Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Auto na úvěr nebo na leasing? Spočítejte si, co vás vyjde levněji

Jaké jsou výhody a nevýhody auta na úvěr nebo na leasing?
Jaké jsou výhody a nevýhody auta na úvěr nebo na leasing?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
26. června 2016
06:20

Chcete si koupit auto, ale sami na něj nemáte dost peněz? Pokud přemýšlíte o tom, zda si vzít úvěr, nebo leasing, máme pro vás přehled výhod i nevýhod obou variant.

Když si chcete koupit auto a rodinný rozpočet vám to nedovoluje, můžete si vybrat mezi dvěma možnostmi. Je to finanční leasing nebo spotřebitelský úvěr, méně obvyklou třetí možností je pak americká hypotéka.

Auto „na leasing“ vám nepatří

Když si vezmete úvěr na koupi auta, po nákupu se ihned stáváte jeho vlastníkem a můžete si s ním dělat, co chcete. Můžete ho prodat, nechat v něm jezdit někoho jiného.

„Naopak u leasingu se majitelem vozu stáváte až po zaplacení poslední splátky. Předtím se dostáváte do role nájemce. To znamená, že bude velký technický průkaz uložen u leasingové společnosti, auto bude moci řídit pouze klient nebo jeho nejbližší rodinní příslušníci a při krádeži či bouračce dostane pojistné plnění opět leasingová společnost,“ vysvětlují experti z portálu Ušetřeno.cz.

„Leasingová společnost si nejdříve odečte zisk a náklady na předčasné ukončení smlouvy. Až zbytek pošle klientovi, který se vzpamatovává ze ztráty svého plechového přítele,“ dodávají odborníci.

Auto na leasing

Výhody
  • Jednoduché a rychlé vyřízení
  • Dostupné i pro lidi s nízkými příjmy

Nevýhody
  • Nevlastníte auto, do splacení leasingu jste pouze nájemce (možné problémy při havárii, odcizení nebo zničení auta)
  • Často vysoký poplatek za uzavření smlouvy
  • Obvykle nutnost sjednat i havarijní pojištění
  • Délku splácení stanovuje pevně zákon (nejméně 3 roky, nejvýše 7 let)
  • Většinou nutnost zaplatit akontaci
  • Sankce při předčasném ukončení smlouvy
  • Při krachu leasingové společnosti bude auto zabaveno na umoření dluhu

Co vyjde levněji?

Získat leasing je snazší než přesvědčit banku, aby vám poskytla úvěr. Banku bude zajímat výše vašeho příjmu, platební morálka a také se neobejdete bez ručitele. Proto lidé s nízkými příjmy nebo předchozí dluhovou historií jednoduše na úvěr nedosáhnou.

Zato administrace leasingu je relativně snadná a bonitu zákazníka nikdo nezkoumá. Háček ale může vězet v nutnosti zaplatit vyšší první splátku, tedy akontaci. Akontace zpravidla činí 30 % z pořizovací ceny vozu. Nicméně na trhu lze najít i specifický typ leasingu bez akontace.

Auto na úvěr

Výhody
  • Klient je ihned majitelem auta
  • Zpravidla levnější než leasing
  • Možnost libovolně si nastavit minimální délku splácení
  • V případě zadlužení je možné odprodat vůz a uhradit dluh
  • Neexistují sankce za předčasné splacení

Nevýhody
  • Složitější vyřízení formalit a kontrola platební schopnosti klienta
  • Nutnost obstarat si ručitele (případně ručit jiným vozem)

Vždy záleží na porovnání konkrétních nabídek, ale obecně se dá říci, že leasing zůstává dražší variantou. Na jednu stranu leasingové společnosti mohou snáze získat množstevní slevy u pojištění, na druhou stranu řidič nemá možnost u pojištění uplatnit bonus za nulovou nehodovost. Navíc u leasingu si většinou musíte sjednat i, jinak dobrovolné, havarijní pojištění. U leasingu se také často setkáte s vysokým poplatkem za samotné uzavření smlouvy.

Jaký typ úvěru zvolit?

Pokud jste se rozhodli sáhnout pro splnění snu o autě po úvěru, stojíte před dalším dilematem. Jaký druh úvěru se vám vyplatí nejvíce? Dívejte se hlavně na úrokovou sazbu.

Garcia ( 16. května 2018 00:53 )

Hledáte tu nejlepší možnou finanční půjčku bez poplatků a bez zástavy nemovitosti. Výhodné podmínky poskytnutí, nízká úroková sazba garantovaná po celou dobu splácení. Individuální přístup ke každé žádosti. Výše měsíčních splátek a doba splatnosti se dá přizpůsobit vašim možnostem. Tato nabídka platí pro celou Českou republiku. Zcela zdarma a nezávazně žádejte na emailu: patriciacarvalho@seznam.cz

Zobrazit celou diskusi