Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svatba na první pohled? Vztahová koučka nápad odmítá. Reality show stojí na konfliktu

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
25. listopadu 2020
05:40

Nikdy se neviděli a věří, že jim věda našla ideálního partnera, natolik, že jsou ochotni ho poznat až před oltářem. To jsou hlavní protagoniské nové reality show Svatba na první pohled. Prošli psychologickými testy, ale i testy kompatibility DNA, čichu a atraktivity. Podle psycholožky a párové koučky Terezy Zahrádkové jsou ale potřeby reality show naprosto odlišné od těch partnerských. Neshodne se navíc ani na některých názorech trojice odborníků z pořadu.

„Zaskočila mě věta paní psycholožky, že vztahy nefungují, protože lidé mají příliš vysoké nároky. Já si myslím, že je to přesně naopak. Hodně vztahů totiž nefunguje právě proto, že se lidé bojí samoty a přizpůsobují se až příliš,“ hodnotí Zahrádková názor své profesní kolegyně - psycholožky z pořadu Kataríny Szabados. Přidává, že pořad je založený na důvěře v autority, které člověku jednoznačně určí, co je pro něj dobré. A to vnímá Zahrádková jako pravý opak toho, s čím pracuje terapeut: „Ten se přece snaží poznat jádro vašeho já, aby zjistil, co vy skutečně chcete.“

Video  Epicentrum - Tereza Zahrádková  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

I z toho důvodu by považovala koučka manželství, kterému by to na základě tohoto pořadu vyšlo, za náhodu. „Už od začátku je tam daný nějaký nesoulad. Což je zajímavé. Na to, že chtějí sladit nějaký pár, jsou vybrané velké opaky. Často empatičtí, chápaví muži a k nim třeba hodně mladé ženy, které ještě nevědí, co chtějí.“ Psycholožka v tom chápe záměr typické reality show, která potřebuje konflikt, aby byl pořad divácky zajímavý. Ten je ale pro partnerský vztah mnohdy likvidační.

Zahrádková nepopírá, že existují vědecké postupy, ze kterých se dá relativně vhodný partner k druhému odhadnout. Z hlediska psychologické práce musí jít ale o dlouhodobý a hluboký postup: „Biologická stránka je určitě také dobrý základ. Ale je na ni nabalená řada psychologických vzorců, které si člověk nese už z rodiny a nabalují se na to životní zkušenosti.“ Koučka mluví také o tlaku, který na protagonisty vzniká jak přítomností kamer, tak nedostatkem času svobodně se rozhodnout: „Je otázka, jestli je ten tlak pro ty jednotlivé vztahy pozitivní, nebo negativní. Jestli je povinnost tohle podstoupit sbližuje, nebo naopak.“

radkapatka2014 ( 25. listopadu 2020 12:28 )

Byl na to odkaz v diskusi na SUPER, bohužel už ho nemám . Viděla jsem díl s Pavlem , je to na 100 % on.

radkapatka2014 ( 25. listopadu 2020 08:04 )

Nedělejte z lidí idioty. Pavel a Radek jsou komparzisti, hráli už v "Soudkyně Barbara" na Barrandově a svatba je prý taky jen naoko a ani žádná přemanželská smlouva se nekoná .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa