Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus pro Blesk: Stanjura nezvládá škrty, Zeman chce vytáhnout peníze od lidí. Nezavést školné byla tragédie

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. prosince 2022
16:09
Autor: Vera Renovica, vol, swp - 
5. prosince 2022
12:00

Hostem pořadu Epicentrum byl v pondělí exprezident, ale také expremiér a exministr financí Václav Klaus. Ten si nebral servítky se svým současným nástupcem v roli šéfa státní kasy, ale i v roli ministerského předsedy. Vadí mu například valení inflačního balvanu v podobě velkého deficitu i neumění Zbyňka Stanjury (ODS) škrtat. Je čas podle něj makat, a to obecně – tedy nejen na vládě, ale i u lidí. Současná vláda je pak podle něj nejhorší v historii ČR.

Klaus bere jako svou nejdůležitější roli někdejší roli ministra financí. „Vyhovovala mi a já na ni nejlépe vzpomínám. Pokračovalo to rolí premiéra v 90. letech, a protože 90. léta byla nejlepší v té naší polistopadové éře, zkarikovaná Českou televizí svými filmy, to je lež nad lží. Byla to pro mě nejlepší doba,“ uvedl v pořadu Epicentrum. Na to, že byl ministr financí, se podle něj trošku zapomíná, jelikož to bylo před 30 lety.

Jako ekonom se v Blesku vyjádřil i k současnému ministrovi a rozpočtu. Klaus dříve uvedl, že nevěří, že by deficit dostal pod 377 miliard, nakonec ale deficit bude menší o dvě miliardy. „Dvě miliardy sem, dvě miliardy tam v této Fialově vládě nestojí za řeč,“ podotknul.

„Poslední mé vystoupení v roli poslance, které bylo devět dní předtím, než jsem byl zvolen prezidentem, byla obhajoba zákona o povinně vyrovnaném rozpočtu. Stát se nemá zadlužovat na úkor svých občanů, trvám na tom,“ dodal s tím, že tolik miliard deficitu je mimo jeho chápání a rýpl si i do současného prezidenta, který vetoval letošní rozpočet a možná vetuje i ten další kvůli absenci superhrubé mzdy.

„Prezident Zeman je obhájce deficitních státních rozpočtů. Chce více vydávat a více peněz do rukou státu, aby rozhodoval o nás, za nás a za naše peníze. Chce vytáhnout peníze od lidí. Můj postoj je opačný a to vetovat rozpočet kvůli deficitu,“ uvedl.

Sám by dle svých slov dělal plošné škrty a ministr financí má být schopen škrtat. To ale podle exprezidenta Zbyněk Stanjura neumí. „Pětikoalice je prý prapodivný mechanismus,“ konstatoval.

Klaus: Byla tragédie, že se nezavedlo školné

„Jestli se můžeme dohodnout jako země, že základní školství a střední školství je veřejný statek, který si přejeme, aby ho dostávali všichni, tak o vysokém školství se to říci nedá a je to soukromý statek a je to výhoda pro jednoho konkrétního člověka, aby ve společnosti měl jinou pozici,“ dodal k úvaze, jestli by on osobně třeba zpoplatnil vysoké školy.

V Česku byla hloupost a tragédie, že se to nestihlo v devadesátých věcech zavést, uvedl také Klaus. „Od té době se všichni vymezují levičácky, falešné, líbivě a populisticky proti školnému a to já nemohu akceptovat. I když přiznám se, že v posledních letech nevedu veleboj za školné, protože to bych házel hrách na zeď,“ uvedl také Klaus v pořadu Epicentrum.

Je čas makat. A musí se zastavit inflační spirála

Moderátorka připomněla Klausův výrok v době krize, že mají lidé při krizi vyhrnout rukávy. Podle exprezidenta je ten čas i nyní. „Vyhrnujme rukávy. Mě už bylo 81 let, tak nevím, jestli takto staří lidí mají stát v čele průvodu a vybízet k tomu, ale já si i tak nedokážu představit, že nejedu ve svém věku ráno do práce,“ podotknul ale s úsměvem. „Natahování rukou ke státu se slovy: Dejte mi více. Na to není potřeba vyhrnovat rukávy,“ zmínil ale Klaus s tím, že mají ale lidé vyhrnovat rukávy k práci.

Respektuje ale lidi, kteří chodí na demonstrace a myslí si, že někteří tam jsou i zklamání, protože si chtějí postěžovat na špatnou politickou situaci. „Nevede to ale k ničemu, pokud nechceme vést krvavou revoluci a kácet hlavy gilotinou,“ řekl. „Ptejte se na to soudruhů vlády,“ řekl pak na dotaz, jak má podle něj na demonstrace vláda reagovat.

Základní cíl je ale podle něj zastavit inflaci. „Stěžuje si kde kdo, že mu inflace snižuje hodnotu peněz, to určitě ano. Ale inflace je kromě toho velký redistributor, je to obří přerozdělovač,“ zmínil dále a zavzpomínal na svou nedávnou účast na přednášce, kde expert mluvil o tom, že lidé zapomínají a nevnímají to, že inflace změní potichu majetkové poměry a dělá další zářezy ve společnosti.

Podle Klause se musí hlavně zastavit inflační spirála. Inflační balvan pak podle exprezidenta valí vláda svým obřím deficitem, a to více, než Česká národní banka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

modrosvazak ( 6. prosince 2022 08:53 )

Jasně, ale problémem je to, že většina studentů si volí ty představitele stran (jako ods a pod.) které jim chtějí to školné zavést. Třeba v jiném článku se stranou ods protlačovaná kandidátka na post presidenta Nerudová se chlubí jakou má masivní podporu od studentů. Takže je jim těžko nějak pomoci, že jo.

JaNat ( 6. prosince 2022 02:27 )

Je to sporné. Z chudé rodiny by si pak školné nemohl nikdo dovolit, takže by studovali děcka zbohatlíků a kupovaly by se diplomy. Chytrý chudý by šanci neměl, hlupák zbohatlíka by se tlemil s diplomem a uměl kulový. Chtěla jsem napsat h...o, ale musím být slušná, protože mě tu nějaký individum vždycky hnedle práskně a blesk mi bleskově vyhrožuje.

Mirek Oldyr ( 6. prosince 2022 01:23 )

Zalez pod jarmaru, debile!!!

rezacek ( 5. prosince 2022 23:09 )

A kdysi nějakým omylem prezident. Nenávidí lékaře, protože na ně svádí vzhled svého krásného syna, nenávidí všechny, kteří s ním nesouhlasí, je to ješitný narcis, se kterým kamarádí snad už jen Bohdalka.

Mirek Jaroš ( 5. prosince 2022 22:57 )

Kdy už konečně pan starobní důchodce Klaus přestane zamořovat veřejný prostor svými scestnými spekulacemi a výroky?! Koho může ještě tento člověk minulosti zajímat?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa