Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Banky chystají převod peněz v řádu sekund. Zaplatit půjde i o víkendu a ve svátek

Autor: ula - 
14. srpna 2017
06:30

Převody peněz mezi bankami v Česku fungují teď v lepších případech v řádu minut, někdy ale trvají i dny. V pozdních večerních hodinách, o víkendech a svátcích se navíc vaše finance nikam nehnou. Některé banky sice nabízejí rychlé převody, ale jen z účtů, které jsou vedeny u stejné banky, případně jsou zpoplatněny. Česká národní banka (ČNB) už ale pracuje na možnosti převodu peněz během několika sekund během 365 dní v roce.

Peníze na svém účtu nemáte, ale ke druhé straně ještě nedorazily? Zadáním příkazu k úhradě všechno totiž teprve začíná. Každá banka má své termíny, do kdy je potřeba příkaz zadat, aby se realizovala ještě ten den. Pokud to nestihnete včas, musíte čekat do dalšího pracovního dne.

Ukážeme vám to na jednoduchém příkladu: Pokud jste například klientem České spořitelny a chcete poslat kamarádu Karlovi (který má účet u jiné banky) peníze s tím, že potřebujete, aby odešly ještě ten den, musíte zadat příkaz přes internetové nebo mobilní bankovnictví nejpozději do 23:00. V případě, že chcete využít sběrného boxu, musíte to stihnout dokonce do 12 hodin.

U převodu na přepážce má čas do konce pracovní doby. Jestliže platbu uskutečníte po stanovené lhůtě, banka vám finanční prostředky strhne až následující pracovní den. Převody se neuskutečňují o víkendech ani ve dnech státního svátku.

VIDEO: Umíte bezpečně vybírat peníze z bankomatu?

Video  Jak odhalit zlodějské triky na bankomatech. Nenechte se okrást.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Převody peněz během několika sekund?

„V současné době probíhá diskuse týkající se obchodního modelu okamžitých plateb a technického řešení na úrovni pracovní skupiny skládající se ze zástupců České bankovní asociace, ČNB a komerčních bank ,“ řekla mluvčí ČNB Denisa Všetičková a dodala: „Předpokládá se, že okamžité platby budou zpracovávány v řádu jednotek vteřin.“

Jednou z bank, které se na procesu podílí, je Komerční banka. „Na půdě České bankovní asociace ve spolupráci bank s Českou národní bankou je nyní vytvářeno schéma tuzemských plateb, které by se zpracovávaly v reálném čase 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce, s provedením tuzemské platby do 20 sekund. Jedná se o tzv. okamžité platby (instant payments),“ řekl Blesk.cz mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Některé další banky potvrdily, že jednání probíhají, naznačily dokonce možnost spuštění v roce 2018, i když podle ČNB o datu nebylo zatím rozhodnuto. Zda bude služba zpoplatněna, záleží na rozhodnutí samotných bank.

„Určitě se chystáme připojit a tuto službu našim klientům nabízet. Cenové podmínky nejsou zatím nastavené, ale předpokládáme, že službu zpoplatníme. I pro nás bude znamenat provoz služby na vstupu vyšší náklady, než jsou náklady současného standardního převodu peněz,“ potvrzuje Ondřej Hák, ředitel obchodů a rozvoje obchodu Equa Bank.

VIDEO: Jak funguje bezkontaktní platba mobilem?

Jak dlouho trvá převod peněz mezi bankami?

Převod peněz v rámci stejné banky

Je prakticky okamžitý. Nejrychleji probíhá u Air Bank, kde se odeslané peníze připíšou na protiúčet během několika vteřin. Podobně je to i u Fio Banky, Equa Bank, mBank a UnicreditBank. Raiffeisenbank vám peníze přičte ten samý den, jen pokud byla platba odeslána do 18:00. MONETA Money Bank provádí převody v pracovní dny do pár minut a o víkendu až následující pracovní den.

Převod peněz na účet jiné banky

Takový proces už je o chlup složitější a řídí se několika faktory. Z jaké banky se peníze odesílají a kam. Který den v týdnu je příkaz proveden a v jaký čas. Obecně ale platí, že převod bude proveden nejpozději druhý den od odeslání platby. Výjimkou potvrzující pravidlo jsou víkendy a svátky.

Převod peněz do zahraničí

Pokud posíláte peníze mimo republiku, rychlost transakce se řídí hlavně měnou. Nejrychleji se převádí eura, zhruba dva dny. Libry odešlete za čtyři pracovní dny a u mimoevropských měn může převod trvat 5 až 10 pracovních dní. Pozor si ale dejte i na poplatky, které mohou být v řádech stovek korun. Banka vás může obrat i na nevýhodném kurzu.

Banka Doručení peněz ten samý den
Air Bank ANO, platbu je nutné zadat do 11:30
Česká Spořitelna ANO, platbu je nutné zadat do 12:00
ČSOB ANO, platbu je nutné zadat do 12:00
Equa Bank NE
Expobank ANO, platbu je nutné zadat do 12:00
Fio banka NE
Komerční banka NE
mBank ANO, platbu je nutné zadat do 8:00
MONETA Money Bank ANO, platbu je nutné zadat do 12:00
Oberbank NE
Raiffeisenbank ANO, platbu je nutné zadat do 8:00
Sberbank NE
UnicreditBank NE

Zdroj: Ušetřeno.cz

Proč to tak dlouho trvá?

Každá odeslaná platba totiž musí projít kontrolou mezibankovního systému CERTIS, který zaštiťuje Česká národní banka (ČNB). Ten zvládne zpracovat 1,5 milionu transakcí za hodinu. Celý proces kontroly je plně automatický, avšak probíhá pouze v pracovních dnech od 0:00 do 16:00 hodin. A právě tady to vázne. Všechny platby odeslané po 16. hodině prostě nemá kdo zkontrolovat a poslat dál.

Jak převod peněz urychlit?

Spěcháte na platbu? Využijte nadstandardní službu své banky – tzv. expresní platby. Peníze budou ještě tentýž den u příjemce. Připravte se ale na poplatky, nejčastěji okolo 200 Kč. U některých bank se cena odvíjí od hodiny, kdy příkaz provedete. Dopoledne se jedná o desetikorunové záležitosti, kdežto v odpoledních hodinách už se bavíme v řádech stokorun. Ušetřit i 50 % z poplatků můžete tehdy, pokud provedete příkaz přes internetové bankovnictví. 

Zajímavosti ze světa bankovních převodů: V roce 2016 ČNB zpracovala přes 603,1 miliard příkazů k úhradě a inkas. Celková hodnota těchto operací byla 470 197 miliard korun. Z toho cca 97 procent plateb bylo menších než 100 000 korun.

Ostatní platební metody

Posílání peněz skrze internetové bankovnictví už dávno není jedinou možností, kterou v online světě máte. Existují různé alternativní metody, a to jak pro platby v rámci České republiky, tak i do zahraničních zemí. Jednou z nich je například služba PayPal, která slouží pro nákupy na internetu a placení za různé služby. Oblíbenou a hojně využívanou platební metodou je i například Western Union.

George Kenneth ( 11. ledna 2019 10:09 )

 Všimněte si všem .. Potřebujete financování? Potřebujete půjčku pro vaše podnikání nebo osobní potřeby? Nabízíme všechny druhy půjček jednotlivcům nebo firmě bez ohledu na vaše stávající kreditní skóre. Pro další informace nás neváhejte kontaktovat pro další informace zkusit a váš život nezůstane finančně stejný :: kontaktujte nás emailem: georgekennethloaninvestment@gmail.com Nabízíme také následující druhy úvěrů Osobní půjčky (garantované a nezajištěné) Komerční úvěry (pojištění a nezajištěné) Úvěry pro velké společnosti. Konsolidační úvěr - program financování s nízkou nebo nulovou měnou k dispozici ve výši 3%. POŽADOVANÉ PRVNÍ INFORMACE: Kompletní jména: Země: Stát: Umístění: Stáří: Sex: Kontaktní telefonní čísla: Požadovaná částka: Doba trvání úvěru: Obsazení: Stav: Účel úvěru: Děkuji vám a Bůh vám žehná. kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu: georgekennethloaninvestment@gmail.com

MVNeuro ( 20. ledna 2018 12:41 )

No, jestli se na procesu podílí KB jako jedna z nejzkostnatělejších bank u nás (která ještě neumí o víkendech ani převody v rámci vlastních účtů, tj., bez účasti ČN, je neúspěch, resp. špatné řešení pro klienta dopředu zaručeno. Proč pracují na inovativním řešení společnosti, kteří evidentně být inovativní neumí ?? Jediné logické vysvětlení je, aby proces brzdily ..

DEEP HOUSE MAFIA ( 26. prosince 2017 13:15 )

Kam jsem se to vrátil snad do pravěku tvl . Čekám 2 dny na převod z Fio do ČS. Když jsem žil dloúhá léta v UK a potřeboval jsem poslat peníze z Hsbc do Barclays a obráceně tak za 2 vteřiny byli peníze na účtech . Český pravěk .

quonex ( 14. srpna 2017 08:10 )

proc to neni uz davno? vzdyt cnb tim, ze z toho dekaji nejaky nafstandard jen skodi zdejsi ekonomice. v asii je nonstop sedm dnu v tydnu vcetne mezinarodnich transakci prevod uplne normalni vec

Zobrazit celou diskusi