Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. října 2022
15:28
Autor: Markéta Volfová - 
11. října 2022
14:00

Masivní útoky Rusů na Ukrajinu vyvolaly pobouření ve světě i Česku. Odsuzují je USA, země EU i jednotliví čeští politici. Generál Petr Pavel, kandidát na nového českého prezidenta, se coby bývalý vysoce postavený muž NATO v Epicentru na Blesk.cz rozpovídal o tom, co aktuálně Vladimir Putin útoky sleduje. Podle něj je jasným ruským záměrem šířit strach a paniku skrze zabíjení civilistů, které však jen tak neskončí. Naopak hrozí, že bude hůř.

„Rusko nerozlišuje mezi cíli civilní infrastruktury a živou silou. Naopak Rusko podle mého názoru často cíleně útočilo tak, aby těch civilních ztrát bylo co nejvíc. Nejenom proto, aby vyvolalo určitou paniku mezi ukrajinským obyvatelstvem, ale aby také vytvořilo tlak na ukrajinskou vládu. V tom se liší postup Ukrajiny a postup Ruska,“ uvedl Pavel pro Blesk.

Útoky na infrastrukturní cíle jsou ve vále běžné, „ale rozdíl je opravdu v přístupu k ochraně životů civilního obyvatelstva“, podotkl.

K novému veliteli ruských sil Sergeji Surovikinovi poznamenal, že „si Rusko uvědomuje velkou nedostatečnost ve vedení dosavadního průběhu války“. „Velice časté změny taktiky, časté změny velitelů, jejich přítomnost v prvních liniích, ale také ztráty mezi vysokými veliteli svědčí o tom, že Rusko tápe a ruská armáda zdaleka není tak efektivní, jak se nám snažilo Rusko prezentovat,“ podotýká generál.

„Používání stále brutálnější taktiky a postupu a jmenování generála Surovikina do čela operace svědčí o tom, že Rusko bude v používání svých nástrojů stále méně vybíravé. Opravdu se dá očekávat, že ztráty na civilních obětech porostou,“ podotkl Pavel.

„Prezident Putin si do toho asi moc kecat nenechá, on se několikrát vyjádřil jasně, že při neschopnosti vojenského velení je to on, kdo řídí tu operaci. Takže si myslím, že v mnoha ohledech je to opravdu na jeho přímý rozkaz, nebo na jeho přímé zásahy to, co se děje. Je to samozřejmě nestandardní, svědčí to o nedostatcích v celkovém systému velení ruské armádě, ale také o určité zoufalosti,“ míní Pavel.

„Budou pokračovat v intenzitě i rozsahu té protiofenzivy, jako dosud, možná se ještě pokusí zrychlit a můžeme očekávat, že ruská strana asi bude zasahovat více civilních cílů – a to nejenom na frontě, ale i mimo ni,“ varoval Pavel. „Netroufám si tvrdit, jestli bude ukrajinská strana odpovídat stejnou měrou, stejnými nástroji, i když by to asi vzhledem k povaze ruských útoků bylo legitimní. Ukrajinská armáda se zdržuje útoků na ruské území a myslím si, že pokud by využila možnosti, které dnes má, tak by určitě Rusko přehodnotilo ten přístup. Pokud by začínali umírat civilisté i na ruské straně, tak by jistě pochopili, že tento druh války je k cíli nedovede. Ale myslím, že ukrajinská strana touto cestou nepůjde, protože nechce být jako Rusko,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dynaty ( 12. října 2022 01:00 )

a co mu hodíš?hlas,nebo přispěješ na jeho kampaň?
jak jsi přišel na to že je inteligentní?

dynaty ( 12. října 2022 00:51 )

Uživatel_5512061 ( 11. října 2022 22:19 )

Myslím, že názory ani nemění, neb žádné nemá, a jen poslouchá rozkazy

Uživatel_5512061 ( 11. října 2022 22:18 )

Nějak jsem si nevšimla, že by Babiš kandidoval na prezidenta. A Zeman byl ze strany vyhozen, takže tvé argumenty jsou nejen úhybné, ale i liché.

Annika ( 11. října 2022 21:51 )

Eurohujer Pavel muze utopit Cesko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa