Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. června 2023
15:30
Autor: Pavlína Horáková, ula - 
28. června 2023
14:30

Až třetina Čechů je ohrožena problematickým pitím alkoholu a nadužíváním psychoaktivních léků. Hovoří o tom souhrnná zpráva o závislostech Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti. Každý desátý Čech má zkušenost s užíváním psychoaktivních léků. Většinou se jimi snaží řešit bolesti, úzkosti nebo problémy se spánkem. Adiktolog Ladislav Dékány ve studiu Epicentrum prozradil důvody, proč lidé sahají často po lécích a jaké druhy léků jsou nadužívány.

„Některé léky mají potenciál vyvolat závislost a tím pádem není v moci člověka užívání regulovat, nebo přestat, takže se dostane do fáze, kdy léky potřebuje ke každodennímu životu a není moc cesty, jak si sám pomoci, aby to tak nebylo,“ odpovídá odborný garant a seniorní konzultantant Národní linky pro odvykání na otázku, proč se lidé potýkají s nadužíváním léků.

Důvodem, proč lidé tak často sahají po lécích, může být celková transformace společnosti, kde je vyvíjen tlak na výkonnost a vzrůstá nemocnost, jako jsou např. poruchy spánku.

Závislost i na lécích na bolest

Problémy se závislostí vznikají u tří druhů léků. „Benzodiazepiny, což jsou léky na uklidnění nebo na úzkosti, dále pak analgetika, opiodní, tedy léky na bolest, nebo léky na spánek, tedy hypnotika,“ vysvětluje adiktolog.

Dostat se k těmto lékům v Česku podle něj není problém a lidé kvůli tomu nemusí mířit na „černý trh“, jak se společnost možná domnívá.

„Skutečně není vysoké množství lidí, kteří by léky sháněli na nelegálním trhu, často je mají předepsané od více lékařů, aniž by o tom lékaři navzájem věděli, a i na ilegálním trhu se dají tyto léky bez problémů sehnat,“ upozornil Dekány s tím, že za nejhorší, zejména z hlediska odvykání, považuje skupinu benzodiazepinů.

„Odvykání na těchto lécích může být skutečně život ohrožující,“ uvedl odborník.

Uživatel_5499042 ( 17. července 2023 10:24 )

No, nevím, jestli jsme závislí...ale když máme problémy, tak jsme...například já mám problémy se spánkem...proto si kupuji a užívám CBD kapky http­s://ww­w.ko­nopna­farma­liptov­.cz/ka­tego­ria/c­bd-oleje/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa