Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Guvernér ČNB Rusnok pro Blesk o zdražování a inflaci: Tohle nezažila celá generace Čechů!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. února 2022
15:29
Autor: Jakub Kopřiva, vol - 
15. února 2022
14:29

Ceny bydlení, energií či potravin rostou, Češi zažívají strmý nárůst meziroční inflace. Podle ČNB má v následujících měsících inflace překonat 10 procent. Co to pro Čechy bude znamenat? A jak překvapila lednová inflace 9,9 %, což je nejvíc od roku 1998, společně s vysokým meziročním nárůstem cen guvernéra ČNB? Také o tom v pořadu Blesku promluvil guvernér Jiří Rusnok.  

„Mírně nás překvapila. Měli jsme odhad lednové inflace zhruba o půl procentního bodu nižší. Bohužel jsme v situaci, kdy procházíme velkou výraznou inflační vlnou, na kterou nejsme zvyklí, protože v posledních 20 letech jsme něco takového nezažili,“ uvedl Rusnok ve studiu Blesku.

„Vlastně tady vyrostla celá jedna generace, která nic takového nepamatuje, slyšela o inflaci od rodičů v tom větším rozsahu, i když nějaké vyšší růsty cen jsme tady měli někde kolem šesti sedmi procent tuším v roce 2008. Je to prostě fenomén doby a musíme se s ním poprat,“ poznamenal v Epicentru guvernér ČNB a varoval: „Bohužel skutečně celé první pololetí, zejména první čtvrtletí uvidíme ta čísla někde kolem těch 10 %.“

Upozornil na to, že typické je pro nás srovnání se Slovenskem, kde inflace byla 8 procent, zatímco u nás zmiňovaných 9,9 procenta. Je přitom možné, že v Česku porostou i úrokové sazby. Rusnok jejich zvyšování ze strany ČNB nevyloučil.

„To uvidíme až do nového zasedání. V březnu budeme mít nová data za únor. Vyloučit se to nedá. Už to asi bude jen nějaké mírné, řekněme, dolaďování úrovně úrokových sazeb, ale nějaké drobné zvýšení bych si dovedl představit,“ podotkl.

Kam až úrokové sazby porostou? „Pět procent není žádná magická hranice, to není žádný strop, přes který bychom nemohli jít, ale uvidíme, jestli to bude potřeba. Jen zopakuju a zdůrazním, že my našimi úrokovými sazbami působíme na cenový vývoj a na ekonomiku s určitým zpožděním,“ dodal Rusnok.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pakonizodory ( 16. února 2022 07:19 )

včetně nezaměstnanosti

krapotkin ( 16. února 2022 02:41 )

Ale pamatuje. Tobě naschvál žije ještě mnoho lidí, co pamatují rok 1953 a měnovou reformu.

gabreta ( 15. února 2022 22:04 )

Jestli se nepletu, tak to je všechno to o čem nás Havel v Novoročním projevu ujišťoval, že nepřijde!!

rudy_hnis ( 15. února 2022 21:55 )

Soudruhu, nelži, nestyď se za nás. Náš čas se blíží, máme svého prezidenta současného i budoucího (Babiše) a potom se zrádci zúčtujeme. Jako v padesátých letech. Komunistické koncentráky, lidové soudy, které plní politické zadání...

Arany ( 15. února 2022 21:40 )

Ty je si by ale na pěkný ptáček! Současně problémy svádíš na komunisty? Že se na nestydíš lháři! Když Ti dali byt v paneláku za pár tisíc, který dnes stojí miliony, tak na to ti Tvoji komunisti byli. Dobří, co? A vůbec, hele, často mluvíš o věcech, o kterých nemáš páru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa