Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zeman si nastupující vládu vychutnává,“ tvrdí expert. Zmínil zkoušku ohněm i slabší kus

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, Jakub Veinlich - 
13. prosince 2021
13:43

Prezident Miloš Zeman může nastupující vládě ještě pořádně zavařit. Shodli se na tom hosté pondělního Epicentra ve studiu Blesk Zpráv. Podle politologa Lukáše Jelínka i politického komentátora Petra Holce hrozí, že i kdyby dal Ústavní soud s kompetenční žalobou za pravdu premiérovi Petru Fialovi (ODS), Miloš Zeman si pojede stále svou a „nejslabší článek“ nastupující vlády nejmenuje. V úvahu by pak přišla žaloba na prezidenta pro hrubé porušení ústavy. O té by ale soudci podle obou diskutujících nemuseli stihnout rozhodnout do konce Zemanova funkčního období.

 „Už se to skoro zvykem stává a Miloš Zeman se v tom vyloženě vyžívá,“ myslí si politolog Lukáš Jelínek o praxi Miloše Zemana, který si před jmenováním nových ministrů zve jednotlivé kandidáty k sobě na kobereček, aby s nimi nejdříve rozebral jejich zkušenost, vize a popřípadě proklepnul také jejich vzdělání.

Jelínek na tom ale zároveň nevidí nic zas až tak špatného, jen prezident mohl vzhledem k situaci, která v Česku nejen kvůli covidu nebo energetické krizi panuje, celý proces zrychlit. „Možná se prezident mohl potkat jen se silovými ministry nebo politickými nováčky,“ dodal politolog v Epicentru Blesk Zpráv.

Potupné kolečko

Petr Holec připomněl, že sice v menší míře, ale přece jen praxi „přezkoušení“ kandidátů na ministry zvedl v Česku první prezident Václav Havel. Nastupující vláda ale podle komentátora nechce jít se Zemanem do křížku hned na začátku svého působení, a tak jednotliví kandidáti raději za prezidentem v prosklené budce vyrazili. „Vláda si nechce dělat problémy hned od začátku, proto přistoupila na toto řekněme potupné kolečko,“ míní Holec.

Video  „Zeman si nastupující vládu vychutnává. Z Pirátů jde husí kůže,“ shodli se odborníci v Blesku.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Oba experti se ve studiu Blesk Zpráv shodli na tom, že si prezident vybral jako svůj terč Jana Lipavského coby kandidáta na ministra zahraničí záměrně. „Miloš Zeman si vybere v každé vládě slabší kusy a zkouší, co vydrží,“ míní Lukáš Jelínek. „V případě Petra Fialy je to zkouška ohněm, nakolik bude silným premiérem. Předpokládám, že nebude chtít před Milošem Zemanem příliš couvat,“ dodal politolog s tím, že právě Piráti jsou ve vládě nejslabší článek, který navíc koalice příliš nepotřebuje.

Petr Fiala má jí do sporu s prezidentem o člověka, kterého zesměšňují i jeho lidé z koalice,“ připomněl Holec, podle kterého není Fiala zrovna v dobré situaci. Lipavský se ale podle něj ukázal jako nezkušený politik ještě před nástupem do úřadu. „Kádroval lidi, i se neobratně vyjadřoval,“ vyčetl Holec kandidátovi na šéfa české diplomacie.

Žádné velké ohňostroje

Piráti jsou podle Holce navíc nečitelná strana, která může premiéru Fialovi zatápět podobně, jako zatápí v Praze. „Když se na ně zeptáte jiných politiků, mají husí kůži.“ Podle Holce jsou totiž nečitelní. „Pokud by se chovali příliš divoce, tak se může jednoho rána stát, že se probudí a už v té vládě nebudou,“ míní komentátor.

Lukáš Jelínek má ale pochopení pro Petra Fialu, že se snažil doutnající spor o Lipavského do poslední chvíle ututlat a neprozradil jméno, se kterým má Zeman problém, přes který, jak řekl, „nejede vlak“.

„Zájmem Petra Fialy i Miloše Zemana bylo vyřešit ten problém smírně, v tichosti, bez nějakých velkých emocí. Nikdo z nich nepotřebuje kolem sebe rozpoutávat nějaké velké ohňostroje,“ míní Jelínek, podle kterého se Fiala snaží v takových případech spíš o diplomatické řešení, „než že by se pokoušel ukřičet svého partnera.“

Jak Jelínek, tak Holec jsou přesvědčeni, že premiér Petr Fiala odjede odpoledne z Lán s variantou, že přistoupí na podmínky prezidenta Zemana, který by mohl v příštích dnech vládu jmenovat, ale bez Jana Lipavského jako ministra zahraničí.

„Spíš bych sázel na to, že Jan Lipavský bude čekat někde v ústraní anebo bude jmenovaný náměstkem. Nemyslím si, že by Miloš Zeman ustoupil,“ myslí si Jelínek. Do zahraniční politiky si bude chtít podle politologa mluvit stejně především premiér, tak jak tomu bylo dosud.

„Zahraniční politika se dělala v premiérské pracovně a myslím, že i v příští vládě to bude obdobné,“ míní politolog.

Český unikát ve světě

Pokud se prezident zachová tak, jak avizuje, chystá už premiér podle předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové kompetenční žalobu na Zemana. Ústavní soud by tak měl jednou pro vždy vyřešit otázku kompetencí hlavy státu. Pokud by Zeman i po té odmítal Lipavského jmenovat, měla by přijít na řadu ústavní žaloba na prezidenta pro hrubé porušování ústavy.

„Miloš Zeman by to takto klidně vyhrotil,“ je přesvědčený Petr Holec. „Stali bychom se unikátní zemí a já bych nepřál České republice tento druh slávy,“ obává se mezinárodní ostudy Lukáš Jelínek.

Oba experti se shodli na tom, že by v takovém případě také záleželo na Andreji Babišovi, zda by jeho hnutí dalo svolení k podání takové žaloby. Musela by se totiž najít ústavní většina jak v Senátu, tak v Poslanecké sněmovně. A Babiš by byl podle Holce hodně opatrný v případě, že by chtěl kandidovat na příštího prezidenta a spoléhal by na hlasy právě Zemanových voličů.

Video  První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

1917 ( 13. prosince 2021 18:24 )

Starý jezevec Zeman nezapomíná a tomu vyčůránkovi neziskovému profesóórovi ještě ukáže zač je toho loket, až se mu ty jeho očíčka schované za brýličkami budou protáčet!!!!

sorgedoktor ( 13. prosince 2021 14:52 )

No jo, uz se na toho lipavbskewho prozredilo kde co Ze mel slabsai prtospech, slabsi diplomovou praci atd..Kdo vi, co z toho je pravda....Taky mne udivuje, jak takove informace proniknou na verejnoast..

zamecnik ( 13. prosince 2021 14:44 )

Je to hnus co se děje -vítězové voleb by měli vládnout hned a jestli dobře nebo špatně to by se vidělo hned po roce a tak jsou tyto hnusárny zbytečné- další volby by to opět napravily.

jajas ( 13. prosince 2021 14:34 )

Co politolog, to názor....nejhorší je, když do jedné věci kecá tolik "odbor­níků"­....­.stej­né jako s covidem...prostě chaos....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa