Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi se bojí platit kartou v hospodě. I Tomáše okradli, tak má pět dobrých rad

Tomáš měl s platbou kartou v restauraci špatnou zkušenost, používat se ji ale nebojí.
Tomáš měl s platbou kartou v restauraci špatnou zkušenost, používat se ji ale nebojí.  (Autor: Robert Klejch, Visa, Blesk.cz)
Autor: dv, ula - 
28. dubna 2016
06:40

Tomáš Pásek (27) patří mezi hosty restaurací, kteří se nebojí platit kartami. Je v menšině, podle průzkumů provozovatelů platebních karet totiž tento způsob platby lidé v pohostinství moc v oblibě nemají. Tomáš pracuje v bankovnictví, i tak má ale zkušenost i s tím, že se při placení účtu za jídlo „spálil“. A poučil se: Sám sestavil několik pravidel, kterými se teď při placení v hospodě řídí.

Od začátku si Tomáš uvědomoval, že nesmí kartu nechat bez dohledu a nikdy ji nedávat z ruky. Ostatně to je také základní rada, kterou každý bankovní expert zdůrazní. Přesto se mu stalo, že částka odečtená z karty nesouhlasila s tím, kolik bylo na účtence. „Musel jsem to potom složitě reklamovat a bylo to nepříjemné,“ popsal pro Blesk.cz.

Pro ostatní návštěvníky restaurací proto sestavil několik doporučení, jak se okradení vyhnout.

Video  Platba platební kartou v hospodě  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

  • Nedovolte, aby vám někdo kartu odnesl z dohledu. „Číšník chtěl s kartou odejít, tak jsem říkal: Počkat, stůjte, já radši zajdu na ten bar s vámi,“ doporučuje Tomáš
  • Dávejte si pozor, aby se nikdo nedíval, když zadáváte PIN. „Stalo se mi, že se zrovna servírka dívala, a já říkám: Můžete se otočit?“ radí Tomáš.
  • Spropitné zadávejte zásadně sami nebo uvědomte obsluhu, že chcete částku potvrdit.
  • Vždy si vezměte účtenku nejen z pokladny restaurace, ale i z platebního terminálu.
  • Zpětně si pak kontrolujte výpis plateb, jestli souhlasí s částkami, které jste skutečně v restauraci projedli a propili.

Důvěra Čechů k placení kartou v restauraci je mizivá, podle posledního průzkumu společnosti VISA z roku 2015 ji takto využijí jen dvě procenta lidí, zatímco v supermarketu se kartou nebojí platit téměř polovina (42 procent) Čechů.

Průzkum společnosti Visa z prosince 2015 Průzkum společnosti Visa z prosince 2015 | VISA

Častěji než číšníkům a servírkám lidé kartu svěří prodavačům oblečení, čerpadlářům, nebo dokonce i stavebníkům. Držitelé karet Mastercard jsou na tom podobně. 68 procent z nich platí kartou jídlo nebo oblečení v obchodech, ale v kavárnách a restauracích kartu použije jen jedno procento. Čísla ale mohou být ovlivněna i tím, jak často lidé chodí nakupovat a jak často do restaurací.

Bezpečně můžete využívat třeba platby přes Blesk peněženku, která je anonymní a není napojena například na váš účet, kam vám přichází celá výplata.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lesnismes ( 20. srpna 2016 11:55 )

Ta slaboducha hysterie okolo marijuany uz je nemocna!!God bless MARIJUANA

byvalyvoIiccssd4 ( 28. dubna 2016 12:56 )

No vidíš, co jsi za ču.ráka!

moiaza ( 28. dubna 2016 11:59 )

 Tak to já se v hospodě platit kartou vůbec nebojím. Já do hospod nechodím.

Zobrazit celou diskusi