Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karla vyhodili z práce, neměl žádné rezervy. „Nepůjčujte si,“ radí i tak

Autor: ula - 
8. července 2016
06:20

Karel dostal před rokem nečekaně výpověď z práce. Neměl téměř žádné úspory, musel tak začít šetřit. Ani to mu ale díky nečekaným výdajům nepomohlo, začal proto uvažovat o půjčce. Jak celou situaci vyřešil, se svěřil Domácí ekonomce.

Pracoval jako úředník, výpověď ho zastihla zcela bez finančních rezerv. „Úspory jsem nějaké měl, ale nic, co by mě zachránilo,“ vzpomíná Karel na nepříjemné období.

Nová práce na obzoru nebyla, tak musel omezit svoje výdaje. „Přestal jsem jezdit autem, abych ušetřil na benzinu, pak jsem musel začít šetřit na jídle, například jsem více začal vyhledávat slevy,“ vzpomíná.

Máte stranou dva až šest platů?

Tvorba finančních rezerv je podle finančního poradce Vladimíra Weisse ze společnosti Partners základ. Je nutné počítat se vším, a proto byste měli mít rezervu, která by měla dosahovat dvojnásobku až šestinásobku měsíčních výdajů domácnosti,“ uvedl Weiss. Pomoci by vám měla i podpora v nezaměstnanosti.

Situace se Karlovi zkomplikovala, když měl dva nečekané a nezbytné výdaje v domácnosti. „Nejprve jsem uvažoval o půjčce od banky nebo jiné úvěrové společnosti, nakonec jsem si to rozmyslel a půjčil si od rodiny,“ přiznává. Půjčka ale není řešení. „O půjčce uvažujte až na posledním místě, vyvarujte se lichvářů, drahých a krátkodobých půjček,“ upozorňuje Weiss.

Bez práce byl Karel 10 měsíců. Celá situace ho prý poučila a on se rozhodl začít si tvořit rezervy na nečekané výdaje. „Pokud se někdo dostane do podobné situace jako já, rozhodně bych doporučil, abyste si vše dobře rozmysleli a nevrhali se bezhlavě do drahých půjček,“ uzavírá.

Jak se zajistit, když ztratíte práci?

  • Rozdělte výdaje na nezbytné, nutné a zbytečné. Mezi nezbytné patří náklady na bydlení a energie, splátky dluhů, daně, školné, stravné, apod. Mezi nutné výdaje patří náklady na dopravu, nákup oblečení. Zde bývá občas problém určit, kde končí výdaje nutné a začínají zbytečné. 
  • Pozastavte tvorbu dobrovolných rezerv (např. příspěvek do doplňkového penzijního připojištění, stavební spoření, apod.).
  • Pokud máte úvěry, pokuste se prodloužit jejich splatnost.
  • Počítejte s tím, že ne vždy se musí dařit. A spořte si na „horší časy“.