Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Adiktolog o závažných následcích kouření: Rakovinou plic výčet nekončí. Co způsobuje cigaretový kouř?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. května 2023
15:29
Autor: Pavlína Horáková - 
29. května 2023
14:35

 Každé šesté úmrtí v Česku je zapříčiněno závislostí na tabáku. V naší zemi přitom kouří denně přibližně 20 % populace a tomu přibývá kuřáků elektronických cigaret i uživatelů zahřívaného tabáku. Kouření poškozuje téměř každý orgán v lidském těle a v průměru kuřáci ztrácí patnáct let života. Proč tedy lidé podléhají tomu to smrtícímu zlozvyku? Co přesně v těle cigaretový kouř způsobuje? Jak nebezpečné jsou alternativní formy cigaret? Na to v Epicentru Blesku odpovídal  vědecký poradce Národního protidrogového koordinátora Viktor Mravčík.

„V posledních letech vidíme snižování míry kouření. Zejména u mladší části populace. Jinak se kouření týká vlastně všech věkových skupin ve středním i ve starším věku. Týká se i mužů i žen, i když mezi ženami je míra kouření nižší mezi muži,“ sumarizuje Mravčík s tím, že v posledních letech se popularita kouření mírně snižuje.

„Jedna věc je, co se děje při kouření, a jedna věc je, co se děje při dlouhodobém kouření. Mnohem závažnější jsou ty chronické důsledky kouření, které se kuřák necítí. Dochází k opotřebení orgánů a orgánových systémů. Součástí toho cigaretového kouře jsou stovky, tisíce různých látek. Desítky z nich mají karcinogenní teratogenní povahu, takže v řádu let až desítek let dochází k rozvoji těch negativních zdravotních důsledků,“ vysvětluje adiktolog s tím, že zdaleka nezůstává u rakoviny plic.

„Kouření ovlivňuje celou řadu dalších nádorových onemocnění. Cigaretový kouř má účinky ve smyslu snížení imunity, snížení protinádorové odpovědi, takže se projevuje opravdu na vzniku celé řady nádorových onemocnění,“ zdůrazňuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 30. května 2023 04:45 )

Je třeba spíš kouření podporovat, nebo budou čeští otroci, kvůli hlupákům ve vládě, chodit do důchodu v 80ti letech.

Thyronx ( 30. května 2023 02:41 )

Doutníky jsem kouřil několik desítek let. Pravda, je to pravý nijak neupravovaný tabák. Dvakrát jsem přestal kouřit úplně. Poprvé na 8 let, podruhé před 11 lety doživotně.
Ne rakovinu už asi nedostanu. Spíše nemoci krevního oběhu.

KOUŘENÍ zejména cigaret a těch elektronických OPRAVDU ničí zdraví a lidé umírají až o 20 let dřív než nekuřáci. Bohužel. Kouření doutníků má značný vliv na rakoviny ústní dutiny. Jazyka.Jediná možnost pro osobní záchranu života je PŘESTAT OKAMŽITĚ KOUŘIT !!

krapotkin ( 29. května 2023 20:12 )

Do hrobu má jít tělo zhuntované alkoholem a nikotinem.

MAMKA2316 ( 29. května 2023 17:12 )

Na Kubě kouří doutníky lidé starší 90let a skoro neznají rakovinu v Dominikáně taktéž !!Jen že tam je kvalitní místní tabák ne ten humus co tu prodavájí

montyjack123 ( 29. května 2023 16:23 )

Moje teta kouřila od patnácti let a zemrela v devadesáti. A kouřila krabičku cigaret denně. Tak nevím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa