Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vyplatí se studentský účet? Veronika ho má od střední, dnes by volila jinak

Autor: ula - 
24. září 2016
17:20

Vysokoškolákům začal nový semestr a řada z nich se bude poohlížet po studentském účtu. Je opravdu potřeba hledat speciální „studentský“ účet nebo je lepší zvolit ten běžný? A podle čeho by měli studenti bankovní účet vybírat?

Veronika (25) studuje čínskou filologii. Studentský účet jí rodiče zařídili, když byla na střední škole a má ho dodnes. „Tehdy byl za účet nějaký zanedbatelný poplatek, výběry z bankomatu byly zdarma, dostávala jsem ročně nějaký bonus,“ vzpomíná studentka a dodává: „Je pravda, že jsem nikdy nezkoumala nabídku jiných účtů, ale teď, když mám stálý příjem, jsem se začala poohlížet jinde.“ Dneska už by si Veronika vybrala účet u jiné banky. Její stávající účet podle ní není výhodný.


Podmínky se totiž změnily a studenti dostávají mnohem více bonusů. „Studentský účet mi dal hlavně to, že jsem se naučila s penězi hospodařit, v tom vidím hlavní přínos. Pro mladé jsou tyto účty dobré v tom, že jsou zadarmo, můžete získat příspěvky na studentské průkazy a další. Jen je třeba si nabídku řádně prostudovat,“ uzavírá Veronika.

Studentem až do 30

Takzvané studentské účty a účty pro mladé mají logicky stanovenou horní věkovou hranici – ta je často určena na 26 let, kdy mladým končí i řada dalších výhod. Existují ale i účty, které zvýhodněný účet umožňují využívat až do 30 let. Běžným požadavkem bývá předložení potvrzení o studiu nebo jiné studentské karty, i když i zde se najdou výjimky, kdy potvrzení není vyžadováno a jedinou podmínkou je věk.

Některé účty je možné založit ještě před 18. rokem studenta, ale samozřejmě pouze pod dohledem zákonného zástupce. Do chvíle, než si student účet v 18 letech naplno převezme, je také omezován určitými pravidly.

Podle čeho vybírat studentský účet?

  • Při studiích nebývá peněz nazbyt, takže je jasné, že první premisou účtu pro mladé by měly být ideálně nulové poplatky. Věnujte proto pozornost všemu, co je na účtu nějak zpoplatněno.
  • Nulové poplatky by u studentského účtu také neměly být podmíněny pravidelným příjmem nebo vysokým zůstatkem, protože to je přesně to, čeho se většině studentů nedostává.
  • Bezkontaktní platební karta k účtu by měla být samozřejmostí.
  • Zvažte, zda bonusy např. v podobě cestovního pojištění ke kartě skutečně využijete. Nežeňte se za bonusy, pokud vám při vašem způsobu života k ničemu nebudou.
  • K účtům pro mladé jsou často nabízené možnosti kontokorentu či rychlých půjček, protože je známo, že studenti mají často hluboko do kapsy. Rozmyslete si, jestli takové pokušení u svého účtu vůbec chcete mít. Může se hodit, ale opravdu se chcete zadlužit už na škole?

Studenti, zkuste i běžné účty

„Určitě bych studentům a mladým doporučil, ať se neomezí jen na prohlížení účtů, které přímo nesou označení ‚pro mladé‘. Na trhu je celá řada nízkonákladových účtů, které mohou bez problémů splnit jejich požadavky,“ radí David Černohorský z portálu Ušetřeno.cz. Nabídku speciálních účtů pro mladé totiž najdeme většinou u velkých a tradičních bank, které mívají širší portfolio produktů. Na trhu ale funguje i celá řada (zpravidla) menších bank, u kterých najdeme běžné účty zadarmo nebo s velmi nízkými poplatky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi