ONLINE CHAT
Syn ukončil jednu vysokou školu a začal studovat druhou. Má stále nárok na výživné od manžela? (Barbora)
Foto
Dobrý den, paní Barboro, pokud syn studuje denní studium a nemůže se kvůli tomu sám živit, tak ano, nárok na výživné stále trvá.
Dobrý den, při stanovení výživného před soudem otec (OSVČ) předložil daňové přiznání, ze kterého je patrno, že má příjem 20.000 Kč měsíčně. Vím, že to absolutně neodpovídá jeho životnímu stylu. Když jsem se soudkyni ohradila, že vím, kolik domů nosil peněz, když jsem žili spolu (aspoň jednou tolik) a jak dále žije, bylo mi řečeno, že s tím nic dělat nejde a jestli mám nějaké důkazy. Tak se to přešlo. Co s tím?(Gabka)
Foto
Dobrý den, Gabko, určitě se nevzdávejte a bojujte dál! Pokud to otci dítěte prošlo jednou u soudu, neznamená to, že to je to konečný verdikt, proti rozsudku se můžete odvolat, případně opět zažádat o zvýšení. Dva různí soudci mohou u jedné záležitosti rozhodnout úplně jinak.
Bývalý partner hodně vydělává, ale příjmy nikde neuvádí. Od rozchodu si pořídil byt a nové auto, ale napsal je na svého otce. U soudu kvůli alimentům ze sebe dělá chudáka, kterého i pár tisíc korun měsíčně ožebračí. Je nějak možné zjistit jeho příjmy? (Lucie)
Foto
Dobrý den, paní Lucie. To je bohužel velmi častý případ a povinným to často u soudu opravdu projde. Pokud Vám bylo stanoveno nízké výživné, nevzdávejte se, proti rozsudku se můžete odvolat, nebo případě zažádat po nějaké době o zvýšení. Pokud to otci dítěte projde jednou u soudu, neznamená to, že to projde i podruhé.
Dobrý den ,syn nestuduje ale vyžaduje stále výživné.(mark)
Foto
Dobrý den, pane Marku. Pokud Váš syn dosáhl plnoletosti a již nestuduje, nemáte povinnost mu platit výživné, neboť ze zákona se už může živit sám.
Dobrý den, syn zjistil, že přítelkyně neuvedla do rodného listu otce. Byl u porodu a syna navštěvoval i když spolu nežili. Dnes ví, že toto měl pořešit před narozením syna. Zjistil to zhruba po 5 měsících, na syna přispíval a my jako prarodiče taky. Na dotaz proč to udělala, přerušila veškerý styk s dítětem a synovi řekla, že není otec. Ten byl donucen vzít si právníka a přes soud určit DNA , že je otec a chce být řádně zapsán do RL a se synem se stýkat. Jaké má práva on, když na syna přispíval do doby, než mu matka znemožnila malého vídat, popřela že mého syna vůbec zná a že ji nikdy nic nedal a my taky ne. Může se bránit tomu, aby musel zpětně doplácet výživné , všude čtu jen rady pro samoživitelky, případů, kdy chce být otec dobrovolně zapsán do RL a platit výživné moc není.(Jana)
Foto
Dobrý den, paní Jano, chování a postoj Vašeho syna by měl být pro všechny příkladem. Bohužel jeho situace je natolik komplikovaná, že nelze v několika větách napsat jak postupovat. Váš syn určitě má právo být zapsán do RL a být součástí života svého dítěte (platit výživné, stýkat se s ním apod), ale to ze zákona bude až po ukončení všech soudních řízení a vydání konečného rozsudku. Pokud už má potvrzené testy DNA, určitě doporučuji dál využít služeb advokáta.
dobrý den, bývalý partner má příjmy nad 100 tisíc korun čistého měsíčně, jaké výživné si mohu nárokovat na patnáctileté dítě, děkuji. (respekt)
Foto
Dobrý den, výši výživného posuzuje a stanoví výhradně soud. Záleží na prokazatelném příjmu otce dítěte, na Vaší finanční situaci, na zdravotním stavu dítěte (jestli nemá zvýšené výdaje např. za léky), na výdajích, které za dítě měsíčně máte (studium, koníčky apod). Dítě ze zákona má nárok na stejnou životní úroveň, jakou mají jeho rodiče, pokud tedy jeho otec dosahuje vysokého výdělku a má vysokou životní úroveň, je pravděpodobné, že soud otci stanoví vyšší výživné.
Dobré poledne, mohu se na Vás obrátit s dotazem? Bylo mi stanoveno vysoké výživné platit na dítě, mé poměry se změnily směrem nahoru, výživné nebylo zvyšováno devět let, dítě půjde na střední školu. Jak můžu prokázat, že již tak stanovené vysoké výživné jí musí stačit,, má matka právo na to, žádat tak vysoké výživné, že si chce pro něj udělat úspory na vysokou a podobně, děkuji a krásný den přeji (vychází se procentově z tabulek aspoň plus minus z nich, nebo musí prokázat matka všechny své výdaje, jaké na dítě vede. Mě přibyla vyživovací povinnost , jí druhá taky, berou se příjmy našich partnerů do příjmů, děkuji(Roman)
Foto
Dobrý den, pane Romane. Ze zákona matka dítěte může žádat o zvýšení výživného každé dva roky bez ohledu na stanovené výživné, nebo pokud se změní situace ohledně dítěte - přechod na střední školu je běžná změna, kdy se výživné zvyšuje. Při návrhu na zvýšení matka určitě musí předložit soudu důvody pro zvýšení, sepsat výdaje, jaké na dítě vede, zásadním faktorem je příjem otce (tedy Váš současný příjem). Pokud se Vaše finanční situace zlepšila, dítě jde na střední školu, je velká pravděpodobnost, že soud výživné navýší.
Dobrý den, matka dluží otci na výživném,nyní je na rodičáku s dalším dítětem,které má s jiným partnerem.Jak může otec vymáhat dlužné výživné na jejich společné dítě,když matka má příjem jen RP a zřejmě ani žádný majetek?(Andy)
Foto
Dobrý den, Andy, pokud otec dítěte má výživné stanovené soudem a má rozsudek, který nabyl právní moci, nejlepším způsobem je zahájit exekuci. V tomto případě se může obrátit na program Vaševýživné.cz, po registraci na stránkách ho bude kontaktovat odborný konzultant, který s ním zahájí exekuční řízení. Také se může zároveň obrátit na policii a podat trestní oznámení, trestní oznámení ale neřeší samotný dluh, ale potrestání za neplacení.
Dobrý den. Dcera (17 let) má šanci vyjet na stipendium na rok do zahraničí. I se stipendiem ale bude ten rok stát několik desítek tisíc. Můžu žádat bývalého manžela o mimořádný příspěvek? Nebo jak mám postupovat? Děkuji.(Marika)
Foto
Dobrý den, paní Mariko, ze zákona se musíte řídit rozsudkem, pokud v rozsudku není uvedeno, že otec musí přispívat i na studium (například), ze zákona tu povinnost nemá, ale samozřejmě záleží na tom, jaký vztah má otec se svojí dcerou. Může samozřejmě přispět i dobrovolně.
dobrý den, otec nadstandartní příjem, druhé dítě, od čeho se vyvíjí výše výživného , dítě 15 let, nástup na střední školu, výživné nebylo zvyšováno deset let(marek)
Foto
Dobrý den, pane Marku, výše výživného se odvíjí od příjmu druhého rodiče, než kterému bylo dítě svěřeno do péče, dále od příjmu rodiče, který dítě v péči má, od zdravotního stavu dítěte (jestli nemá zvýšené výdaje za léky apod), od zájmů dítěte, od věku dítěte apod. Výši výživného posoudí a stanoví soud.
Dobrý den , od března mám určeno výživné na syna , ale manžel nic neplati a zdůraznil mi , že platit ani nebude . Klasika podnikatel , který nic nyvdělává a nevlastní ... po jaké době se mohu bránit exekucí ? Mám v sms, že nic platit nebude ... děkjji (Jana)
Foto
Dobrý den, paní Jano. Zahájit exekuci můžete ze zákona hned po splatnosti.
Dobrý den, při rozvodu soud stanovil výživné na (tehdy tříletého syna) ve výši 4000 Kč. Pak si ale bývalý pořídil další dítě a ústně jsme se dohodli, že mi bude platit jen 3000 Kč, víc prý nezvládne. V září ale půjde syn do školy a ta původní, soudem určená částka, by se mi hodila. Můžu ji po něm požadovat, i když jsme se ústně dohodli jinak? Děkuji. (Klímová)
Foto
Dobrý den, paní Klímová, ústní dohody nemají před zákonem žádnou váhu, proto podle zákona má Váš bývalý partner povinnost platit původně stanovené výživné - tedy ve Vašem případě 4000 Kč. Pokud si chtěl být opravdu jistý, že to platit nezvládne, mělo proběhnout snížení výživného soudní cestou. Proto můžete požadovat původně stanovenou částku.
Dobrý den, pracovala jsem nějakou dobu v Anglii, kde jsem se seznámila s Čechem a brzy se nám narodí dítě. Bohužel s partnerem spolu nejsme. Musím ho uvádět v rodném listě? On chce, ale já nechci.(Jana S.)
Foto
Dobrý den, paní Jano, nikdo Vás nemůže ze zákona donutit uvést otce dítěte do RL, pokud si to sama nebudete přát. Je to na dohodě Vás a Vašeho bývalého partnera. Je důležité si ale uvědomit, že pokud otec nebude zapsán do RL, nevznikne mu povinnost na dítě platit výživné.
Otec mého dítěte je v invalidním důchodu a sotva vyjde. Je možná na něj tlačit, aby si našel brigádu? Nechce nic dělat, právě proto, aby nemusel platit.(Jana)
Foto
Dobrý den, paní Jano, i když je otec dítěte v invalidním důchodu, mělo by být v jeho zájmu svoje dítě co nejlép zabezpečit. Oba rodiče se musí ze zákona řídit rozsudkem. Otec musí platit výživné, které mu stanovil soud a pokud odmítá pracovat, aby to neplatil, je možné podat trestní oznámení nebo zahájit exekuční řízení. To v mnoha případech povinné donutí si najít brigádu podle svých možností a schopností.
Jsem v poněkud složité situaci. Tatínek není přiznán v RL (po vzájemné dohodě), dítěti necelých je 15 a celou dobu sem tam návštěva a celkem pravidelné platby na účet. Teď přestaly chodit rp. chodí sem tam(otec nějaké objektivní finanční problémy) . Mám šanci domoci se nějakých peněz? r(Milada)
Foto
Dobrý den, paní Milado, je mi moc líto, že jste se dostala do tak složité situace. Když otec není zapsán v rodném listě, ze zákona mu nevznikla povinnost platit výživné, proto po něm nelze výživné vymáhat, pokud neplatí dobrovolně. Nejprve je nezbytné otce uvést do RL, poté nechat soudem stanovit výživné, a až poté případně zahájit vymáhání.
Dobrý den, jsou vaše služby skutečně zdarma?(Pít)
Foto
Dobrý den, ano, naše služby jsou opravdu zcela bezplatné. Veškeré náklady - jak náklady advokáta, tak i exekučního řízení, hradí povinný.
Co delat, kdyz otec oficialne nic nevlastni, nic nema, nepriznava prijem. Pritom zije v drahem najmu, jezdi na dovolene apod. Dokonce dosahl snizeni vyzivneho, a to i zpetne. Ani tak nezaplatil nic. I kdyz je na nej exekuce, jen se vysmiva. Trestni oznameni nechci podat kvuli detem. Vymoci pravo v tomto pripade proste nejde.(Lenka)
Foto
Dobrý den, paní Lenko, tento případ je bohužel v dnešní době velmi častý a i když se situace zdá být neřešitelná, je důležité se nevzdávat a o výživné bojovat dál. Nejefektivnější způsobem je exekuce, pomoc může i trestní oznámení. Pokud exekuce ze začátku není úspěšná, neznamená to, že je vše ztraceno, exekuce může běžet i několik let, exekutor provádí opakované lustrace a finanční zdroje nalezne často až později. Dobrým nástrojem exekučního řízení je i zabavení řidičského oprávnění. Musíte být trpělivá a nevzdávat se!