Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Štvou vás poplatky za výběr z bankomatu? Zkuste si říct o „cashback“

Autor: ula - 
6. dubna 2017
05:14

Stalo se vám někdy, že se vás v zahraničí pokladní optala „any cash?“ (hotovost?) Ptala se vás na službu, které se říká cashback a funguje i u nás. Cashback je ale obecně velmi málo využívaný. Jak vlastně tato služba funguje a jaké má výhody?

„Pokud platíte kartou v obchodě, můžete požádat pokladní o hotovost ze svého vlastního účtu,“ přibližuje cashback Dagmar Prajzlerová ze společnosti Partners a pokračuje: „Musíte ale nakoupit minimálně za 300 korun. Pokladní vám po zaplacení nákupu na vaši žádost vyplatí maximální částku 1 500 korun.“

Pokladní na účtu započítá jako poslední položku částku v hotovosti, kterou vám vydá a na výpisu z účtu se vám tato částka objeví odepsaná pod položkou „cashback“.

Cashback i v zahradnictví

Kartou musíte platit u obchodníků, kteří cashback umožňují. Obvykle mají uvedenou značku u vchodu, spolu s možností, zda lze v daném obchodě platit kartou. Seznamy obchodů, které službu poskytují, jsou obvykle na webových stránkách banky, kde máte vedený účet.

Službu poskytují např. nejen velké řetězce, ale také prodejny kol, drogerie, lékárny nebo i zahradnictví.

Jak bezpečně platit kartou v restauraci?

Video  Jak bezpečně platit v restauraci: Znalec radí, co nikdy neudělat!  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Konkurence pro banky?

„Je to výhodné hlavně v tom, že za výběr hotovosti pomocí cashbacku neplatíte žádný poplatek. Pokud máte výběry z bankomatu zdarma jen u omezeného počtu bank a zrovna není poblíž žádný bankomat, můžete zkusit cashback,“ radí Prajzlerová a doplňuje: „Cashback je konkurencí pro banky, které na našem území ještě stále neposkytují výběr ze všech bankomatů zdarma.“

Banka se totiž na cashback nedívá jako na výběr hotovosti z bankomatu.

Nevýhodou samozřejmě je, že musíte nakoupit minimálně za 300 korun a nejvíc můžete vybrat jen 1500 korun. Spousta lidí oceňuje cashback právě ve chvílích, kdy poblíž není vhodný nebo žádný bankomat.

Češi cashback příliš nevyužívají

„Služba Cashback je u klientů málo využívaná,“ říká Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

„Službu využívá ani ne jedno procento našich klientů a trend je spíše klesající,“ říká Klára Pačesová z České spořitelny a doplňuje: „Je to způsobeno tím, jak se neustále rozšiřuje síť platebních terminálů v obchodech po celém Česku.“

„Zájem o službu se zvyšuje, i když je stále řada lidí, která o ní neví, přestože o ní pravidelně informujeme,“ řekl Blesk.cz o cashbacku Zdeněk Kovář z Fio Banky.

Na co si dávat pozor při výběru z bankomatu?

Video  Jak odhalit zlodějské triky na bankomatech. Nenechte se okrást.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi