ONLINE CHAT
Dobrý den v práci (odpadář) mi v únoru2017 stříkla tekutina na tvář při vyhazování pytle s odpadem z haly a dostalo se mi něco i do ústní dutiny.Kolega byl události přítomen, ale nebylo to do čeho napsat a šéfka mi zásadně bere telefon, jak se jí zachce tak 1x za týden. Po dvou dnech se mi objevil povlak na jazyku,po vyšetření na gastrokameře se ukázalo i poškození stěn žaludku se zbytky žluče.Mám CHOPN ČID na bederní páteř ze šachty.Po návštěvě Inspektorátu práce kvůli absenci ochr. pomůcek po 2,5letech žádné bezp. školení, probíhá kontrola inspektorátu a Hygieny na pracovišti. Od 8.2.2017 jsem dosud na nemocenské s těžkými záchvaty dušnosti chodím na vyšetření ORL Plicní a Choroby z povolání. Nechci se do takové organitzace a práce vrátit.Co mám dělat, abych nebyl škodný? A jaký typ výpovědi po ukončení léčby podat? Štofko(Miroslav Štofko)
Foto
Dobrý den pane Štofko, píšete, že uvedeným vaším případem se zabývá již i Inspektorát práce. Podle popisu události, která vedla k vašemu zdravotnímu poškození, se mi jeví, že se jednalo o pracovní úraz. V případě pracovního úrazu způsobeného chemickými látkami se dá rovněž uvažovat i o onemocnění z povolání. Uvedený případ by muselo ale posoudit místně příslušné Středisko pro nemoci z povolání, na které vám doporučuji se s vámi uvedenými zdravotními potížemi obrátit. Pokud se jedná o právní okolnosti vašeho případu, nejsem jako lékař schopný dostatečně odborně na uvedené odpovídat. Doporučuji se proto obrátit se na vaši Odborovou organizaci. Odborové organizace mají obvykle možnost oslovit právníka, se kterým spolupracují v pracovně právních otázkách a ten by vám měl dát právně kvalitní radu.
dobrý den,jsem po operaci karpálů jedna ruka rok druhá půl roku,pořád mám zapuchlé ruce bolesti a křeče,pracuji jako dělnice v automobil.průmyslu,obvod.lékař mi nasadil antidepresiva z důvodu psychosomatického původu,dělám dokončovací práce se skalpelem,kde je nutná přsnost odvedené práce,z důvodů bolestí neudržím ani hrnek s čajem.Posudkový lékař nebere ohled na stávající zdravotní stav.nyní se ohlížím po nové práci nejlépe jako vrátná nebo něco podobného,kde není velká zátěž na ruce,děkuji za radu už jsem bezradná,hezký den Marie(Marie)
Foto
Pokud máte onemocnění z práce - syndrom karpálního tunelu obou rukou a podstoupila jste operaci obou rukou, mělo by po čase dojít ke zlepšení vašeho zdravotního stavu. Nezbytnou podmínkou ale je vyloučení práce, při které jsou ruce nadále přetěžovány. Měla by jste být přeřazena na jinou práci, která není pro ruce riziková. Zeptám se vás: byla jste šetřena na Středisku pro nemoci z povolání, zda onemocnění rukou, které máte, je onemocněním z povolání? Pokud doposud ne, pak doporučuji se na místně příslušné Středisko pro nemoci z povolání obrátit, aby provedlo šetření vašeho onemocnění. V případě přiznání nemoci z povolání má k vám váš zaměstnavatel, u kterého bylo onemocnění způsobeno, řadu povinností. Navíc by jste dostala odškodnění a případně další finanční plnění. Pokud jste již šetřena pro nemoc z povolání byla a bylo konstatováno, že se o nemoc z povolání ve vašem případě nejedná, pak doporučuji se se zaměstnavatelem domluvit na změně práce za vhodnější, kde nebudou přetěžovány vaše ruce, případně při neúspěchu si najít práci jinou a změnit zaměstnavatele. Pokud budete i nadle pracovat s přetěžováním rukou i po provedených operacích, nedojde ke zlepšení vašeho zdravotního stavu. Naopak se potíže s rukama mohou i nadále zhoršovat. Základní podmínkou je vyhnout se přetěžování rukou.
Pracuji už více než 30 let u jednoho zaměstnavatele. Především dělám s motorovou pilou a křovinořezem. Při pravidelné pracovně preventivní prohlídce konstatoval závodní lékař, že mám nemoc z povolání (syndrom karpálního tunelu). Musel jsem absolvovat několik vyšetření, ale stále pracuji na stejné pozici - jako dělník. Teď jsem se ale dozvěděl že zaměstnavatel se závodním lékařem uvažují o mém odchodu do invalidního důchodu. Můžou o tom rozhodnout beze mě?(Drnek)
Foto
Nemohou učinit toto rozhodnutí sami. Přiznání invalidního důchodu je věcí řízení, které probíhá u komise ČSSZ a má svoje pravidla. Pokud máte diagnostikovaný syndrom kapálního tunelu a nebyl jste doposud odeslán k šetření na místně příslušné Středisko nemocí z povolání svým závodním lékařem, obraťte se na svého registrujícího praktického lékaře, aby vás k šetření onemocnění, jako nemoci z povolání na Středisko odeslal, případně se můžete na místně příslušné Středisko pro nemoci z povolání obrátit i sám, bez doporučení lékaře a požádat o přešetření svého onemocnění.
Dobrý den,pane doktore,taky zvažuji zažádání o uznání nemoci z povolání. Mám nemocnou pravou ruku, prošla jsem s ní hodně doktorů, vyšetření i rerehabilitací. Byla jsem i na operaci a ruka mi pořád nefunguje a bolí,nedám 3 prsty do pěsti a bolí mě celá ruka i s dlaní.Funguje mi jen palec a ukazováček. Mám problém úplně se vším co se do ruky bere, mám ji pomalou a gramlavou.Těžší věci nevezmu vůbec. .Pani dr. co mě operovala, řekla, že poškození ruky mé námaze v práci odpovídá Ve zprávě od ní mám napsané, že bolesti mám z přetížení v práci. Jsem zaměstnána v oděvní firmě, kde jsem pracovala se žehličkou a to tak, že při žehlení oděvů nahotovo se oděv dožehluje na ramínku a žehlička se v ruce tahá celou vahou. Jsem profesí dámská krejčová a živím se tím téměř celý život. Teď, pro omezení prstů a bolestí, žádnou práci <rukama< dělat nemůžu. V práci nejspíš dostanu výpoveď. Co potřebuji a jaké mám šance na uznání nemoci z povolání ? Děkuji za odpověď.(Věrka B. )
Foto
Potřebujete se objednat na místně příslušné Středisko pro nemoci z povolání, které vaše onemocnění posoudí a dle výsledku pak vydá posudek, zda se jedná, či nejedná o nemoc z povolání. Obraťte se na příslušné Středisku, kde vám sdělí, co je potřeba doložit k šetření a objedná vás na vyšetření na konkrétní termín.
Dobrý den, momentálně jsem v pracovní neschopnosti s tříštivou zlomeninou lokte. Doktor mě chce uschopnit, ale já ruku mám ještě na práci kterou vykonávám velmi slabou a bolestivou. Kde se mužu odvolat pokud mě lékař uschopni a já svou práci nebudu moct vykonávat? Je to pracovní uraz a já se bojím, že po nástupu do práce nebudu moct pracovat.(Martina)
Foto
Dobrý den, předpokládám, že PN vám vede ošetřující, případně praktický lékař. Před nástupem zpět do zaměstnání, pokud PN trvala dlouho (rozumí se tím 6-8 týdnů a déle) by jste měl také absolvovat vyšetření u pracovního smluvního lékaře svého zaměstnavatele ("závodního lékaře), který rozhoduje konečně o vašem pracovním zařazení. poud s posudkem, který vydá nesouhlasíte, máte právo se do 10ti dnů proti posudku odvolat a šetření provádí nadřízený orgán, kterým je většinou Zdravotní odbor Krajského úřadu a ten, pokud chce, si může vyžádat posouzení znalcem. proti rozhodnutí k odvolacímu úřadu již není možné se odvolat a pak v případě nesouhlasu zbývá už jen soud.
Dobrý den, mojí mamce neuznal firemní lékař již před pár lety nemoc z povolání a na základě toho jí tenkrát propustili. Do dnes má trvalé potíže a nyní jí hrozí výpověď i z nynějšího zaměstnání. Letos jí bude 59 a má strach z toho, co bude. Je možné zažádat znovu o přezkoumání nemoci z povolání, i když už jí jednou bylo řečeno, že to nemoc z povolání není? Tenkrát jsme se nijak nebránili, protože jsme mysleli, že bylo jednání firmy férové. Až později jsme zjistili, že tak úplně férové nebylo. Děkuji za odpověď a přeji hezký den(Pavlína )
Foto
Dobrý den, firemní lékař není a nikdy v minulosti nebyl pověřen o rozhodování, zda se jedná či nejedná o nemoc z povolání. Tím, kdo může rozhodnout, zda se jedná, či nejedná o nemoc z povolání je jen a pouze místně příslušné Středisko pro nemoci z povolání. každopádně doporučuji se obrátit na místně příslušné Středisko pro nemoci z povolání, aby případ onemocnění vaší paní matky znovu přešetřilo. Onemocnění lze šetřit i leta zpátky, promlčecí lhůta pro nemoc z povolání není v ČR stanovena. Je však pravdou, že čím delší časový úsek od onemocnění uplynul, šetření je obtížnější a hůře se prokazuje. Určitě to zkuste.
Jaký je přesný postup při prokazování nemoci z povolání? Bude můj praktický lékař potřebovat nějaký tiskopis? A může všechno vyřídit rovnou on?(Kudělkova)
Foto
Dobrý den, pro přiznání nemoci z povolání musí být splněna dvě kritéria. Klinické kritérium - musí se jednat o onemocnění, které je vyjmenované v aktuálně platném Seznamu nemocí z povolání a musí dané onemocnění splňovat zde uvedená kritéria (většinou stanovený střední stupeň postižení). Druhým kritériem, které musí být splněno, je kritérium hygienické, tedy musí být prokázáno objektivně, že daný člověk pracoval ve svém povolání za podmínek, kdy dané onemocnění, kterým trpí, může vzniknout. Pokud jsou uvedená kritéria splněna současně, pak lze přiznat nemoc z povolání. Posuzováním, šetřením a uznáváním nemocí z povolání se zabývají tzv. Střediska pro nemoci z povolání, která jsou vyhlášena MZ ČR a vždy uznávají nemoci z povolání v určitém stanoveném konkrétním kraji ČR. Na uvedená Střediska se může obrátit pacient sám i bez doporučení a nebo jej může na uvedené Středisko odeslat jeho registrující praktický lékař, závodní lékař jeho zaměstnavatele, případně kterýkoli lékař specialista, který pojme podezření, že se může jednat o nemoc z povolání. Nemoc z povolání nemůže šstřit praktický lékař, ale při šetření nemoci z povolání spolupracuje s konkrétním Střediskem pro nemoci z povolání.
Jak se pozná, jestli bolesti zad způsobil věk a třeba nedostatek pohybu od toho, kdy za ně může práce?(Patrik)
Foto
V praxi se to nepozná nebo se to stanovuje jen velmi obtížně. Bolesti zad jsou potíže, které mají celou řadu příčin, které často působí dlouhodobě, společně a vzájemně se umocňují. Bolesti zad mohou mít i řadu příčin v onemocnění páteře. Práce, pokud je převážně sedavého charakteru (4 hodiny z 8- hodinové pracovní doby a více), nebo práce s přetěžováním páteře zvedáním těžkých břemen, vykonáváním opakujících se stereotypních pohybů nebo práce v nepřiměřených polohách (v záklonu, v předklonu)... vše může být zdrojem onemocněním některých struktur páteře a subjetivním projevem bolesti zad z práce. To vše může umocňovat chybný stereotyp při sezení, nedostek pohybu a nebo naopak nadbytek (hlavně nesprávného) pohybu, štatná matrace v posteli, vrozená a nebo získaná degenerativní onemocnění páteře. V současné době zatím nelze onemocnění zad přiznat za nemoc z povolání. Pokud v budoucnu bude do Seznamu nemocí z povolání připsána další položka - onemocnění zad z práce, budou současně v legislativě uvedeny i podmínky, za kterých lze dané onemocnění jako nemoc z povolání označit. Pak nemoc zad jako nemoc z práce bude takové onemocnění zad, které bude splňovat uvedená stanovená kritéria.
Pěkný den pane doktore. Pracuji v kanceláři a trpím bolestí spodních zad. Podle mojí masérky za to může špatná židle, kterou v práci mám. Když se kancelář zařizovala, kupovaly se ty nejlevnější. Je to nemoc z povolání? Mohu mít nárok na nějaké odškodnění, nebo alespoň lepší židli, či masáže zdarma?(Alena Vokřálová)
Foto
Dobrý den, pro kancelářskou práci a pro jakoukoli práci vykonávanou převážně v sedě je kvalitní pracovní židle základem, na kterém se rozhodně nevyplatí šetřit. Kancelářské židle jsou vyráběny v různých kategoriích podle toho, jak dlouhá doba sezení při práci na nich se předpokládá. Nejlevnější kancelářské židle jsou často určené jen k občasnému a přechodnému sezení. Pokud na židli sedíte 4 a více hodin pracovní doby, zasloužil by jste si pracovní židli kvalitnější. Kvalitní nemusí automaticky znamenat nejdražší, ale je pravdou, že kvalitní kancelářské židle se pohybují od středního cenového pásma, za které se kancelářské židle prodávají. Za nemoc z povolání nelze vaše potíže, dle v současnosti platných pravidel pro posuzování nemocí z povolání označit a tudíž nemáte nárok na případné odškodnění. Doporučuji se se svým zaměstnavatelem rozumně domluvit na pořízení kvalitnější pracovní židle. Případně se obrátit na závodního lékaře, ke kterému chodíte na preventivní prohlídky a říci mu o svých zdravotních potížích. Závodní lékař může v rámci poradenství promluvit s vaším zaměstnavatelem a doporučit opatření v podobě nákupu lepších kancelářských židlí pro vás a vaše spolupracovníky. Masáže, případně další bonusy - někteří zaměstnavatelé rehabilitaci nabízejí jako možnost bonusů pro své zaměstnance, nevím, jak je to u vašeho zaměstnavatele nastaveno. Zkuste se zeptat nadřízeného či personalisty.
Momentálně jsem v pracovní neschopnosti kvůli příšernému ekzému v obličeji a na rukou, který jsem dostal v práci, kde pracuji s epoxidy. Podle lékaře se u mě vyvinula silná alergii na epoxidy a zakázal mi s nimi pracovat. Mám usilovat o uznání nemoci z povolání nebo si radši hledat jinou práci? Prý se to uznání hrozně dlouho vleče a já se bojím, že když se vrátím do práce, znovu mě ekzém postihne. (Bakula)
Foto
Dobrý den, alergie na lepidla, epoxidy, může být nemocí z povolání. Je potřeba prokzat dvě okolnosti. Za prvé na jaké konkrétní látky máte alergii (toto ve vašem případě je asi již známo, stanovuje alergolog nebo kožní lékař na základě kontaktních testů), za drujé je třeba prokázat, že s uvedenými konkrétními látkami přicházíte/ přicházela jste v práci do kontaktu. Toto prokazuje hygienická stanice šetřením na pracovišti. V každém případě vám doporučuji, aby jste se se svým onemocněním obrátila na místně příslušné Středisko pro nemoci z pvolání (pokud jste tak již neučinila) a toto Středisko provede šetření vašeho onemocnění a zajistí zjištění obou výše uvedených okolností. Při jejich naplnění vám bude hlášena nemoc z povolání. Na příslušné středisko vás může odeslat váš registrující praktický lékař, závodní lékař, případně specialista, u kterého se léčíte (alergolog, kožní lékař) a můžete se na příslušné středisko obrátit i sama, bez doporučení lékaře a požádat o přešetření svého onemocnění, zda se nejedná o nemoc z povolání. Každé Středisko nemocí z povolání má stanovené území své působnosti, kde může uznávat nemoci z povolání. Rozhodující je, v jakém kraji se nachází vaše pracoviště, kam chodíte do práce. V případě hl. města Prahy je to Klinika pracovního a cestovního lékařství ve FN Královské Vinohrady, v případě Středočeského kraje a Ústeckého kraje je to Klinika pracovního lékařství ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. V případě jiného kraje vašeho pracoviště lze uvedené Středisko zjistit v seznamu Středisek nemocí z povolání na webu MZ ČR nebo na webu odborné společnosti Pracovního lékařství. Pokud se jedná o druhou část vaší otázky, pak vám doporučuji si hledat jiné zaměstnání. Po nahlášení nemoci z povolání vám bude doporučeno se nadále vyhnout uvedeným látkám v pracovním prostředí i v osobním životě, na které máte prokázanou alergii a stejně by jste se na své původní pracoviště, kde jste pracovala s uvedenými lepidly, nemohla vrátit.
Dobrý den.Pracuji 25let u záchranné služby jako zdrav. záchranář. Před 15 lety jsem podstoupil operaci vyhřezlé meziobratlové ploténky ke které došlo následkem pracovního úrazu. Občas trpím i nadále bolestmi zad které se vyřeší buď cvičením nebo léky můj dotaz tedy zní- pokud by došlo ke zhoršení mého zdr.stavu a já jsem nemohl svoji práci vykonávat bude to klasif. jako nemoc z povolání. Moc děkuji a přeji hezký den(Mirek)
Foto
Dobrý den, nebude to klasifikováno jako nemoc z povolání, protože vaše zdravotní obtíže v úvodu vznikly pracovním úrazem. Pokud zdravotní obtíže vznikly v úvodu úrazovýn mechanismem, tedy náhle, a byl tento náhlý úrazový mechanismus uznán zaměstnavatelem za pracovní úraz, nezle již stejné onemocnění ohodnotit jako nemoc z povolání. Pracovní úraz vzniká náhle, kdežto nemoc z povolání vzniká pomalu, postupně, delší období a musí se jednat o chronický charakter daného onemocnění, aby bylo možno uvažovat o přiznání nemoci z povolání.
Jsem řidič tiráku a mám problémy s močovým měchýřem. Říká se, že otřesy auta tu nemoc vyvolávají a já jezdím už přes třicet let. Je to možné? A je možné uplatnit to jako nemoc z povolání?(Vašek)
Foto
Dobrý den, oemocnění močového měchýře u řidiče TIR nemůže být přiznána, dle v současnosti platných předpisů, za nemoc z povolání.
Dá se bolest zad považovat za nemoc z povolání? Celé dny sedím u počítače, samozřejmě se to na páteři projevuje. (Otta)
Foto
Dobrý den, podle v současnosti platného Seznamu nemocí z povolání, který nyní platí nelze onemocnění páteře, byť v souvislosti s vykonávanou prací, přiznat za nemoc z povolání. Současný seznam dosud neobsahuje položko onemocnění zaj, jako nemoc z povolání. Uvedené se ale má v druhé polovině t.r. změnit a do Seznamu nemocí z povolání má být připsána další položka, onemocnění páteře z práce. Samotná bolest zad však i tak bude nedostatečná. Bude se muset jednat o jednoznačné postižení bederního úseku páteře, budou muset být splněna stanovená kritéria a bude se muset prokázat souvislost daného onemocnění zad s výkonem práce.
Pracuji jako sanitářka, ale začala jsem mít problémy s alergií na používaný desinfekční prostředek. Mám po něm mokvavé puchýře. Může se i v případě alergie jednat o nemoc z povolání?(Darina)
Foto
Dobrý den, ano i alergie může být při splnění stanovených kritérií uznána za nemoc z povolání.
Byla jsem na lekarskem vysetreni u posudkove komise s karpalnim tunelem. Podle nich na nemoc z povolani nesplnuji nejake parametry. Mam si ale podat zadost na posouzeni Ohrozeni na nemoc z povolani. Co to znamena? (Zajicova)
Foto
Pro přiznání nemoci z povolání platí stanovená kritéria, která jsou uvedena v nařízení vlády v aktuálním znění a tato stanovená kritéria musíte splnit, aby mohlo být přiznáno onemocnění z povolání. Pokud onemocnění nedosahuje uvedených parametrů, ale hodnoty měření nejsou fyziologické (je přítomno jisté, i malé postižení)je možné uznat tzv. "ohrožení nemocí z povolání", kdy nebudete finančně odškodněna za svoje onemocnění, ale musíte být zaměstnavatelem přeřazena na jinou práci, která není riziková a v případě nižšího výdělku vás zaměstnavatel doplácí po dobu 1 roku do průměrného výdělku, který jste měla na původní pozoci, kde vám onemocnění vzniklo.
Pracovala jsem ve firmě, kde jsem dělala se skelnou vatou a lepidly. Po několika letech jsem začala mít problémy s dýcháním a plicní lékař mi diagnostikoval astma. Domnívám se, že má souvislost s mou prací (nikdo z rodiny astmatem nikdy netrpěl), ale plicní lékař mi odmítl dát doporučení k odborníkovi na pracovní lékařství. Jak mám postupovat? (Kolářová)
Foto
Vaše onemocnění astmatem může být nemocí z povolání. Obraťte se na svého registrujícího praktického lékaře, ať vás odešle na místně příslušné středisko pro nemoci z povolání. Na příslušné středisko se můžete obrátit i sama bez doporučení lékaře. Seznam středisek a kraje, pro která mají působnost posuzovat nemoci z povolání případně naleznete na stránkách MZ ČR a nebo na webu odborné společnosti Pracovního lékařství.
Dobrý den, pracuji v LDN a od pacienta jsem chytila latentní formu tuberkulózy. Sice nejsem nakažlivá a můžu chodit dál do práce, ale půl roku budu jíst léky, které dost ničí játra. Je mi po nich špatně a mám přísnou dietu, která taky není nejlevnější. Mám šanci získat potvrzení o nemoci z povolání, abych od zaměstnavatele získala nějaké peníze? Děkuji za radu. (Martina)
Foto
Dobrý den, tuberkulóza může být nemocí z povolání. O splnění podmínek pro přiznání nemoci z povolání rozhoduje, dle platné legislativy, příslušné hlásicí středisko nemocí z povolání, které je ustanoveno MZ ČR. Doporučuji vám rozhodně se o šetření vašeho onemocnění tuberkulózou za nemoc z povolení ucházet na místně příslušném středisku nemocí z povolání. Místně příslušné středisko nemocí z povolání je takové středisko, které posuzuje nemoci z daného kraje ČR, kde máte zaměstnavatele, respektive tam, kde je adresa vašeho pracoviště. Obraťte se na svého registrujícího praktického lékaře, případně na závodního lékaře vašeho zaměstnavatele, aby vás k šetření vašeho onemocnění jako nemoci z povolání na příslušné středisko odeslal. Máte možnost se na příslušné středisko pro nemoci z povolání i přihlásit sama, bez doporučení a požádat o prošetření vašeho onemocnění jako nemoci z povolání. Seznam středisek a kraje jejich působnosti můžete si sama vyhledat na webových stránkách MZ ČR. V případě přiznání nemoci z povolání vám bude přiznáno odškodnění a na základě odškodnění dostanete finanční plnění za své onemocnění.
Pracuji pod agenturou již 5 let kmenovým zaměstnancem se možná stanu později, jak by to bylo z odškodněním při uznané nemoci z povolání vazoneuroza. Děkuji (Rostislav Říha )
Foto
Dobrý den, za odškodnění případně přiznané nemoci z povolání je podle platné legislativy odpovědný aktuální zaměstnavatel, u kterého pracujete. Pokud by vám byla přiznána nemoc z povolání ještě v době, kdy pracujete pod agenturou, byla by za vaše onemocnění odpovědná agentura a pokud by jste v době zjištění uvedené nemoci z povolání byl již kmenovým zaměstnancem daného podniku, byl by odpovědný daný podnik. Odškodnění za nemoc z povolání vám vyplácí příslušná pojišťovna, u které je konkrétní zaměstnavatel pojištěn. Každý zaměstnavatel, dle platné legislativy, pokud zaměstnává další zaměstnance, musí být pojištěn na pracovní úraz a nemoc z povolání.