Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

NATO by mělo Ukrajinu prosit o členství, míní diplomat. Západ nepřátelům ukázal slabost

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
6. května 2022
05:00

Dlouholetý diplomat a bezpečnostně-politický analytik Martin Svárovský je přesvědčený, že Ukrajina válku vyhraje. Skeptičtější je k tomu, jakou zprávu vyslal nepřátelům Západ svými mnohdy pomalými, někdy až slabými reakcemi na ruskou invazi. Ten má podle něj vůči Ukrajině černé svědomí a v očích Ruska je nyní slabým soupeřem. 

„Západ ukázal zbabělost. Měli bychom se zamyslet, jakou zprávu jsme o sobě jako o společnosti dali nepříteli - jakémukoli. Já jsem přesvědčený, že Rusové si za poslední dva roky vyhodnotili Západ jako slabý. Dva roky pozorovali, jak strach z covidu paralyzuje celý svět, a potom celý rok na ukrajinské hranice nasouvali vojenské jednotky,“ hodnotí diplomat, podle kterého jsou obavy z jaderného útoku především alibismem.

„Ani počty vojáků bojové brigády a velitelství vás nezachrání v momentě, kdy nejste ochotní bojovat. A setkal jsem se už ve velmi neformálních debatách s mými baltskými kolegy s tím, že se bojí, že kdyby byli přepadeni, řada aliančních partnerů jim nepůjde na pomoc ve smyslu, že by za ně bojovala,“ varuje Svárovský.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

 

NATO by mělo prosit, aby se Ukrajina stala její členskou zemí. Protože ukrajinská armáda je dneska jediná armáda na světě, která porazila tu ruskou. Žádná jiná armáda tomu vystavená sice nebyla, ale nikdo jiný si na to ani netroufl, protože 20 let Putin vedl malé války. Ukrajinci ukázali nesmírnou odvahu, která se dala tušit, ale především ukázali nesmírnou kreativitu,“ přidává.

„Až ta válka skončí, Ukrajina bude vojensky velmi silná. Něco jiného bude ekonomická stránka, ale ani to nebude trvat dlouho. Západ má totiž trochu černé svědomí a poskytne určitě prostředky na obnovu,“ nemá analytik o budoucnosti Ukrajiny pochyby.  

 

clovekdobry ( 6. května 2022 16:52 )

Nevím, co je na tom k smíchu. Troška tolerance a pochopení by nezaškodila.

clovekdobry ( 6. května 2022 16:45 )

Že se na to nevykašlete, copak nevidíte, že je to chudák? Tak k němu buďte trošku ohleduplní.

sarina ( 6. května 2022 15:20 )

venca jetuzpet s blokací i těmi dvěma odstavci dole souhlasím: napíšu li... v tom máš pravdu Pokud se píše jen to co se požaduje je to v pořádku, ale napsat něco opačně, to už NE!!! Takto ale vypadá ta nynější DEMOKRACIE!

Uživatel_5323612 ( 6. května 2022 14:40 )

Ale prosit ji na kolenou a slíbit jim doživotní bohatou rentu a život na zámku! My ostatní to rádi zaplatíme, za sdružení evropských otroků Máňa džorb!

nespokojeny ( 6. května 2022 14:09 )

venca jetuzpet Venco jsem rád, že si vrátil a jsi zpět. Co z toho jako vyplývá? Západní země obchodují s Ruskem bez přerušení. Co s tím uděláme? Asi nic.
Přestaneme se zajímat o politiku.

Přeji pevné zdraví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa