Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češka mezi top feministkami světa: „Školy nemluví o souhlasu sexu.“ Chce reformu

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
10. prosince 2020
05:25

Z feminismu se pomalu vytrácí negativní nálepka a fandí mu i řada mužů. Aktivistka Johanna Nejedlová ho vnímá především jako snahu, aby se oběma pohlavím žilo lépe. Letos se dokonce zakladatelka neziskové organizace Konsent umístila v padesátce nejvýznamějších feministek světa. Nyní se se svými kolegy chce zaměřit na vylepšení úrovně sexuální výchovy v Česku. Ta je podle ní nedostatečná a zaměřená pouze na biologickou stránku věci.

„Středoškolská unie teď dělala průzkum, kde monitorovala, jak vypadala sexuální výchova středoškoláků. Polovina dospívajících se ve škole nedozvědla skoro nic. A přitom osmdesát procent středoškoláků by o to stála,“ popisuje Nejedlová jeden z impulsů ke spuštění nové kampaně Konsentu. Společnost se nyní snaží sehnat peníze na vytvoření metodiky pro učitele, jak sexuální výchovu vyučovat.

Video  Česká feministka chce reformovat sexuální výchovu: „Polovina dospívajících se ve škole nic nedozví“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Současná výuka ve škole se točí maximálně okolo toho, jak neotěhotnět, a jak se chránit před pohlavními nemocemi. A tak je to i snadnější učit. Ale už se vůbec nemluví o souhlasu sexu, o prvním pohlavním styku a podobně.“ Výchova by podle Nejedlové měla velice pomalu začínat od prvního stupně základní školy s tím, že na druhém stupni už by se měly probírat otázky přímo spojené se sexem: „Velká část dětí už ve třinácti viděla porno, a to není nejideálnější obrázek toho, jak by měl vypadat sex.“

Padesátka nejvýznamějších feministek

Nejedlová už loni získala ocenění Women of Europe za aktivismus mládeže a letos zaujala i ve Spojených státech. Americký magazín Bitch Media ji zařadil do svého žebříčku 2020 Bitch 50, který sdružuje osobnosti podílející se na lepší a rovnější společnosti: „Jsou tam různé, političky, hudebnice, herci. Tím, že se pohybuji v evropském kontextu, nebyla to pro mně úplně známá jména. Ale když jsem si projela jejich profily, zjistila jsem, že dělají opravdu skvělé věci. Takže je to pro mě pocta.“ 

„Myslím, že se z feminismu ztrácí ta negativní nálepka. I mnoha mužům dochází, že to není boj žen proti mužům, ale pouze snaha o rovnější prostředí jak pro muže, tak pro ženy,“ vysvětluje aktivistka, pro kterou je zásadní bavit se i s lidmi, kteří jejím stanoviskům příliš nefandi.

Jarabak ( 10. prosince 2020 12:46 )

Spíš bych byl pro, aby feministka měla povinnost chlapovi při prvním kontaktu (setkání) nahlásit, že je duševně postižená, diagnóza feministka, aby dotyčšný měl možnost zařadit zpátečku dřív, neý spáchá něšjaký ukrutný diskriminační zločin, třeba že si před sexem nenechá potvrdit souhlas u nnotáře, nebo že jí řekne, že je pěkná, prootže tím by ji strašně urazil a diskriminoval, jelikož její kvality jsou jinde, než ve fyzickém vzhledu a on je povinen uctávat ty kvality, které mu ona určí. Takže pro takový zákon bych klidně hlasoval. Nebo nejlépe feministkám a feministům vytetovat na čelo značku a bude jasno a nebudou problémy. Feministi se pak mohou křížit s feministkami nějakým tím svým nefyzickým, moderním způsobem, o kterém se rozhodně nechci učit ve školách. Když o něj budu mít zájem, tak si nějakou femihysterku najdu, která mě naučí, jak být správným nebinárním občanem.

levice-je-smegma ( 10. prosince 2020 08:41 )

Žádné manželské povinnosti, sex jen za odměnu.

user ( 10. prosince 2020 06:08 )

Covid už v novinách a časopisech netahne, tak je čas opět zvednou sledovanost pododnym článkem o, doslova, ničem.
Paní si našla způsob jak z zženštilých impotentních pod pantoflem o sex doma loudících mamánků vyrazit peníze.
Tyhle typy, co řvou jak je jim bez muzskyho super, pak kolem 35let zaplnuji čekárny reprodukcnich center a nechávají svoje biologické hodiny uspokojit skrze umělecké oplodnění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa