2011 20:48 )

Koukám, že ses na mne nějak nezdravě upnul. No to nic, přežila jsem už tady větší exoty. Také nechápu, proč mě zas musíš kárat: jsi snad můj otec, manžel, učitel, cenzor? Asi to poslední viď. Hleď si, prosím, laskavě svého a najdi si pro změnu nějakého jiného obětního berana, který ti ty tvoje neskutečné bláboly sežere i s navijákem. Na pokrytce, snoba a primitivečka, jako jsi ty, opravdu nemám náladu.

solnareduard ( 16. března 2011 20:04 )

Sebejistota, že nepotřebuji pomoc v řešení tsunami dovedla Japonce k apokalipse a zbytečným obětem.Po roce2004.26.12. jsem poslal e-mail na univerzitu v Kjotě ze znám jedno z možných řešení ochrany proti vlně tsunami a chtěl bych posouzení reálnosti systému bez odpovědi co na to řict.tel:+420 723 731 197

Zobrazit celou diskusi