Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velké akce jsou stále riziko, varuje Prymula. Za hranice radí jen obě dávky vakcíny

Video se připravuje ...
Autor: vol - 
1. července 2021
05:00

Covid v Česku opět zdvihl varovný prst v podobě reprodukčního čísla nad jedničkou. Zpomalování denních přírůstků se zastavilo a sílí obavy z nekontrolovatelného šíření mutace delta. Vláda už proto v úterý přistoupila na zákaz cestování do Ruska a Tuniska a dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) kabinetu představí další návrhy na zpřísnění. Podle jeho ministerského nástupce a předchůdce v jedné osobě Romana Prymuly je dobré jednat zavčasu. Dovolenou v zahraničí by v tuto chvíli doporučoval jen těm, kteří za sebou mají plné očkování. 

„Považovat za bezinfekčního toho, kdy je tři týdny po první dávce, rozhodně dobrý nápad nebyl. Pokud chce někdo na dovolenou do zahraničí, výrazně doporučuji, aby cestoval až se dvěma dávkami,“ radí exministr.

Pro urychlení procesu uvažuje Vojtěch  o možnosti zkracování intervalu mezi první a druhou návkou na 21 dní. V tom ale Prymula vidí háček: „Ten interval by byl teoreticky zcela ideální, ale mnohem dříve. Nyní jsme bohužel v situaci, že by se tím výrazně zhustil počet zájemců. Řada lidí chce jet na dovolenou, chce být chráněna, přehazují si různě termíny. A ta centra jsou potom ve složitých podmínkách. A mám obavy, abychom si ten systém nerozbourali,“ dodává.

Pokud se lidé chystají do oblíbené dovolenkové destinace, je potřeba, aby si vývoj epidemie v zemi průběžně hlídali: „Ta situace se během dovolených bude dramaticky vyvíjet. A je klidně možné, že ty země, kam rádi jezdíme běžně na dovolenou, se stanou velmi rizikovými. Může se stát, že zčerná i země jako Egypt,“ přidává epidemiolog k čerstvému zákazu cestovat do Tuniska a Ruska. 

On sám říká, že letos volba jeho dovolené padne na nějakou ze sousedních zemí, pravděpodobně na Rakousko. Ať už ale Češi vyrazí kamkoli za hranice, je podle Prymuly na místě, aby před návratem do práce podstoupili test. Naproti tomu testování po volnu stráveném v tuzemsku vnímá v tuto chvíli za zbytečné.

Za klíčové nyní považuje motivovat co největší skupinu mladých k očkování a proočkovat nejstarší ročníky: „To jsme nezvládli. Stále zůstává velké procento těch nejrizikovějších, kteří naočkovaní nejsou. A s tím bychom měli něco dělat. Protože u těch mladších ročníků bude nadále výjimečné, že někdo zemře, ale v této kategorii je to pořád velký strašák.“

smradlavamakrela ( 1. července 2021 11:58 )

Delta plus, , Superdelta, Megadelta, Delta se sýrem, Delta pro vegany, Delta bez glutamátů, Delta pro jeste vetsi silu bez E....👍👍👍🐒

zamlzena ( 1. července 2021 11:13 )

Lékařů je méně, jelikož potřebují si odpočinout , nebo odcházejí i nadobro. Často se ordinuje jen komunikací po emailu a to ještě s průtahy. Bohužel máme zkušenosti i s kardioambulancí. Umírat se jsitě dá i na jiná onemocnění než je Covid...

kozinozka ( 1. července 2021 11:10 )

Top má křiščálovou kouli, aby znal ,kdo je rizikovější ? Nelze vycházet jen z věku.

zlymikes ( 1. července 2021 06:35 )

A s tím bychom měli něco dělat - nu a kdo vymyslel, že starší dostanou druhou dávku až za tři měsíce? Tedy kromě Pražáků a okolí. Nebyl jste to náhodou Vy s pánem Babišem? Všechny ty , co z tohoto důvodu zemřeli, by jste měli dostat k odpovědnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa