Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pozor na výběry z bankomatů v zahraničí: Mohou se vám prodražit o stovky korun

Autor: ula - 
30. července 2017
06:10

Chystáte se na dovolenou a zjistili jste, že jste si zapomněli rozměnit dostatek peněz? Můžete si samozřejmě vybrat z bankomatu, až dorazíte do vybrané destinace. Musíte ale počítat s tím, že za výběr zaplatíte poplatek. Záleží, u jaké banky máte účet, někde můžete zaplatit až sto korun.

Češi rádi cestují s hotovostí. Stále ještě, slušelo by se dodat. Jde pravděpodobně o jakýsi dozvuk minulosti, kdy návštěva směnárny patřila k povinným úkonům před odjezdem na dovolenou. Pomalu se ale naše návyky mění a my čím dál častěji využíváme svoje platební karty i v zahraničí. A to jak k placení, tak k výběrům z bankomatů.

„Určitě to souvisí s celkovým trendem bezhotovostních plateb. Zčásti na tom ale mají podíl právě i klesající poplatky za výběry v zahraničí, které jsou u některých bank dokonce zcela zdarma,” vysvětluje Lukáš Kaňok, finanční specialista internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

Například loni Češi uskutečnili z bankomatů v zahraničí celkem 2 980 937 výběrů debetními kartami, zatímco v roce 2013 to bylo jen 2 330 467. Celkový objem zahraničních transakcí pak mezi lety 2014 a 2015 stoupl z necelých 50 na více jak 80 miliard, jak ukazují statistiky Sdružení pro bankovní karty.

Chcete platit kartou v zahraničí? Na tohle si dávejte pozor:

Video  Chcete platit kartou v zahraničí? Na tohle si dávejte pozor  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

Na placení kartou na dovolené nespoléhejte

Placení kartou v zahraničí je bez jakýchkoli poplatků, ale není dobré na něj stoprocentně spoléhat. Nemůžete očekávat, že ve stánku se zmrzlinou nebo v malém obchůdku v horách budou přijímat platební karty. Počítejte tedy s tím, že nějakou hotovost v místní měně budete potřebovat. 

Zdarma, pevná částka, nebo procento z výběru?

Zjistěte si před odjezdem do ciziny také směnný kurz, za který vám bude vaše banka transakce provedené v zahraničí převádět na české koruny. Například pokud vaše banka převádí měnu nejprve na eura a až pak na koruny, může to pro vás být značně nevýhodné. Aktuální kurzy zjistíte na stránkách banky. 

K poplatkům za výběr v zahraničí přistupují české banky různě. Podrobný přehled poplatků najdete níže v tabulce.

Banka Běžný účet Běžný účet
 Air Bank  Malý tarif  25 Kč v EU, 100 Kč mimo EU
 Air Bank  Velký tarif  zdarma
 Banka Creditas  Běžný účet  30 Kč 
 Česká spořitelna  Základní účet  5 Kč z Erste Group. 125 Kč z ostatních bankomatů 
 Česká spořitelna  Moje zdravé finance  zdarma
 ČSOB  Základní účet a Plus konto     100 Kč, 5 Kč za výběr z bankomatu ČSOB na Slovensku
 ČSOB  Premium konto  zdarma
 Equa bank  Běžný účet  9 Kč, zdarma se zlatou kartou Premium Plus
 Expobank  Expo Active  2,5 % z každého výběru v zahraničí, min. 80 Kč
 Expobank  Expo Global VIP konto  zdarma
 Fio Banka  Fio osobní účet  80 Kč za výběry z bankomatu v zahraničí + 0,50 %
 KB  MůjÚčet   99 Kč 
 KB  Studentské konto G2.2  99 Kč, 1 výběr měsíčně zdarma
 KB  MůjÚčet Gold  zdarma
 mBank  mKonto  nad 1 500 Kč zdarma
 MONETA Money Bank  Genius Free Flexi  100 Kč + 0,5 %
 MONETA Money Bank  Genius Student  100 Kč + 0,5 %
 MONETA Money Bank  Genius Gold a TOM  zdarma
 Oberbank  všechna konta  100 Kč
 Raiffeisenbank  eKonto SMART  100 Kč + 0,5 %
 Raiffeisenbank  všechna ostatní konta  zdarma
 Sberbank  FÉR konto MINI a ACTIV  75 Kč + 0,5 %
 Sberbank  FÉR konto OPTIMAL  zdarma
 UniCredit Bank  uKonto a TANDEM  100 Kč + 0,5 %, zdarma z UniCredit Bank
 UniCredit Bank  uKonto PREMIUM  zdarma

Zdroj: Ušetřeno.cz

Výběry zcela zdarma najdeme u některých produktů Raiffeisenbank, UniCredit, AirBank a Sberbank. Vesměs jde ale o účty s určitými podmínkami či poplatkem. Nezapomeňte si proto vždy zjistit přesná pravidla svého účtu. Například u UniCredit bank jsou výběry zdarma podmíněny celkovým splněním požadavků na účet zdarma. U AirBank zase platí výběry zdarma jen pro země EU. mBank pak poskytuje výběr zdarma pouze při částce 1 500 Kč a více. Pokud se v tom už začínáte ztrácet, využijte některého z dostupných srovnání účtů a jejich parametrů na internetu.

Jiné banky zase účtují za každý výběr pevně daný poplatek. Ten může být zanedbatelný - u Equa bank je ve výši 9 Kč. Ale může být i vyšší. Například ČSOB a Oberbank účtují za výběr 100 Kč. Tam je pak dobré výběry promyslet a nedělat jich příliš.

Třetím přístupem, který zvolila například Fio banka, Sberbank či MONETA, je potom účtování pevného poplatku společně s určitým procentem z vybírané částky.

Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Podívejte se na návod:

Video  Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Podívejte se na návod  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Na závěr pár praktických tipů

  • Denní limit - nastavte si rozumný denní limit. Takový, který vám na běžné nákupy postačí, ale ochrání vás v případě odcizení karty.
  • Doba platnosti karty - před odjezdem ji zkontrolujte a případně si v bance vyzvedněte novou kartu.
  • Záloha - nespoléhejte se na jednu kartu a mějte s sebou jednu rezervní. Ideální by bylo mít různé typy karet - Visa a MasterCard.
  • Místní poplatek - může se stát, že i když máte od své české banky výběry z bankomatu zdarma, bude vám poplatek účtovat přímo bankomat v zahraničí. Většinou jde jen o to, najít bankomat společnosti, která vám peníze vydá bez poplatku. I to se dá předem najít na internetu.
  • Nevybírejte kreditkou - na výběry používejte zásadně debetní kartu. Nikdy nevybírejte z kreditní karty. Je to zpravidla velmi nevýhodné. 
  • Hotovost nezavrhujte - i když budete platit primárně kartou, nějakou hotovost u sebe přeci jen mějte. Drobné na autobus, na zmrzlinu, na spropitné apod. se vždycky hodí.
  • Informujte se - před odjezdem si zjistěte, jak kartu v případě odcizení zablokujete, a číslo na banku si uložte. Stejně tak si zjistěte, jak rychle navýšit limit na kartě apod.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi