Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Týraní senioři: „Parazitování“ potomků popírají a bojí se jej hlásit, varuje expertka

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
21. listopadu 2019
05:45

Domácí násilí se zdaleka netýká pouze lidí středního věku. Jednou ze skupin nejvíce ohrožených týráním jsou senioři. Průzkumy mluví o třech až pěti procentech z nich, kteří si něčím takovým procházejí. Reálná čísla jsou ale podle advokátky Lucie Hrdé mnohem vyšší, protože nahlášené případy jsou ojedinělým jevem. Přitom způsobů, jak těmto lidem pomoci, je řada.

„Agresorem se nejčastěji stává jejich potomek. Mnohdy se o osobu má starat, místo toho na něm začne parazitovat a zvrtne se to až v domácí násilí,“ popisuje nejčastější průběh advokátka zaměřující se právě na případy domácího násilí a rodinného práva. 

Video  Pomoc pro týrané seniory: Advokát zdarma může tyrana dostat i do vazby.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Je běžné, že oznamovanost u jakékoli formy domácího násilí není vysoká a v případě seniorů to platí dvojnásob: „Často to násilí popírají. Mají k osobě, která je týrá, silný vztah. A je pro ně těžké si říct a přiznat, že člověk, kterého vychovali, na ně vztáhl ruku, odepírá jim jídlo nebo jim vyhrožuje. Myslí si, že je to jejich selhání,“ vysvětluje Hrdá a dodává, že situace dojde většinou tak daleko, že sami sebe považují za přítěž a ani si neuvědomují, že jsou týráni.

Možnosti staršího člověka, jak se bránit, jsou navíc omezené. Dochází k úbytku fyzických sil, ale i ke změnám v psychice. Navíc si třeba ani nedokáží najít potřebné informace na internetu a podobně. Proto je podle Hrdé důležité, aby si podezřelých situací všímali lidé v jejich okolí a nahlašovali je policii: „A to i proti vůli samotné oběti. Je důležitější, aby nás ten senior neměl rád, protože jsme udělali něco pro jeho záchranu, než abychom mu nepomohli.“

Vzhledem k obavám ze svých tyranů se oběti bojí, že by si je nahlášením případu znepřátelily. „Existuje institut vazby, vykázání, zakázání styku,“ komentuje advokátka způsoby, jak se dá jejich situace řešit. Zdůrazňuje také, že každý senior má v případě jakéhokoli trestného činu právo na advokáta zdarma, na náklady státu.

 

 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dama_s_kosou ( 21. listopadu 2019 08:00 )

Vojna nebyla k nicemu. Jen prvni pulrok jako zobak byl zahul. Pak uz se jen chlastalo za veci ktere se ukradly ve vystrojaku nebo v kuchyni. Janovice nad Uhlavou forever!
Mezi triznitely jsou i padesatileti chlapi a ti rozhodne nevyrustali v dnesni dobe. Vzdy je to o vychove v rodine.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa