Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bezkontaktní platby mobilem: Revoluce, nebo další nebezpečí pro naše peníze?

Platby mobilem: Revoluce, nebo ohrožení pro naše úspory?
Platby mobilem: Revoluce, nebo ohrožení pro naše úspory?  (Autor: Petr Novotný)
Autor: ula - 
23. října 2016
13:00

Letos v létě spustily dvě velké banky v Česku možnost platit bezkontaktně mobilem. Tuzemci si již v současné době oblíbili obdobné placení kartou, nejspíš tedy propadnou i tomuto trendu. Jak je to ale se zabezpečením?

Pokud máte chytrý telefon s operačním systémem Android, můžete nyní platit bezkontaktně mobilním telefonem. Jak to funguje? Podle odborníků velmi jednoduše. Nejdříve si musíte stáhnout aplikace, které nabízí např. Komerční banka (Moje banka), v případě ČSOB se jedná o aplikaci ČSOB NaNákupy. Obojí najdete na Google Play. Placení mobilem využívá technologii NFC, takže i váš chytrý telefon musí tuto technologii podporovat.

Po stažení aplikace se přihlásíte do svého internetového bankovnictví, kde si ve speciální sekci aktivujete mobilní kartu. Následně se vám karta objeví v mobilní aplikaci, vy ji aktivujete a můžete s ní začít platit.

Kde jde mobilem platit?

V podstatě kdekoliv, kde je autorizovaný terminál na bezkontaktní platby, a to dokonce i v zahraničí. Platby nejsou závislé na tom, jakého operátora máte, ani nemusíte mít mobilní data.

Je to bezpečné?

  • Aplikace vám nabízejí různé možnosti zabezpečení, které jsou na vás.
  • „Můžete si nastavit, od jaké částky chcete zadávat mPIN, nebo pokud si řeknete, že kartu nebudete chvíli používat, můžete ji v aplikaci vypnout,“ uvádí David Brendl, manažer inovací společnosti Visa.
  • Pro platbu musíte telefon nejdříve odemknout, buď heslem nebo otiskem prstu.
  • Telefon máte neustále u sebe, proto je šance, že si dříve všimnete, že vám někdo ukradl mobil než platební kartu.
  • Pokud se bojíte, že vám terminál poškodí telefon, tak nemusíte.
  • mPIN zadáváte na svém mobilu, tedy ne na terminálu.
  • Nicméně buďte obezřetní, stejně jako při používání bezkontaktních platebních karet. Dávejte si pozor, pokud se připojujete na volné a nezabezpečené Wi-Fi a nezadávejte své heslo při otvírání do mobilu v přítomnosti cizích lidí tak, aby ho mohli odkoukat. 

Podívejte se na video, jak lze platit bezkontaktně mobilem: