Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rok čekání na umělý kloub: Ředitel nemocnice přiblížil návrat operací po covidu

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
20. května 2021
05:00

V březnu se Karlovarská krajská nemocnice jen tak tak vyhnula kolapsu. Nyní už hlásí téměř úplný návrat k normálu. Reprofilovaná covidová lůžka tam odstranili na konci dubna. Nejprve zmizela z gynekologie a chirurgie, naopak jako poslední opouštěli pacienti s koronavirem krční oddělení. Nemocnice se snaží kontaktovat všechny, kdo měli naplánovaný nějaký zákrok či vyšetření. Vzhledem k enormnímu počtu je to ale podle slov generálního ředitele Josefa Märze běh na dlouhou trať.

„Covidoví pacienti nás v tuto chvíli zaměstnávají velmi málo. Na JIP není nikdo, na standardních lůžkách jsou to jednotky pacientů,“ popisuje März. Dodává, že jediné, co zdravotníky částečně limituje, je hygienicko-epidemiologický režim, tedy dodržovaní opatření a nošení ochranných pomůcek.

Návrat k normálu v tuto chvíli odhaduje mezi pětaosmdesáti a devadesáti procenty. Kontaktování všech pacientů podle jeho slov ale ještě potrvá. „Situace je oproti loňsku velice odlišná v tom, že těch odložených zákroků bylo mnoho. Takže není možné všechny hned kontaktovat, přestože se snažíme,“ zmínil. Čekací lhůty však podle ředitele nijak dramatické nejsou. Ve většině případů jde o tři až čtyři měsíce. Na delší časové prodlevy se budou muset ve většině nemocnic připravit ti, kteří čekají na umělé klouby: „Tam to vypadá tak na rok, odhaduji.“

Po obzvlášť náročném období se snaží vedení nemocnice zdravotníkům poskytnout alespoň nějakou dovolenou. Přesto März přiznává, že je stále potřeba k jejímu rozdělování přistupovat hodně uvážlivě.

März: Traumata a šrámy na duši personálu

Jak karlovarská, tak chebská nemocnice se přitom dlouhodobě potýkají s enormním nedostatkem pracovníků: „My jsme už v době před covidem měli hraniční stavy personálu. Cheb je na tom ještě o něco hůře. A pandemie ten problém obnažila. Tento problém musíme řešit. Zatím jsme naštěstí nezaznamenali  větší odliv zaměstnanců, ale i tohle můžeme v dohlednu čekat.“

Šéf nemocnice doufá, že tak razantní vlnu jako na jaře už nezažijeme: „V tu chvíli by se s tím personál asi vyrovnával hůře. Už jsme to zažili a nevíme co to udělá s psychikou a odhodlaností. Množství ze zdravotníků z toho vyšli posílení, ale vnímáme, že si také odnášejí množství traumat a šrámů na duši,“ hodnotí März.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa