Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Arenberger pro Blesk: Jak se vyhnout indickému scénáři v Česku a stesky kvůli Sputniku V

Autor: Markéta Volfová, ČTK - 
27. dubna 2021
05:02

Po třech týdnech ve funkci přiznává Petr Arenberger (za ANO), že být úspěšným ministrem zdravotnictví je prakticky nemožné, obzvlášť v této době. Nicméně na svém hlavním ministerském úkolu - dokončení očkování - podle svých slov zdárně pracuje. V překročení stotisícové hranice očkovaných za den věří už tento týden a dosažení kolektivní imunity v Česku odhaduje na konec prázdnin. Stále ale varuje před zavlečením nových mutací, nebo dokonce před jejich vznikem přímo u nás. V pořadu Epicentrum také prozradil, jestli se definitivně vzdal myšlenky na dovoz ruské vakcíny Sputnik V.

„V tuto chvíli není na stole, že by někdo dal na dovoz a aplikaci Sputniku razítko,“ potvrzuje slova vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) Arenberger. Na rozdíl od něj ale jako hlavní důvod neuvádí odhalení možného zapojení Ruska do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, ale chybějící dokumentaci k ruské látce a relativní dostatek schválených vakcín.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle něj by byla škoda se kvůli kauze Vrbětice s podrobnostmi o látce neseznámit. „Na sociálních sítích jsem podroben velké kritice, že sem chci dodat něco, co zlobí a je z oblasti, která je, řekněme, politicky nestabilní. Tak to není. Snažíme se sem jen dostat takové množství látek, které je potřeba,“ hájí ministr svůj přístup s tím, že v této otázce čelí tlakům jak na dovezení vakcíny, tak proti  němu. 

„I když uděláte jakékoli rozhodnutí, které zamýšlíte pozitivně, vždycky se najde skupinka lidí, kterým nekonvenuje a udělala by to jinak. Takže ministr zdravotnictví nemůže být úspěšný,“ vysvětluje Arenberger. Svou očkovací misí nicméně plánuje Česko dopracovat kolektivní imunitě do konce prázdnin.

Tým Chytré karantény na twitteru večer informoval o tom, že v úterý má dorazit přes 400 000 dávek vakcín od společností Pfizer/BioNTech. „Dodavatel nám potvrdil, že ve čtvrtek přijede do ČR i 149 tisíc vakcín AstraZeneca. Dále přijdou vakcíny od Moderny (48 tisíc) a Johnson&Johnson (12 tisíc),“ uvedl tým.

Mutace podobná indické může vzniknout i u nás  

I když si současný ústup pandemie ministr pochvaluje, stále varuje před zavlečením nových mutací. V posledních dnech se velkým strašákem stala Indie, kde denně nakažených přibývá zatím nebývalým tempem. „Není úplně jisté, jestli za to může přímo ta mutace samotná. V Indii se to rozběhlo kvůli hromadným oslavám církevních svátků,“ řekl ministr zdravotnictví v Epicentru.

Arenberger tedy poukazuje na to, že zvyšování kontaktů mezi lidmi je v této době vždy hodně rizikové a vznikají tak ideální podmínky pro vznik nových mutací: „Mutace podobná té indické může vzniknout i u nás. Vznikne jednoduše, když je více nemocných pohromadě. Virus tak snadno udělá někde chybičku v kopírování datové informace,“ vysvětluje s tím, že z tohoto důvodu není dobré rozvolňovat příliš zbrkle.

Po jednání vlády Arenberger doplnil, že od úterý budou mít Češi zakázáno cestovat do Indie. Zařadí se mezi země, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Zpřísní se i podmínky návratu. Do České republiky se z Indie budou moci vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v ČR. Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

Indie se tak zařadí k Peru, Kolumbii, Botswaně, Brazílii, Svazijsku, Jihoafrické republice, Keni, Lesothu, Malawi, Mosambiku, Tanzanii, Zambii a Zimbabwe.

 

bauta ( 27. dubna 2021 16:26 )

Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

Teorie je dobrá, ale jak tu karanténu chce uvést do praxe, to nechápu.V letadle v karanténě, z letiště je budou rozvážet až domů speciální, k tomu určené povozy? Nebo v té určené karanténě budou jezdit domů normálně busy, vlaky, taxíky?

Modra_liska ( 27. dubna 2021 12:45 )

Leda, že by to vzal sám Andrej.

anyyt ( 27. dubna 2021 12:05 )

To už si dělá prču ne? V Indii umírá tolik lidí, protože to je prostě totálně zanedbaná chudá země, kde je naprosto katastrofální situace přelidnění a bídy a chudoby, nulová lékařská péče.... Prostě ti lidi tam běžně umíraj na ulici v dobách už dávno před covidem, je to tam uplně normální...a takovou mrtvolu všichni ostatní ignorujou, překročí ji a jdou dál. Hrozná země. Tam jsou ty lidi zmutovaný už dávno. Množí se tam jak kobylky. Taková situace tady nikdy nenastane. A s tou jejich mutací jděte do zádele. žádná není, prostě covid, kterej nemaj čím jak léčit a nemaj ani na jídlo, natož aby měli na nějaký roušky atd. Takže vyšší nakažlivost a úmrtnost, protože není žádná ochrana ani prevence. Ten Arenberger je kopyto.

syrucek ( 27. dubna 2021 10:51 )

Mno jo, dermatolog to musí vědět nejlíp že jo. Sice obor trochu mimo, ale furt je to doktooor

bizon_pepa ( 27. dubna 2021 08:42 )

Všichni ti smetaci, kteří šíři paniku a bohatnou na ni z tebe musí mít radost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa