Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Taťána Míková o počasí i osobním životě. Co jí vyčítají diváci?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. července 2023
15:26
Autor: Pavlína Horáková - 
3. července 2023
14:00

Její tvář máme spojenou s předpovědí počasí. Klimatoložku, meteoroložku, absolventku matfyzu, vědkyni, ale také zpěvačku Taťánu Míkovou (58) již přes dvacet let vídáme na obrazovkách České televize. V pořadu Epicentrum Blesk Zpráv prozradila více o svém novém projektu, nechala nás nahlédnout do zákulisí příprav předpovědí počasí a otevřeně popsala nepříjemný zážitek s divákem.

Úvodní večer festivalu propršel, dnes svítí slunce, jaké počasí nás čeká?

Tak musím říct, že jsem se bála trochu přijet, protože ten první večer, ten mě vyděsil. Teď už chystáme, my meteorologové, vlastně docela způsobné počasí, skoro bych řekla, že z července to vypadá, že ten první týden bude úplně nejlepší, takže by měl mít zbytek toho karlovarského festivalu počasí docela pěkné.

Když jste zmínila předpověď počasí na léto. Bude v Česku hezké léto? Zažijeme teplou dovolenou i tady v našich luzích a hájích, anebo si máme přibalit možná i nějaký svetr či deštník?

Tak nějaké velké zimy, to se nezdá, že by byly, ale je pravda, že takové ty tropické třicítky budou hlavně v tom prvním týdnu. Tam se možná dostaneme i přes 30 a v těch dalších týdnech se zdá, že se bude nepatrně ochlazovat, ale mělo by to být pořád letní počasí, ta maxima mezi 22, 27 stupni Celsia nejčastěji. Já myslím, že to bude pěkné léto i tady v Česku.

Vy velmi ráda zpíváte, ale současně jste nám tady popsala časově velmi náročnou kariéru, je čas vůbec na koníčky?

Tak já jsem se dlouho snažila, vlastně i náš sbormistr Honza Steyer mi dlouho toleroval to, že jsem nemohla přijít na každou zkoušku, ale v poslední době jsme se domluvili, že když je třeba, když mají nějaký hezký koncert, tak já jim ho moderuju a oni mě pak pozvou mezi sebe a vídáme se spíš takhle, protože pro ty pravidelné zkoušky už mi opravdu při práci nezbývá čas.

Vzpomněla byste si na nějaký moment, kdy jste se před kamerou pořádně zapotila, protože vše nešlo podle plánu?

No jasně, stanou se takové chvilky. My jsme zažili i období, kdy nám nechtělo chodit dálkové ovládání k té naší grafice, takže se mi i stalo dokonce, že jsem přepnula první obrázek, ono se nic nehnulo. Já jsem to zkusila ještě jednou, dvakrát a pak jsem řekla, tak já vám to řeknu, jak bude, musela jsem ty čtyři minuty opravdu domluvit bez toho, že bych tam jediný ten obrázek měla k dispozici, ale musím říct, že jsem to docela trefila, že se to povedlo, ale končila jsem nejenom s oroseným čelem a byla jsem ráda, že končíme.

Tak setkáváte se s tím, že se na vás obrací lidé s nějakými výčitkami nebo kritikou, když se vaše předpověď počasí nevyplní?

Občas přijde mail, dřív chodily dopisy... a diváci napíšou, tak takhle jsme si to nepředstavovali a u nás to nevyšlo. Asi nejnepříjemnější bylo, když mě poznal jeden divák v metru a řekl mi, že tedy ta předpověď byla nevyvedená a že on kvůli mně měl problémy s manželkou, protože ten výlet se jim nevydařil, ale v zásadě ještě nikdo mi neublížil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa