Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Senátor Fischer o rivalech v prezidentských volbách. Za co by zatleskal Babišovi?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. listopadu 2022
15:33
Autor: Nikola Forejtová, vol, swp - 
8. listopadu 2022
14:00

Úterý 8. listopadu je posledním dnem, kdy se mohli do boje o Hrad přihlásit kandidáti na prezidenta. Jedním z těch, kteří svou listinu s podpisy již odevzdali, byl senátor Pavel Fischer. Ten odevzdal podpisy 20 poslanců a 34 senátorů. V pořadu Epicentrum objasnil, že ačkoliv by mu stačily podpisy z jedné komory, chtěl ukázat, že má podporu a že jako hlava státu bude schopná pracovat s parlamentem jako celkem. Okomentoval i svoje protivníky, v čem vidí jejich slabiny, ale také uvedl, kdy by zatleskal expremiérovi Andreji Babišovi.

„Máme dvě komory a pro prezidenta je důležité, aby třeba někdy zašel i do Senátu. Já jsem tam Miloše Zemana ještě nikdy nepotkal, a protože prezident je přece jenom součástí moci výkonné, pak je potřeba, aby také uměl pracovat v loajalitě s vládou, a to je další instituce, na kterou nesmíme zapomínat,“ uvedl Fischer. 

Fischer také zmínil, že některé podpisy přišli i od členů hnutí ANO, ačkoliv přímou podporu má především od koalice SPOLU. Připomeneme, že SPOLU vyjádřilo podporu také Petru Pavlovi a Danuši Nerudové. „Beru to jako ocenění nebo výraz důvěry. Nejsem poradcem vládní koalice a respektuji, jak e k tomu postavili.  Jedná se o politickou podporu a jako politickou podporu to beru. Zároveň vím, že to hřiště, na kterém se rozhoduje, je i větší, že budou také do toho promlouvat voliči ostatních stran,“ konstatoval na dotaz, zdali jej nemrzí, že není jediným podpořeným kandidátem. 

Fischer: Vládě nemáme vždycky jen tleskat a rýpl si do rozpočtů

Podotknul také, že ačkoliv je vyslovena nějaká důvěra a podpora, neznamená to, že to má něco společného s tím, jak se bude stavět například k vládě. „Neznamená to, že bychom vládě měli vždycky tleskat. Instituce jsou tu, aby se vyvažovaly a hlídaly, nebo aby se chválily a podporovaly, když je to bude potřeba,“ uvedl dále s tím, že jak předchozí vláda Andreje Babiše, tak i současná vláda Petra Fialy byla chválená i kritizována, když to mělo smysl.

Jako možná prezident by něco vytknul i současné vládě. V pořadu Epicentrum zmínil, že se jedná o to, že by se měl klást důraz na zkrocení veřejných rozpočtů. „Výhled na příští rok není dobrý. A aby se ten výhled spravil, tak na tom je potřeba pracovat už dnes. Nejedná se mi tedy o rozpočet na tento nebo na příští rok, ale ten výhled a ten mám pocit, že se ještě nepodařilo dostatečně stabilizovat,“ řekl Blesk Zprávám.

„Politika nejsou rozkazy,“ soudí Fischer. A co Nerudová?

Jako prezidentský kandidát má Fischer proti sobě několik rivalů. K některým se vyjádřil značně kriticky a u některých vidí jisté zádrhely. A to i u současné jedničky volebních průzkumů, u generála ve výslužbě Petra Pavla. Ačkoliv k němu chová za službu obrovský respekt a ví, že byl Pavel skvělý velitel a náčelník generálního štábu, pořád je to podle něj hlavně armáda. „Položil bych si jednoduchou otázku, zda jsme si promysleli, co může způsobit, že budeme mít vlastně generála v tak vysoké politické funkci. Člověka, který obstál na jedničku jako voják a zasluhuje vyznamenání, ale zároveň nevíme, jaký politický výkon a předpoklady bude mít,“ okomentoval jednoho z kandidátů.

„Politická funkce není vojenská a v armádě posloucháte rozkazy nebo rozkazy vydáváte. V politice musíte jednat jinak. Vedete konsenzus nebo dialog a často na ty věci, které řešíte, nejsou žádné předpisy, ale musíte rozhodnout. A tohle je ten rozdíl, který mám na mysli,“ dodal v pořadu Epicentrum.

U bývalé rektorky Danuše Nerudové uvedl, že jí nikdy nepotkal a poznává ji podobně jako voliči. „A pokud vím, má za sebou jenom jedno období jako rektorka a úspěšní mívají dvě. Ale naprosto respektuji akademickou obec, ostatně pocházím z rodiny univerzitního profesora. A také to není poprvé, kdy kandiduje akademik a musíme si počkat zase na tu schopnost politickou. Vytvářet a prosazovat politický program,“ konstatoval.

Babišovi by při odstoupení zatleskal. A odešel by od voleb?

Dostali jsme se i k Andreji Babišovi, který vkročil do voleb jako obžalovaný v kauze Čapí hnízdo. Podle Fischera je trestní stíhání patálií a stále se na něj musí pohlížet jako na člověka bezúhonného. „Ale je další pravidlo, kterému se Andrej Babiš úplně vyhnul, a to je pravidlo, že dokud jsem trestně stíhán a neočistím svoje jméno, tak nikam nekandiduju. A tady mám za to, že pro politickou kulturu v České republice by Andrej Babiš udělal nejlépe, kdyby nyní řekl, že ještě probíhá trestní stíhání, soud nebyl ukončen a v zájmu republiky a politické kultury odstoupí. Já bych byl první, kdo by mu zatleskal,“ uvedl na dotaz, jak se k jeho volbě staví.

Pozastavil se také nad tím, odkud bere Babiše peníze a zmínil i to, že nás zadlužoval. „Jeho heslo, že chce pomáhat, musíme brát s velkou rezervou,“ dodal.

Blesk Zprávy se ptaly i na hypotetickou možnost, co by Fischer udělal v případě, že by se až moc tříštili hlady voličů. Zdali by byl ochoten odstoupit ve prospěch jiného kandidáta, jako se to stalo v prezidentských volbách na Slovensku. „Já jsem schopen všeho a často o sobě i pochybuju. To není tak, že bych ráno vstal a večer uléhal se stejným názorem. Já o těch věcech přemýšlím. Ale nezlobte se, tahle otázka mně přijde dneska nefér a vlastně předčasná, protože já nevím, kdo se bude kvalifikovat do té politické soutěže,“ uzavřel téma kandidátů a možných odstoupení.

V další části rozhovoru představil Pavel Fischer svou kampaň a na co by se rád zaměřil, stejně tak okomentoval i to, co by jako prezident dělal pro lidi.

karmazdarma ( 8. listopadu 2022 19:11 )

Fischer a Hilšer moc šancí na zvolení nemají. Necháme se překvapit, co za reprezentanta České Republiky lidé zvolí.

Lomikel ( 8. listopadu 2022 18:55 )

ˇZeman je Řeporyjec soft, ale štramák to je...

Citronel ( 8. listopadu 2022 16:55 )

Tohoto člověka bych opravdu moc nerad pravidelně vídal, většího slizouna jsem snad ještě neviděl. Určitě má své kvality a člověk by se neměl posuzovat dle vzhledu, ale jsou profese, kde by se na ksicht měl brát zřetel, jestli má nutkavou potřebu skončit na Hradě, tak jedině v kotelně.

naidka ( 8. listopadu 2022 16:32 )

Senátor Fischer vypadá jako mimino. Bez vrásek, bez vlasů, bez vousů, s pomněnkovýma očima a nevinným úsměvem.

Lomikel ( 8. listopadu 2022 15:22 )

Naštěstí tenhle slizák nemá šanci. Ta ostatní tlupa kandidátů ovšem není o moc lepší...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa