Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Plácáme se v extrémech.“ Lymfoterapeutka varuje před umělým zavodňováním organismu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: iStock.com)
Autor: mav - 
1. října 2019
06:00

Otoky, lymfedémy, celulitidu – to všechno řeší u svých pacientů lymfoterapeutka Jitka Bičíková. Podle ní hraje u těchto potíží genetika jen malou roli, důležitá je především životospráva. A úspěch prý vůbec netkví ve cvičení nebo bohatém pitném režimu, řekla v pořadu Blesku Epicentrum.

Lymfatický systém je taková vnitřní čistička těla, takže odvádí veškerý odpad, co do těla nepatří,“ popisuje lymfoterapeutka. Podle ní se na něm silně odráží dopad hodně chemické a modifikované stravy plné emulgátorů a barviv. Potíže s lymfatickým systémem se tak objevují u čím dál mladších lidí: „Mám pacientky, kterým je jedenáct a už mají těžké otoky, celulitidu.“ 

Video  „Plácáme se v extrémech. Přepíjení je nesmysl,“ říká lymfoterapeutka. Varuje před umělým zavodňováním organismu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Když ke mně přijde člověk, který chce řešit otoky, tak mu striktně zakážu mléčné výrobky, kávu, černý čaj, nadmíru lepku, cukru,“ popisuje terapeutka pro mnohé asi nepředstavitelnou dietu. Co ale striktně odmítá, je přehnaný pitný režim: „Přepíjení je nesmysl. Spousta lidí, kteří se přepíjí, končí s otoky. Uměle si vyvolají zavodnění, protože ledviny ty tekutiny nestíhají zpracovávat. Zdravá štíhlá žena by měla vypít litr, litr a půl denně. Plácáme se v extrémech,“ dodává.

Ani ve chvíli, kdy vehementně cvičíte, nemusíte mít nad otoky či celulitidou vyhráno. Naopak: „Čtvrtina mých klientek jsou bývalé sportovkyně, cvičitelky, trenérky. Paradoxně cvičí několikrát týdně a vůbec to na nich není vidět. Lymfatický systém už mají narušený a tehdy se tím sportem vylévá kyselina mléčná a močová a systém ucpává. Takže mnohdy zpevňují tělo, ale zároveň zpevňují obsah toxinů,“ vysvětluje Bičíková.

dvorece ( 1. října 2019 06:53 )

Tady se zapomnělo ale na vliv léků a rady, co s tím. Většina lidí začne mít otoky a potíže s lymfou v důsledku léků. A co se týče pití, piju, když mám žízen, tělo si řekne. Pít přes moc je hloupost. Jen proto, že je to IN.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa