Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Covidový Titanic v Česku: Primář o vyhořelých zdravotnících a nesplaceném dluhu z jara

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
21. října 2021
05:00

Čísla nakažených covidem-19 v Česku opět enormní rychlostí rostou. Bohužel přibývá i hospitalizovaných. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) už přišel s varováním před opětovným omezením neakutní péče v českých nemocnicích. Na jeho slova v pořadu Epicentrum reagoval primář Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny (KAPIM) Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Josef Škola.

„Na palubě se ještě tančí, zatímco Titanic už v podpalubí nabírá vodu,“ hodnotí Škola současnou epidemickou situaci v Česku. „Lidé bohužel nedodržují alespoň ta elementární opatření jako nošení roušek a dodržování základního sociálního distancu a očkovaných stále není dostatek. Přitom pokud bychom dosáhli na čísla kolem 80 %, mohli jsme podzim strávit velmi klidně,“ dodává.

„Covid má vlastnost, že ti kteří mohou být jeho dominantními šiřiteli, nejsou ti, kteří by byli nejvíce ohroženi na životě. Takže to s sebou nese velký požadavek na společenskou solidaritu. Ta s postupujícím časem vyprchala. Buď to obnovíme, nebo budeme opět čelit přetížení nemocnic,“ souhlasí primář KAPIMu s varováním ministra zdravotnictví. „To nejmenší, co každý z nás může udělat jak pro sebe, tak pro své okolí je, že se nechá očkovat,“ apeluje.

České nemocnice navíc podle Školy nejsou v situaci, kdy by na opakování extrémních čísel byly připravené: „My pořád splácíme dluhy z jarního covidu, kdy se nemocnice ve velkém procentu nemohly věnovat ničemu jinému než koronaviru a superakutní péči. Tuhle zátěž budeme dohánět ještě rok nebo dva a tu před sebou valíme,“ uvedl s tím, že lůžka jsou teď obsazená například lidmi s nádory, které během vrcholu pandemie nebylo v takové míře možné operovat. 

„U některých lékařů bohužel vedla (zátěž, pozn. red.) k tomu, že došli na práh vyhoření. A to nám může na podzim, pokud by to došlo do tak extrémních čísel jako na jaře, situaci hodně zkomplikovat. Nevím, jestli by za takových okolností bylo zajištění péče třeba u nás stále ještě reálné,“ varuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 21. října 2021 20:52 )

Nemocnice neznám, nechodím tam i když mi VZP posílá pozvánky, ale obvoďáci se jen válejí - za pacienty nedocházejí, jako v minulosti, ordinační doba od 7.00 do 11.00 a plat, proti lidem co dřou 8 hodin ve fabrice, naprosto královský. Není se čemu divit když už ani pohotovost za nemocnými nepřijede, hned se volá RZ a šup s chudákem do špitálu, kde "léčbu" přežijí jenom opravdu silné nátury.

krapotkin ( 21. října 2021 20:46 )

Neodvolávejte se na to, že učitel má VŠ. V minulosti jim stačil tzv. Učitelský ústav - tedy SŠ a naučili toho víc než dnešní přednašeči učiva, protože se učili učit děti a ne jenom memorovat to, co jim nějaký bývalý soudruh nadiktoval.

doktormediciny ( 21. října 2021 17:50 )

Sasaje....Kdytb to pouze vycislite financne, pedfagog majici vysokoskolske vdelani zacne vydelavat v 24 ci 25 letech...Za ti dobu sim pani v pokladne vydela pekny balik penez...Tady ta distancni vyxuka pri epidemii n e n i prochazka ruzovym dadem.../Pokud vubec mater snahu pochopit o cem se mluvi...

Jana JJ ( 21. října 2021 13:37 )

Učitel má učit a ne vychovávat. Výchova je na rodičích

sorgedoktor ( 21. října 2021 13:30 )

.....takovy vztah k pedagogum je doslova nestesti naroda.Lidi si zvykli od dob Rakousko Uherska, ze ucitel patril financne k socialne slabsim...Takze jiz od Marie Terezie ucitele na venkove meli doslova deputatni byty ve skole s tim, zer si topili v byte uhlim, ktere bylo erarni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa