ONLINE CHAT
Je pravda, že teď lidi nechodí na prevenci? (Jiři)
Foto
Dobrý den, skutečně máme čerstvá data o tom, že prevence byla v době pandemie COVID-19 velmi upozaděna, jak u praktických lékařů, stomatologů, tak u tzv. screeningů na onkologická onemocnění. V některých krajích klesla až o 60 %. Prevence je ale pro nás prioritou, proto chystáme různé informační kampaně, nyní jsme součástí projektu Blesk ordinace, např. zítra se na některé z Vás těšíme v Ústí nad Labem, příští týden budeme v Brně. Můj čas na chat se blíží ke konci, moc díky za diskusi a těším se někdy příště!
Dobrý den, lze z Vašeho pohledu vysvětlit důvod, proč VZP přispívá na sezení s terapeuty v rámci benefitů a v případě žádosti o smluvní vztah s Vaší pojištovnou nedostane plně vyškolený psychoterapeut zdravotník smlouvu, i když je jich nedostatek? Predem dekuji za odpoved.(Petr)
Foto
Dobrý den, příspěvek na psychosociální podporu se nám v době “covidové” velmi osvědčil, jedná se o intervence či terapie preventivního charakteru a je tedy hrazen z fondu prevence - nikoliv v rámci péče hrazené ze zdravotního pojištění.
Dobrý den. Jsem klientem jiné zdravotní pojišťovny, ale když tam chci něco vyřídit směrují mě k elektronické komunikaci. Pokud zvolím Vaši pojišťovnu, budu na tom stejně nebo můžu vždy vše vyřídit osobně na Vaši pobočce? Děkuji za odpověď.(Petr)
Foto
Dobrý den, u nás si můžete vybrat, v některých věcech je komfortnější elektronická komunikace, ale máme téměř 200 poboček, kde stejnou agendu vyřešíte osobně. Je na Vás, jaký postup zvolíte.
Hezký den, jak pořád zdražujou cigarety, chtěl bych přestat kouřit. Dostanu na to od pojišťovny nějaké peníze? Diky(Jara)
Foto
Dobrý den, přestat kouřit rozhodně doporučuji, osobně s tím mám také zkušenost (pozitivní). Doporučuji využít náš příspěvek na odvykání kouření: https://www.vzp.cz/pojistenci/vyhody-a-prispevky/dospeli/odvykani-koureni Přeji hodně úspěchů, není to nic jednoduchého, ale věřím, že se Vám to povede jako mě.
Mám problém na kůži, konkrétně s jedním znamínkem. Kam se mám obrátit a budu za to něco platit?(Katka)
Foto
Dobrý den, můžete využít příspěvek 500 Kč na vyšetření znamének, a to v ordinaci Vašeho praktického lékaře nebo v ordinaci dermatologa. Je dobře, že se tomu věnujete, neboť rakovina kůže patří vůbec k nejčastějším typům onkologických onemocnění u nás.
Dobrý den, ještě jsem nebyla na mamografu. Mám na to nárok zdarma?(Pavla)
Foto
Dobrý den, mamografické vyšetření je plně hrazeno ze základního fondu zdravotního pojištění od 45, pokud je Vám ale méně, přispíváme 500 Kč na preventivní vyšetření karcinomu prsu.
Budete i nadále přispívat na dietu pro celiaky?(Jana)
Foto
Dobrý den, ano budeme - máte nárok na příspěvek 6 000,- Kč ročně. Přeji hezký den
Prý vracíte peníze za léky. Jak se o to mám přihlásit.(David)
Foto
Dobrý den, VZP pravidelně sleduje překročení tzv. ochranného limitu u každého svého pojištěnce. Naši klienti si proto o vrácení peněz žádat nemusí - přeplatky vracíme poštovní poukázkou nebo přímo na bankovní účet. Jen za první pololetí letošního roku jsme takto za doplatky vrátili více jak 200 milionů Kč, které vydali naši klienti v lékárně.
Chtěla bych se zeptat, kolik stojí léčba covidu.(Jarka)
Foto
Dobrý den, léčba lehkého průběhu onemocnění COVID-19 stojí v nemocnici cca 8 000,- Kč denně, ale těžký průběh na JIP se může vyšplhat až na 100 000,- Kč denně - když uvážíte, že hospitalizace může trvat až několik týdnů, tak se jedná o sumu v řádech milionů Kč. Oproti tomu - vakcína nás přijde v průběhu na několik stovek Kč.
Dobrý den, kolik jste nejvíce zaplatili peněz za jednoho pacienta?(Maťa)
Foto
Dobrý den, letos se jednalo o léčbu malého chlapce, která vyšla na témeř 60 milionů Kč. Nejedná se o ojedinělý případ - pacientů, jejichž léčba je podobně nákladná, desítky.
Chtel bych se zeptat, jak zjistim, kolik za mne na peci uctuje muj lekar. Diky Pavel(Pavel)
Foto
Dobrý den, na papírový výpis čerpané péče máte nárok jednou ročně, ale doporučuji si stáhnout aplikaci mojeVZP, kde vše vidíte přímo v mobilu. Zde můžete mít přehled vykázané péče jak pro sebe, tak pro Vaše blízké. Více informací naleznete zde: https://www.vzp.cz/e-vzp/moje-vzp/co-umoznuje-moje-vzp Hezký den!
Dobrý den, na co všechno má nárok moje dcera u preventivní prohlídky?(Jana z Brna)
Foto
Dobrý den, zde záleží na věku Vaší dcery. Vše potřebné byste měla nalézt pod tímto odkazem: https://www.vzp.cz/pojistenci/prevence/preventivni-prohlidky/deti-do-18-let Přeji hodně zdraví Vám i Vaší dceři.
Objednala jsem se ke svému doktorovi na pravidelnou prohlídku. Jen se mě zeptal, zda mě něco trápí. Jinak žádná vyšetření neudělal. Je to takhle v pořádku? Na co všechno mám nárok. Předem děkuji za odpověď(Liběna Kubíčková)
Foto
Dobrý den, je fajn, že využíváte preventivní prohlídky u svého praktického lékaře. Ale rozhodně máte nárok na důslednější vyšetření - kromě pohovoru, co se vyskytlo v rodině za závaznější onemocnění, by měla být provedeno i tzv. kompletní fyzikální vyšetření - např. vyšetření srdce, plic, žil, tepen. Poté by měl být měřen krevní tlak, orientační vyšetření zraku a sluchu. Dále by mělo být provedeno vyšetření moči. Vyšetření EKG se provádí od 40 let věku. Na co všechno máte nárok se dočtete zde: https://www.vzp.cz/pojistenci/prevence/preventivni-prohlidky/vseobecna-preventivni-prohlidka
Dobrý den, můj obvodní lékař již nemá smlouvu s OZP, u níž jsem registrován. Uvažuji, že bych přešel k VZP, ale nechci přijít o příspěvky na sport. Máte taky něco takového?(Pavel Hanč)
Foto
Dobrý den, na sportovní aktivity rovněž přispíváme, a to ve výši 500 Kč u nejmenších dětí, u starších dětí můžete čerpat na sportovní kroužky a aktivity až 800 Kč. Vám můžeme nabídnout příspěvěk 500 Kč na pohybovou aktivitu. Více naleznete zde: https://www.vzp.cz/pojistenci/vyhody-a-prispevky/dospeli/pohybove-aktivity Díky a hezký den.
Nemohu si pomoci, ale mezi pojistovnami nevidim zadny rozdil. Vsichni nabizite vicemene to stejne. Co ma VZP jineho oproti OZP, kde jsem zaregistrovan?(XXMartasXX)
Foto
Dobrý den, VZP má nejvíce smluv s lékaři ve všech regionech, máme nejširší síť poboček a taktéž celou řadu benefitů pro naše pojištěnce. Právě příspěvky z fondu prevence hodláme v příštím roce posílit, např. čtyřčlenná rodina bude u nás moci čerpat až 32 000,- Kč. Jenom v letošním roce investujem do zdravotní péče o naše klienty 232 miliardy Kč což je více než všechny ostatní zdravotní pojišťovny dohromady. Na přehled široké škály benefitů se můžete podívat na našem webu, jen na očkování proti různým typům chorob budeme přispívat od nového roku dvojnásobek.
Dobrý den, máme doma dvě děti, na které neblaze dopadly jarní uzávěry spojené s online výukou. Na koho se můžeme obrátit o pomoc? Co pro nás VZP může udělat?(Karel)
Foto
Dobrý den, v případě, že děti mají problémy s návratem do kolektivu, rozhodně doporučujeme náš nový příspěvek na psychosociální podporu - můžete čerpat pro děti již od 7 let. Více informací naleznete pod tímto odkazem: https://dusevnizdravi.vzp.cz/ Přeji Vám, ať se případný problém co nejdříve vyřeší.