ONLINE CHAT
Dobrý den, mám dvě kočky chované pouze v bytě. Zatím jsou celý život na granulích, kocour má rád konzervy, ale kočka ne - vyzkoušeli jsme mnoho druhů a nic jí nechutnalo. Co máme dělat? Nechat jí jen na granulích, když nic jiného nechce? Jsou jim 4 roky, oba jsou vykastrovaní. Ještě by mě zajímalo, jak se stavíte k očkování koček? Je nutné, když jsou jen doma? Děkuji (Anežka)
Foto
Jestli kočka preferuje granule, tak ji nechte. Pokud používáte kvalitní značky, tak je z výživářského hlediska jedno, jestli jsou dané receptury ve formě konzerv nebo granulí. U koček, které preferují granule je jenom potřeba si pohlídat, aby měly dostatečný přísun vody, protože granule mají jenom něco kolem 9%. Kočky, které přijímají konzervy dostávají hodně vody v této formě. I když jsou kočky jenom doma, tak nikdy nevíte, co Vám domů vítr zanese, co si domů přinesete na oblečení, když se někde venku potkáte s cizí kočkou a pod. Pravděpodobnost je menší, nicméně stále tam je. Vzteklina je navíc povinná. Takže z mého pohledu rozhodně pravidelně očkovat. Je to bezpečnější pro zdraví Vašich zvířat.
Dobrý den, mám třináctiletého psa a nemá už moc dobré zuby, granule mu namáčíme. Máte doporučení čím krmit staršího psa? Děkuji Tomáš(Tomáš Matuška)
Foto
Existují receptury s označením "senior", které odpovídají potřebám stárnoucího organismu. Jinak namáčení granulí je v pořádku a pes si pak s nimi poradí i bez zubů. Vhodné je i přejít na konzervy, ale chápu, že u velkých plemen je to občas finančně náročnější.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li je možné krmivo pro kočky dát i psům a naopak. Děkuji moc,(Jiří)
Foto
Kočka není malý pes. Je to jiný živočišmný druh a jako takový potřebuje jiné složení potravy. Pokud se to stane jednou, tak se nic neděje. Nicméně dlouhodobá záměna (rok a déle) by mohla mít závažné zdravotní důsledky. Kočičí strava obsahuje více bílkovin a pes je tedy musí více trávit a jejich odpadní složky vylučovat ledvinami. Z toho důvodu mohou být ledviny dlouhopdobě přetížené a může se rozvinout zánět ledvin. Kočka by naopak se psím krmením strádala nedostatkem bílkovin. Navíc většina psích receptur neobsahuje aminokyselinu taurin, kterou si pes umí syntetizovat z jiných složek potravy. Kočka ne a nutně ji potřebuje k životu. Bez taurinu by oslepla a zastavilo by se jí srdce. Z těchto důvodů tedy receptury pro psy a pro kočky nikdy nezaměňujte.
Dobrý den, můj pes dostal hypoalergenní dietu. Je možné mu nějak přilepšit? DR ani neví, na co je alergický....děkuji(klára)
Foto
Zjistit na co je pes přesně alergický se dělá pomocí tzv. eliminační diety. To znamená, že se krmí jedna hypoalregenní dieta, a pokud je s ní pes v pořádku, tak se dá přidat jedna surovina z dřívější receptury a sleduje se, jestli vyvolá danou alergii. Pokud ne, tak se opět vysadí a přidá se jiná. Takto se postupuje, až se najde zdroj alergií. Také je možné udělat kožní testy a zjistit alergen.
Čím je nejlepší čistit nosní vrásku u mopse?(Barča)
Foto
Zkuste preparát s obsahem nanostříbra. To snižuje zánět a zabíjí případné patogenní bakterie.
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, psíkovi sa tvorí v ušiach tmavý maz, vyčistili sme mu to... môže to byť niečo vážne a treba s tým zájsť k odborníkov?(Marika )
Foto
Uši je potřeba dobře prohlédnout, jestli je vše v pořádku. To může udělat jenom veterinář, takže zajděte si s pejskem na preventivní prohlídku.
Dobrý den, prosíme Vás o radu, máme pejska, který má od malička problémy se zažíváním, prosíme Vás o radu, jaké granule či konzervy jsou pro malou čivavu nejlepší? Průjmy se nám střídají, dle veterináře je ok, i podle odběrů a různých vyšetření je v pořádku. Ale asi má citlivější střeva a žaludek. Děkujeme moc :))(Lenka K.)
Foto
Existuej řada klinických diet, které jsou vhodné pro krmení "citlivého žaludku". Někdy stačí receptury s označením senzitive, někdy je potřeba receptury s jedním zdrojem proteinů a někdy velmi speciální krmiva. Ale v tomto případě se nedá poradit bez klinického vyšetření zvířete. Zvažovat by se také dala potravní intolerance nebo potravní alergie. Zkontrolovat je potřeba také správné odčervení. Ale to je už na celkové vyšetření zvířete.
Dobrý den, náš pes má diagnostikovaný problém se slinivkou. Je mu 14 let a celý život od diagnozy jí jen pevné granule od Trovetu. Je možné stravu obměnit? Jelikož už je starší, tak má problémy s velikostí a tvrdostí granulí. Děkuji(Petra)
Foto
Existují i další značky granulí nebo konzerv, které jsou vhodné na krmení psů s problémy se slinivkou. Záleží ale na aktuálním stavu konkrétního jedince, co se dá doporučit. Obraťe se proto na svého ošetřujícího veterinárního lékaře, se kterým můžete probrat různé možnosti pro Vašeho pejska.
Dobrý den, máme fenku mopse 5 let, ačkoliv chodíme pravidelně na odstranění zubního kamene, začíná jí být cítít z tlamičky. Jsou nějaké fígle ne psí svěží dech ? :-)(Lenka)
Foto
Základem je zdravá dutina ústní, pravidelné odstraňování zubního plaku a kontrola dásní, jestli tam není nějaký začínající zánět. Nejlepší péče o dutinu ústní je čistit kartáčkem se speciální zubní pastou vždy po nakrmení. To ale většinou není možné a ne každý pes si to nechá. Pak je možnost použít kvalitní dentální tyčinky, které odstraňují zubní plak. Některé zvládnou odstranit až 80% zubního plaku, což je vysoké procento a při pravidelném používání to opravu funguje. Dentální tyčinky je potřeba používat pravidelně a velmi důležitá je i pravidelná prohlídka zubů u veterinárního lékaře - 1x za rok. Pokud jsou zuby a dásně v pořádku, tak se může jednat o tzv. halitózu, což je zápach, který pochází ze žaludku při nesprávné funkci svěrače. Bylo by tedy vhodné celkové vyšetření zvířete u Vašeho ošetřujícího veterinárního lékaře. Zápach z dutiny ústní není normální, má svoji příčinu, kterou je potřeba najít a odstranit, aby se nevyvinula do nějakého závažnějšího onemocnění.
Dobrý den, jak velký je rozdíl mezi granulemi za studena lisované a teplem lisované, co doporučujete? Mám štěně Yorkshira, jakou by jste doporučil krmivo? děkuji (Jakub)
Foto
Každá technologie má svoje pro a proti a nedá se říct, že by některá byla o hodně lepší. Vždy záleží na kvalitě vstupních surovin a na výzkumu, který je v pozadí receptur. Výsledný produkt pak musí obsahem jednotlivých živin odpovídat poslední poznatkům v oblasti výživy zvířat. Pro yorkshira jsou vhodná krmiva pro malá plemena, většinou s ozančením mini nebo přímo s označením daného plemene. Svým složením odpovídají potřebám malého plemene, tedy co nejlépe stravitelná receptura, která nezatíží poměrně malý žaludek.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli preferujete krmení granulemi nebo barfem? Popřípadě jaké granule jsou na trhu nejlepší (ať pro kočku - mám dva kanadské sphynxe či pro psa - francouzského buldočka)? A pokud barf, doporučujete nějaké pravidelné zdravotní testy, nebo na co si dát pozor? Děkuji a přeji hezký den(Barbora K.)
Foto
Osobně preferuji kvalitní granule nebo konzervy. I z kvalitních značek se dá vybírat pro konkrétního jedince, ale na tomto místě nemohu uvádět konkrétní značky... Možným vodítkem může být, jestli v pozadí takových značek je nějaké renomované výzkumné veterinární centrum, které stojí za kvalitou jednotlivých rceptur. Barf je celkem módní záležitost a je celkem složité vše správně vyvážit. Je to na zodpovědnosti každého majitele, jak se rozhodne, ale já osobně to nedoporučuji kvůli možným dlouhodobým zdravotním rizikům spojeným s dermatologickými, reprodukčními i trávicími problémy. A to ještě pomíjím možné přenosy infekčních a parazitárních chorob.
Dobrý den, máme 7 týdenní štěně retrívra a chtěla bych poradit s jeho krmením. Nechci jen granule nebo jen maso, chtěla bych to co nejpestřejší, ale jak jsem se dočetla, když granule obsahují vše co potřebuje,tak třeba vápník navíc už by mu mohl ublížit. A maso syrové nebo raději vařené? A od kdy můžu přidávat kloubní výživu? Děkuji a hezký den(Jana V.)
Foto
Retrívr dospívá zhruba v 18 měscích a do té doby je potřeba mu dávat krmiva s označením JUNIOR. Teprve potom se přechází na receptury ADULT. Kvalitní krmiva jsou kompletní, správně vyvážená a svým složením odpovídají potřebám rostoucího organismu. Není potřeba k nim nic přidávat. Někdy chovatelé v dobré víře přidávají mléčné výrobky a vajíčka, protože jim někdo řekl, že velký pes potřebuje hodně vápníku. Ale předávkování je stejně nebezpečné, jako nedostatek. Vápník se ukládá do kostí, ale když je ho moc, tak i do šlach a kloubních pouzder, kam nepatří a způsobuje zdravotní problémy. Nadbytek masa zase obsahuje moc fosforu a pro udržení vnitřní rovnováhy organismus vyplavuje ze zásob, tedy z kostí, vápník a to je také problém. Takže shrnuto, nejbezpečnější je kvalitní receptura určená pro štěňata. Když k tomu občas přidáte nějakou uvařenou kost nebo kousek uvařeného masa, jenom jako pamlsek, tak se nic nestane. Na výcvik je dobré používat pamlsky, ale ty by neměly přesáhnout 10-15% denní krmné dávky. Ale někdy balonek při výcviku dokáže víc, než jakýkoliv pamlsek... Pokud je zvíře zdravé a normálně tráví kvalitní potravu, tak žádné kloubní přípravky nepotřebuje. Ty jsou určeny pro starší zvířata, zvířata hodně zatížená např. sportovní kynologií, po kloubních operacích nebo při nějakém zdravotním problému, který omezuje vstřebávání některých látek. Preventivně se kloubní přípravky podávají až geriatrickým pacientům. Zdravé štěně je nepotřebuje.
Dobrý den, je lepší psovi denní dávku krmení (granule) rozdělit a krmit ráno a večer, nebo krmit jen jednou denně? Děkuji(Josef N.)
Foto
Pro dospělého psa je doporučeno zozdělit denní krmnou dávku na dvě části a 1/3 krmit ráno a 2/3 večer. Vždy ve stejný šas. Štěňata se krmí nejdříve 5-6x denně a postupně se počty snižují až na ty uvedené dvě denně pro dospělé jedince.
Dobrý den, co si myslíte o dokrmování zvířat lidskou stravou? Je to vhodné, je to jakési přilepšení nebo by pejskovi úplně stačily kvalitní granule - miska 1x denně. Děkuji za názor.(JennyZ)
Foto
Lidská strava do misky nepatří. Pes není odpadkový koš! Nic se nestane, když občas dostane uvařenou kost (ne drůbeží, protože ty se štěpí na ostré části a mohly by dokonce i perforovat střevo). Pokud dostává kvalitní krmivo, tak žádné dokrmování není potřeba. Na obalech je vždy uvedena doporučená denní krmná dávka na kg hmotnosti. Tato dávka by se měla rozdělit a 1/3 krmit ráno a 2/3 večer. Vždy ve stejný čas. Tím se vypracuje správný reflex, že pes ví, kdy je čas krmení a "neloudí" přes celý den. K tomu je vhodné přidat nějaké pamlsky, ale jenom za něco pozitivního - když poslechne na zavolání, při cvičení a pod.
Dobrý den, moje kočka je úplně hloupá. Mám jí moc ráda, ale opravdu je naprosto naprosto hloupá. Sežere všechno i skořápku od vajíčka, jde a narazí do židle... Dá se tohle její chování ovlivnit stravou? Prosím, řekněte, že ano...(Marcela )
Foto
Stravou to asi nepůjde. Bylo by lepší se zastavit u Vašeho ošetřuijícího veterinárního lékaře a udělat podrobné vyšetření. Pokud kočka naráží do předmětů, tak tam asi bude jiný problém.
Vařím pejskovi maso s ryži. Můžete mi poradit co bych mohla (zeleninu) do tohoto přidat děkuji Věra(Věra)
Foto
Ať se snažíme sebevíc a používáme kvalitní suroviny, tak stejně nikdy nedosáhneme přesné vyváženosti stravy tak, aby to odpovídalo současným poznatkům z oblasti výživy psů. Nejedná se jenom o kvalitní přísun bílkovin a tuků, ale důležité je i jejich složení z hlediska jednotlivých aminokyselin, mastných kyselin, ale i dalších složek, jako jsou jednotlivé minerální látky, vitamíny či antioxidanty na podporu imunitního systému. Připravit takovou stravu bez laboratorního rozboru vstupních surovin prostě nění možné. Maso, rýže i zelenina do pestré stravy rozhodně patří, ale rozhodující je jejich poměr, stejná vstupní kvalita a zpracování. Z těchto důvodů je lepší se spolehnout na nějakou kvalitní značku, která má za sebou některé výzkumné veterinární centrum, které ručí za stálou kvalitu a za to, že receptura odpovídá našim posledním požadavkům na výživu psů
Musí být štěně po jídle v klidu ?(Zemajzek)
Foto
Ano, i my lidé si po jídle rádi lehneme... Doporučuje se zhruba 30 min klidu. Je to důležité zejména u štěňat velkých plemen, kde po krmení granulemi hrozí nebezpečí přetočení (torze) žaludku. Štěně má zůstat v klidu, odpočívat, nemáme si s ním hrát a případně mu zamezit, aby se samo nějak převalovalo.
Nejde mi ani konkrétně o určité granule, máme své bolíbenéspíše bych se zeptala. když pes jí přibližně tolik, kolik je předepsáné, kolikrát denně má kakat, je 2 až 3x normální nebo nek děkuji(Lenka)
Foto
Ano, je to normální a je to ale také velmi individuální. Rozhodující je, jestli je trus správně formovaný. Nesmí být ani moc řídký, ale ani moc tvrdý.