Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkovat v lékárnách je logický krok. Lidé k nám během covidu chodí pro rady, říká šéf lékárníků

Video se připravuje ...
Autor: vol - 
18. ledna 2022
05:00

Na konci loňského roku schválila minulá vláda Andreje Babiše (ANO) změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by umožnila očkování proti covidu-19 mimo jiné i v lékárnách. V zahraničí nejde už dlouho o nic nezvyklého. V Česku lékárníci po možnosti očkovat zatím stále marně volají. Podle jejich šéfa Aleše Krebse jde přitom o zcela logické řešení. Lidé mají ve své lékárníky důvěru a provozovny jsou dostupné napříč republikou, řekl v Epicentru Blesku.

„Možnost očkovat v lékárnách diskutujeme dlouhé roky. V řadě nejenom evropských zemí probíhá to očkovaní několik let a nejenom proti covidu. S bývalým premiérem jsme to projednávali už před rokem a byli jsme rádi, že na konci roku se do nějaké formy, která by mohla být aplikovatelná,“ říká prezident České lékárnické komory.

„V mnoha zemích je to naprosto standardní praxe a využívá toho celá řada pacientů. Díky tomu se výrazně zvyšuje třeba proočkovanost proti chřipce. A ta je konkrétně u nás velmi nízká,“ přidává s tím, že podobně tak jako v zemích, kde už v lékárnách běžně očkují, je i u nás na tuto variantu připravena zhruba čtvrtina provozoven. 

„Lékárny jsou dostupnější než očkovací centra a mají delší otevírací dobu než praktičtí lékaři. Skladování léčiv je navíc jedna z našich hlavních činností. Běžně zacházíme s termolabilními léčivy. Důvěra k lékárníkům se během covidu ještě navíc velmi zvedla. vzhledem k tomu, že lékárny zůstaly neustále otevřené, lidé se k nim chodili často radit s riziky nákazy a podobně,“ zdůrazňuje Krebs důvody, proč je vakcinace v lékárnách logickou cestou.

„Průzkumy ukazují zhruba 45% zájem o očkování v lékárnách. Což je docela vysoké číslo. Bylo by vhodné, aby byl pro pacienta vyčleněný prostor, který mu bude zaručovat určitou intimitu. Mluvilo se i o tom, že by to očkování mohlo probíhat mimo běžné otevírací hodiny,“  popisuje s tím, že doufá, že návrh bude moct co nejdříve projednat s novým ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09).

deratizater ( 18. ledna 2022 05:45 )

„Nedávno zesnulý polský lékař, Witold Rogiewicz, se dal očkovat před kamerou a nabádal tím ostatní k aplikaci, dělal si přitom legraci, že se z něj stane 5G anténa Billa Gatese a za pár dní zemřel na srdeční selhání. Pozorný čtenář si jistě všimnul že výrazně přibylo náhlých úmrtí očkovaných osob včetně sportovců ale záměrně se to nedává do souvislosti s očkováním. Lékárníci si chtějí přivydělat ale měli by mít taky nějaké svědomí a nesahat alespoň na děti. mRNA vakciny trvale poškozují imunitu a to tvrdí i špičkoví vědci jako třeba profesor Luc Montegnier

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa