Všeobecná zdravotní pojišťovna
Autor: VZP

ONLINE CHAT
Dobrý den, jsem zvědavá, kolik stojí moje roční běhání po doktorech. Nejsem nijak extra nemocná, jde defacto jen o prevenci, i tak bych to chtěla vědět. Jak a kde si zažádat o výpis?(Alena Hrubá)
Foto
Budeme rádi, když si od nás necháte vystavit výpis zdravotních služeb, které na vás lékaři pojišťovně vykázali. Můžete požádat buď osobně na pobočce nebo poštou. A úplně nejlepší budete mít, když se zaregistrujete do aplikace Moje VZP. Dostanete přístupové kódy a budete si moct svůj výpis péče kontrolovat kdykoliv před internet z pohodlí svého obýváku :-) Důležité upozornění: vše je ZDARMA. To byla poslední otázka, kterou jsem stihl zodpovědět, chat končí. Děkuji za zájem a nashledanou :-)
Dobrý den, proč člověk s nulovými příjmy musí měsíčně platit zdravotní pojištění ve výši 13,5% z minimální mzdy, když nemá z čeho? Toto OBZP likviduje, tímto se jich stát zbaví, když vyhladoví. Proč neprosadíte změnu?(Pavla)
Foto
Na to jsme bohužel malí páni. O tom, kdo a jaké musí platit zdravotní pojištění, rozhodují poslanci a Parlament ČR. VZP nejen že nemá žádnou možnost takovou věc prosadit, ale nemá dokonce ani tzv. legislativní pravomoc, což znamená, že nemůže ani navrhovat změny zákonů.
Dobrý den, chtěla bych syna přihlásit na Mořského koníka, co pro to musím udělat, kolik to stojí a je možné aby jel ještě letos? (Michaela Krejčová)
Foto
Máte štěstí, možné to je a nějaká volná místa také ještě máme. Potřebujete doporučení od dětského lékaře a nejméně 3 400 korun. To je nejnižší částka, za kterou můžete poslat dítě na 3 týdny k moři, přičemž bude mít zaplacenou leteckou dopravu, pěkné ubytování, all inclusive stravu, zdravotní dozor, sportovně-kulturní program... Mrkněte na www.vzp.cz :-)
Uvažuju o změně zdravotní pojišťovny. Kde najdu přehled všech benefitů, které vaše pojišťovna nabízí? A nemůže se stát, že když k vám přejdu na podzim, budou už peníze na benefity vyčerpané a já nedostanu nic? (Karel Šíma)
Foto
Vše najdete na adrese www.vzp.cz v rubrice Výhody a příspěvky. A nebojte se - jednak když "přejdete" na podzim, stanete se naším pojištěncem až od 1. ledna příštího roku (a to bude rozpočet znovu plný :-)) a navíc se ještě nikdy nestalo, že by se všechny peníze na příspěvky během roku vyčerpaly.
Dobrý den, o prázdninách budeme blízko rakouských hranic... 14 dní, určitě si chceme udělat výlet do Rakouska. Jak to mám udělat s pojištěním, když nevím, který přesně den tam pojedeme? Nebudu přece cestovně připojišťovat celou rodinu na celých 14 dní...Navíc netuším, zda místo, kde budeme ubytovaní, bude mít přístup na internet. Jak to vyřešit? Díky(Katka Pavlová)
Foto
Toto je dotaz spíš na některou komerční pojišťovnu, které mohou takovéto produkty nabízet. Doporučit vám mohu například naši dceřinou společnost Pojišťovnu VZP a.s., jejíž obchodní zástupce najdete i v prostorách našich poboček.
Jak to že nemáte prvnotrimestrální screening jako samozřejmou součást péče o všechny těhotné? Je mnohem spolehlivější než jiné metody, které platíte!(Zuzana Malá, Ostrava)
Foto
Máte pravdu v tom, že tzv. prvotrimestrální screening je spolehlivější metoda na vyloučení případného postižení plodu, než metody hrazené z veřejného zdravotního pojištění. O tom, co lze z pojištění hradit, však nerozhodují zdravotní pojišťovny, ale ministr zdravotnictví, který to každoročně určuje obecně závaznou vyhláškou. VZP si je ale vědoma toho, že nastávající maminky mají o prvotrimestrální screening velký zájem a cítí s nimi. Proto jim nabízí na toto vyšetření příspěvek, který navíc od letoška zvýšila z dřívějších 1 000 korun na 2 000 korun. Věříme, že to budoucí maminky potěší.
Zaplatí mi VZP očkování proti klíšťatům?(JiřinaK)
Foto
Z nemocí přenášených klíšťaty existuje očkování pouze proti klíšťové encefalitidě. Jde o poměrně vážné onemocnění, které v krajním případě může skončit až smrtí. VZP na toto očkování nabízí všem svým klientům už řadu let příspěvek 500 korun. Jde o mimořádně žádaný benefit - loni o něj projevilo zájem přes 114 tisíc lidí a VZP jim na ruku vyplatila zhruba 57 milionů korun. Nabídka platí i letos. Podrobnosti najdete na stránce www.vzp.cz v rubrice Výhody a příspěvky.
Co mají dělat lidi, kterým VZP odmítne zaplatit léčení, protože by to bylo moc drahé?(HýňaHáňa)
Foto
O tom, že náklady na léčení konkrétních klientů nejsou pro VZP rozhodující, jsem se už snažil přesvědčit jednu z předchozích tazatelek. Mrkněte na to. A rád bych k tomu doplnil, že VZP nikdy nikomu neodmítne uhradit léčbu, jen v některých případech, kdy na základě platných předpisů není možné zaplatit z veřejného zdravotního pojištění určitou léčbu navrhovanou ošetřujícím lékařem, uhradí VZP klientovi léčbu jinou. Vždy takovou, která odpovídá standardům vydaným odbornými lékařskými společnostmi. Na okraj - předpisy, které říkají, co lze z veřejného zdravotního pojištění platit a co ne, nevydává VZP ani jiná pojišťovna, ale ministerstvo zdravotnictví, Státní ústav pro kontrolu léčiv a v širší souvislosti poslanci a Parlament ČR.
Je pravda, že VZP se snaží utrácet za své klienty co nejméně peněz a odbýt je jenom tím nejlevnějším? (Barbora)
Foto
Když odpovím, že to pravda není, budete mi věřit? :-) Takže vám místo toho radši napíšu pár čísel: za péči o svého "nejdražšího" klienta dala loni VZP více než 74 milionů korun. Byl to muž z jižní Moravy s hemofilií. Žádný prominent. Více než jeden milion korun vydá ročně VZP za péči o 7-8 tisíc svých klientů. Celkem letos plánuje VZP za zdravotní služby pro své pojištěnce zaplatit přes 180 miliard korun. Na každého klienta to v průměru vychází přes 31 tisíc korun. U ostatních pojišťoven je to řádově o tisíce korun méně. Přesvědčil jsem vás? :-)
Dobrý den, pane Tichý. Chci se zeptat, jak je to s hrazením umělého oplodnění. Co všechno pojišťovna hradí? Má nějaký finanční strop? Jde mi o to, že je hodně soukromých i státních klinik a jejich ceny za kompletní ivf cyklus je různě drahý...(Helena, Praha)
Foto
Na dotaz týkající se umělého oplodnění jsem už poměrně obsáhle odpovídal některé z předchozích tazatelek, mrkněte na předchozí odpovědi :-)
Dobrý den již 7 let nemám zubaře na pobočce VZP mě paní odbyla s tím, že to není její náplní práce. Čí je to tedy náplň? Děkuji za odpověď. (Miroslav )
Foto
Svého lékaře (jedno jaké specializace) by si měl v prvé řadě vybrat sám pacient. Vyplývá to ze zákona, který dává všem svobodnou volbu lékaře – to znamená, že žádný úředník vás nemůže nutit, abyste chodil k lékaři, kterého on vám vybere. Pacient musí svému lékaři věřit, ne aby byl nadirigován k někomu, ke komu chodit nechce. Pojišťovna je pak povinna zajistit svým klientům dostupnou zdravotní péči. Co je to dostupná péče, je dáno nařízením vlády 307/2012 Sb. Toto nařízení v případě stomatologické péče říká, že každý musí mít zubaře dostupného do 35 minut (jízdy osobním vozem). To je nařízení vlády, nikoliv výmysl VZP :-) Jinými slovy – každý by měl mít svého zubaře v okruhu cca 30 kilometrů od svého bydliště, ne dál. Pokud jste již všechny lékaře v tomto okruhu oslovil a nikde vás nezaregistrovali, pak je skutečně čas obrátit se na pobočku VZP a požádat, aby vám s hledáním lékaře pomohli. Pokud byste snad náhodou na pobočce neuspěl, zkuste se obrátit na call centrum na čísle 952 222 222. Věřím, že se dohodnete.
Dobrý den, od září budu studovat v Německu. Jsem vaší klientkou a potřebuji vědět, jak se pojistit v zahraničí. Máte tam s nějakou zdravotní pojišťovnou smlouvu? (Nikol)
Foto
To sice není úplně náš šálek čaje, ale snad vám pomůžu aspoň radou – zkuste se obrátit na Kancelář zdravotního pojištění (https://www.kancelarzp.cz/cs/). To má podrobné informace o podmínkách zdravotního pojištění v zahraničí.
Je mi 40, mám za sebou infarkt. Na jaké očkování zadarmo mám nárok? Třeba proti chřipce? (Jaromír Z.)
Foto
Je toho spousta. VZP nabízí klientům například příspěvek na očkování proti spalničkám, proti klíšťové encefalitidě, chřipce, žloutence, meningokokovým nákazám, příspěvek na cestovní očkování... Podrobnosti najdete na stránkách www.vzp.cz v rubrice Výhody a příspěvky.
Zdravím, mám dvě děti, vedeme je ke sportu, sportovní kroužky jsou dost drahé, mrzí mě, že příspěvek 500 Kč na sport je za celý rok, nikoliv za pololetí. Neuvažujete o změně? I tak to není žádná hitparáda... ceny kroužků jdou do tisíců...(Běta Zuberová)
Foto
Děti od 2 let mají nárok ne na 500, ale na 1000 korun. Jednu pětistovku jim VZP přidá na sportovní aktivity organizované v rámci školy a druhou na mimoškolní pohybové aktivity (Sokol, sportovní oddíl, plavání s rodiči atd.). Samozřejmě jsem si vědom, že děti a jejich sportování stojí víc, ale VZP nabízí alespoň takový příspěvek, který si může dovolit a který by dle mého mohl rodičům pomoci. Není úkolem zdravotní pojišťovny platit dětem veškeré sportovní aktivity.
Proč VZP vyhazuje peníze za sponzorování divadýlek jako Ordinace Blesku a nedá ty peníze radši na péči o nemocné(XXX)
Foto
Nejdřív se s dovolením musím vyjádřit k vašemu označení "divadýlko". V České republice je obecně problém s tím, že lidé málo chodí na preventivní prohlídky. Přitom včasné zjištění případné nemoci může často nemocnému zachránit život nebo výrazně zvýšit jeho šanci na vyléčení. Proto považuji jakoukoliv aktivitu, která zájem o prevenci zvýší, za významnou a přínosnou pro celou společnost. A Blesk Ordinace splnila tuto roli na jedničku s hvězdičkou - ve všech pěti městech byl o vyšetření obrovský zájem, podařilo se odhalit například 57 případů rakoviny kůže a 61 vážných onemocnění plic. Ti lidé by se jinak o své nemoci nedozvěděli buď vůbec a nebo později, kdy už by léčení bylo mnohem složitější, dražší a mnohem méně nadějné. Vzhledem k tomu, že VZP je pilířem tuzemského zdravotního systému, považuji za náš úkol při podobných akcích pomáhat. A jen na doplnění - VZP letos vydat za zdravotní služby pro každého svého klienta v průměru přes 31 tisíc korun, což je řádově o tisíce korun více než u všech ostatních zdravotních pojišťoven.
Dobrý den, je nějaká šance na příspěvek na odstranění křečových žil při jiném než klasickém operačním zákroku? Existují metody,které člověka neposlou na dlouhou neschopenku. Ale jsou placené a drahé. Děkuji S pozdravem Irena Kubů (Irena )
Foto
Bohužel vás nepotěším. To, jakou péči mohou pojišťovny hradit z veřejného zdravotního pojištění, neurčují ony samy, ale je to dáno platným Seznamem zdravotních výkonů. Ten vydává jako obecně závaznou vyhlášku ministr zdravotnictví. Na základě tohoto předpisu může pojišťovna uhradit pouze provedení klasického chirurgického zákroku. Jiný způsob, např. odstranění křečových žil laserovou nebo radiofrekvenční metodou, pojišťovny zatím hradit nemohou – laserová ani radiofrekvenční operace varixů dosud nebyly ministerstvem zdravotnictví zařazeny mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Lékaři je sice mohou provádět, protože je to metoda oficiálně povolená ministerstvem zdravotnictví, ale musí si je zaplatit pacient.
Všude se píše o spalničkách, můžu na ně od vás něco dostat, když jsem váš klient? Myslím třeba zaplacené očkování. Děkuji.(Marek Váňa)
Foto
Mám pro vás dobrou zprávu – VZP už od začátku června nabízí všem svým klientům ve věku od 25 do 50 let příspěvek 500 korun na nákup vakcíny proti spalničkám. Funguje to tak, že si očkovací látku sám koupíte, necháte si ji od lékaře aplikovat a následně s platebním dokladem přijdete na pobočku VZP, kde s vámi vyplní žádost a peníze vám přijdou na účet. Platební doklad ovšem nesmí být starší než 3 měsíce (nejstarší 1. března 2019) a k žádosti je třeba připojit čestné prohlášení, že vám očkování nehradí třeba zaměstnavatel. O příspěvek jde požádat i písemně. Vše najdete na této webové adrese https://www.vzp.cz/pojistenci/vyhody-a-prispevky/dospeli/podminky-pro-cerpani-financnich-prispevku.
Do jakeho veku proplaci Vase pojistovna IVF? Stále platí, že do 39 let +364 dní? Děkuji za odpověd´. A.Činčerová(Alena Činčerová)
Foto
Dobrý den. V tomto případě je celkem jedno, jestli je to konkrétně „naše pojišťovna“, nebo nějaká jiná – pravidla jsou všude stejná, protože jsou určena zákonem :-) A ten říká, že úhrada IVF (laicky řečeno umělého oplodnění) z veřejného zdravotního pojištění je možná jen do dne dosažení 39. roku věku ženy. V dřívějším znění zákona byla uvedena horní věková hranice "do 39 let" a tuto jistou nepřesnost řešila VZP v praxi vstřícně tak, že hradila danou péči ženám do 39 let včetně (tj. do 39 let 364 dní). To už zákon po novelizaci v září 2015 neumožňuje. Z dalších podmínek je třeba upozornit, že IVF se hradí ženám s oboustrannou neprůchodností vejcovodů od 18 let, ostatním ženám pak od 22 let. Úhrada je možná nejvíce 3x za život, nebo 4x za život, bylo-li v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy nejvýše 1 lidské embryo. Do limitu se nezapočítává pouhé zavedení spermií do pohlavních orgánů ženy (intrauterinní inseminace – IUI), které je druhou metodou umělého oplodnění. To, že se zdravotní péče poskytnutá v souvislosti s mimotělním oplodněním hradí z veřejného zdravotního pojištění, zároveň ale neznamená, že je zcela zdarma. Např. si pacientky doplácejí na léky, kterými se provádí hormonální stimulace. Dále si platívají specifické laboratorní vyšetření nebo použití jiné, specifičtější a tedy dražší metody oplodnění vajíčka spermií v laboratorních podmínkách. Důležité pro pacientky je vědět, že si mohou předem vyžádat ceník všech poskytovaných nadstandardních služeb. Tento ceník by neměl obsahovat žádnou péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění (např. ultrazvukové vyšetření). Centrum by si nemělo účtovat ani konzultace. Na všechny platby musí pacientka dostat doklad.