Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rok 2020 provětrá peněženky: Zdraží pojištění i povinné ručení, ceny bytů neklesnou

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
31. prosince 2019
05:30

Rok 2019 se nesl v duchu dopadů přísnějších pravidel pro žadatele hypoték. Lidé už na vysněné bydlení nedosáhnou, ceny bytů navíc letí nahoru. Objem hypoték tak klesl o 10 - 15 %. Stále častěji tak lidem pomáhají příbuzní, kteří jim půjčují peníze nebo zastavují svoji nemovitost. Jak bude vypadat ekonomický rok 2020? Na to odpovídal finanční poradce Jiří Kubík ve studiu Blesk Zprávy.

V roce 2019 se mírně zvedly hypotéční sazby, ale kvůli tomu zřejmě neubylo množství uznaných hypoték. Kvůli přísnějším pravidlům, která zavedla Česká národní banka, už není získání hypotéky pro mnoho lidí tak snadné.

„Objem hypoték klesl v roce 2019 o 10 - 15 %. Navíc poslední dva roky pozoruji, že se do hry dostávají rodiče a příbuzní, kteří finančně vypomáhají se získáním vysněného bydlení, případně zastavují vlastní nemovitost,“ řekl Blesk Zprávám Jiří Kubík, finanční poradce firmy Partners.

Zdražení pojištění

Jiří Kubík upozorňuje, že v roce 2020 se bude zdražovat. „Zdraží se návrh na vklad do katastru, nyní si zaplatíme 2 000 korun, místo 1000 korun,“ uvedl Kubík a dodává: „Parlament již schválit zdanění technických rezerv pojišťoven. To sice přinese do rozpočtu 11 miliard korun, ale považuji to za neuvážlivý krok, který bude mít dopad na klienty, protože to znamená zdražení celého segmentu pojištění, zejména toho životního a neživotního.“

Kubík považuje za nešťastné zejména to, že zdražení se dotkne zejména lidí, kteří si chtějí zajistit svoji budoucnost a spoří si na stáří.

Zdražení povinného ručení

Letos bylo více autonehod a pojišťovnám tak chybí v rozpočtu 1,5 miliardy. „A to znamená, že povinné ručení se opět zdraží, největší smůlu budou mít opět chroničtí bourači,“ vysvětluje Kubík.

V rámci konkurenčního boje se ale nabídky pojišťoven různí, každá zvýhodňuje jiné klienty. Někde tedy záleží, z jakého kraje řidič pochází, kolik ujel kilometrů, apod. Vyplatí se tedy nabídky porovnávat.

Zlevní nemovitosti?

Podle Kubíka je málo bytů, poptávka tak výrazně převyšuje nabídku. Odhaduje se, že v roce 2030 bude chybět až 50 tisíc bytů. Proto se ceny bytů neustále zvyšují. Podle finančního poradce je těžké odhadovat, jak to bude s cenami bytů v příštím roce. „Ceny bytů ale nepůjdou razantně níže,“ vzkazuje zájemcům Kubík.

Podívejte se na celý rozhovor. Jak to bude v příštím roce např. se zaměstnaností?

Video  Jaký byl ekonomický rok 2019 a jaký bude rok 2020?  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 31. prosince 2019 12:28 )

ANO, máme se čím dál tím líp.

dama_s_kosou ( 31. prosince 2019 08:45 )

To se nam to hoduje kdyz nam lide pujcuji...
Ale pockejte koblihy az ekonomika zpomali. Vy nic nasetreno nemate a Babis stranou taky nedava. Nasetreno maji jen ti bohati na ktere pak zase budete jen nadavat.
Ale komu neni rady, tomu neni pomoci...

Manowar ( 31. prosince 2019 07:29 )

To bude určitě nějaký hoax,vláda nám neustále tvrdí,že se nám zvyšuje životní úroveň.

Zobrazit celou diskusi