Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocenská po vakcíně a lockdown pro neočkované? Expert načrtl, jak ven z pandemie

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
4. listopadu 2021
05:00

Denní přírůstky nakažených covidem-19 u nás v posledních dnech zase stoupají nezadržitelným tempem. Proočkováno přitom nemáme ani šedesát procent lidí. V reakci na tento vývoj se zavedly přísnější kontroly covid pasů a zrušilo se proplácení testů státem. Sociolog Daniel Prokop, který vede výzkum Život během pandemie, v pořadu Epicentrum popsal, proč touto cestou nedosáhneme kýženého výsledku a koho a jak jde ještě k očkování motivovat.

„Vymáhání covid pasů jsme měli zavést už od léta. Byla chyba to odkládat. V Rakousku, Švýcarsku a podobně je to naprosto normální. Začít s tím a zrušit hrazené testování ale šťastné není,“ komentuje sociolog s tím, že by tato opatření bylo vhodné zavádět třeba s měsíčním rozestupem: „Kdybychom na to najeli v době hrazených testů, lidé by neměli výmluvu, proč to neukazovat. Vždy je lepší začít za stavu, kdy to žádného z aktérů nic nestojí a nechat si je na to zvyknout.“ Nyní jsme podle něj v situaci, kdy hrozí částečný lockdown pro neočkované. 

Podle Prokopa je tady přitom stále možnost přesvědčit k vakcinaci dalších skoro dvacet procent Čechů. Jde totiž především o ty, kteří nejsou zarytými popírači vakcinace: „Hrozně jsme přecenili dezinformace. Těm věří zhruba patnáct procent lidí. Ale s těmito mýty nejde bojovat. Na tyhle lidi by vláda měla úplně zapomenout. Ale je tu značná část těch, u které hrají roli racionálnější obavy. Jako třeba nežádoucí účinky, které vás mohou na pár dní omezit v práci.“ Proto jako ideální motivaci vnímá sociolog z PAQ Research klidně stoprocentní několikadenní nemocenskou: „Potvrzoval by ji lékař a využilo by ji nějakých patnáct až dvacet procent lidí,“ dodává.

„V Česku očkování nikdy nepůjde na úroveň třeba Francie nebo Portugalska. Ale můžeme se vyšplhat téměř k osmdesáti procentům, když spojíme represivní věci a pozitivní motivace,“ problém vidí Prokop v tom, že neočkovaní Češi mnohdy nechápou, že nejde o jejich osobní riziko: „Nemáme rádi, když nám někdo kecá do osobního rozhodnutí, ale zároveň bereme jako samozřejmost veřejné zdravotnictví. V USA  individualismus funguje, ale tam zároveň mají omezené veřejné systémy. Naproti tomu třeba ve Skandinávii zase chápou, že společnost má ve veřejném systému právo po vás něco vyžadovat,“ vysvětluje.

 

MAMKA2316 ( 5. listopadu 2021 10:35 )

Za chvíli budou největší experti politologové !!!Já věřím Beranovi ,Pekové a dalším odborníkům co jsou expeti na nejvyšší úrovni a ne nějakému Koubkovi a spol !!!Takové lidi by měli operovat imunologové !!!"Epidemie neočkovaných? Velká Británie právě publikovala nová čísla, 70% pacientů na JIPkách jsou očkovaní lidé a téměř 83% všech úmrtí na COVID-19 za 39. až 42. týden pochází z řad očkovaných Britů! A neočkovaní Britové tvoří 49% nově nakažených, zatímco očkovaní tvoří 51% nově nakažených! Tohle má být ta Vojtěchova epidemie neočkovaných, kteří zaplňují lůžka na JIP a hrozí kolaps nemocnic? Nový report z Británie ale vyvolal šok i z jiného důvodu, počty údajně nakažených dětí, které se vymykají všem ostatním věkovým ročníkům! Proč mají v Británii přes 400 000 nakažených dětí za 3 týdny?

Jana Novakova ( 4. listopadu 2021 11:11 )

Bože, kdw zas vyhrabali dalšího experta? Další prachy na lháře? Vážení, žádná epidemie neockovanych, ale epidemie očkovaných. Delaji z nás blbce, tak Blesku, začni už psát pravdu.

nenech ( 4. listopadu 2021 09:37 )

Vít Žíla 40188

U nás ve školce pozitivní 2 kuchařky - očkované! Poznalo se to náhodou, protože jedné bylo fakt blbě tak šla na testy. Protože učitelky jsou všechny očkované, školka jede normálně dál bez omezení.

Předpokládáme, že za 5-10 dnů začnou lehat učitelky a děti pujdou do karantény.

Tou dobou už jistě pořádně zavirované děti půjdou na hlídaní k babičkám, protože rodiče už si nemůžou vzít volno (po tom co byli na OČR půl roku)

Za měsíc se budou odborníci strašně divit, co se to v našem krásném městečku stalo a řešit zpřísnění. Nejspíš zavedou povinné roušky i ve sprše a zákaz prodeje pastelek!

Jana JJ ( 4. listopadu 2021 06:37 )

Expert zjevně nepozoruje statistiku ÚZIS, kde se poměr nemocných a na JIP převáhl ve prospěch očkovaných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa