ONLINE CHAT
Dobrý den, chci se zeptat jestli opalování podporuje vznik nových znamének? Vím že přibývají spolu s věkem, ale má na to slunce taky nějaký vliv? Děkuji (Daniela)
Foto
Sluníčko prokazatelně vytváří nová mateřská znaménka pouze v dětském věku. S postupujícími léty a působením UV záření u dospělých vznikají jiné hnědé afekce, například seboroické (senilní) veruky, lentiga, pihy (což nejsou mateřská znaménka) nebo "jen" prosté přesuny pigmentu. Také mateřská znaménka mohou po dovolené se sluněním vypadat dramatičtěji než bez oslunění.
Otec mel melanoblastom a po 15 letech v jizve recidivu melanoblastomu Cela rodina si porad kontrolujeme znamenka Jaka je dedicna pravdepodobnost(Eva)
Foto
Statistická čísla konkrétnímu jedinci nepomohou, ale dědičný sklon k tvorbě melanomu existuje. Riziko je tedy u vás vyšší a pravidelné kontroly jsou namístě.
Dobrý den pane doktore, tchýně má na obličeji dlaždicový nádor. Nenechala si to od doktora vysvětlit, je už dost v letech. Tak se chci zeptat co to je? Je to zhoubné? (Kukačka)
Foto
Dlaždicobuněčný karcinom kůže je zhoubným nádorem. Není tak nebezpečný a záludný jako melanom, ale také má schopnost metastazovat, především do mízních uzlin.
Ted jste mě pane doktore vylekal, ve spoustě publikacích je uváděno, že melanomy na dolních končetinách (bérci) mají lepší prognozu, kvůli umístění..tak teď jsem zmatená, když píšete, že melanom na končetinách mají obecně horší prognozu než například na trupu...Děkuji, Martina(Martina)
Foto
Uváděl jsem takzvaný akrolentiginózní melanom, který je především pod nehty nebo na prstech. Ten má špatnou prognózu nejen pro své biologické chování, ale také pro to, že napodobuje různé jiné změny (krevní podlitiny, mykózu, otlak atd), proto se začíná léčit až v pokročilém stádiu, kdy už může být na úspěšnou léčbu pozdě.
Je nutné kontrolovat i pihy na intimních místech? TZn. kam slunce nesvítí?(Marie)
Foto
Doporučoval bych to. Melanom může vzniknout z různých příčin, UV záření není jedinou.
Mám si krémem mazat i uši a ušní lalůčky?(Eva)
Foto
Ano, a pokud nenosíte klobouček, tak nezapomeňte ani na pěšinku ve vlasech.
Máme v rodině rakovinu kůže. Jak moc je dědičná a jaká je nejlepší prevence? (Iveta Zárubová)
Foto
Zvýšené riziko rakoviny kůže u příbuzných pacientů s již vzniklou rakovinou kůže existuje. Prevencí je především ochrana před UV zářením a pravidelné kontroly u kožního lékaře, který podle stavu kůže určí jejich frekvenci.
Dobrý den, syn 23 let měl v červenci 2016 vyříznut melanom Breslow 1.2 nad lopatkou. Pozitivní sentinelová uzlina (mikrometastáza).Další uzliny v axile již bez nálezu. Adjuvantní léčba Interon.Nyní se testuje vakcinace, byla by pro něj vhodná? Má stádium III a pozitivní BRAV mutaci. Děkuji(Sušilová)
Foto
Pokud nemá v současnosti přístupnou metastázu, což podle vašeho popisu naštěstí nemá, tak pro něj vakcinace není určena. Vakcínu totiž vpichujeme přímo do metastázy.
Pane profesore, nemůžu svého manžela dostat k doktorovi na kontrolu znamének tak ho chci vzít do stanu proti melanomu. Kdy bude u nás v Brně? (Marie T.)
Foto
Stan proti melanomu tu již bude co nevidět. Příští týden budeme v úterý a ve středu 18. a 19.4. v Praze (nově na Ovocném trhu za Stavovským divadlem), v pondělí 24.4. u vás v Brně na náměstí Svobody a kdyby to váš pan manžel ani tam nestihl, pak ještě v úterý 25.4. v Ostravě v Shopping Park Avion. Těšíme se na něho i na vás.
Za měsíc jedu k moři. Špatně se opaluju. Měl bych si zajít do solárka, abych měl "základ"?(VVVVV)
Foto
Předléčení v soláriu dnes už nedoporučujeme. I kvalitní vlastní pigmentace u bělocha chrání maximálně jako faktor 6. A ten se v krémové fotoprotekci, kde jsou čísla 15, 30, 50 nebo 50 , ani nepovažuje za relevantní ochranný faktor.
Dobrý den, dá se nějak říct, kolikrát rychleji stárne pleť při slunění? (když se někdo např. pravidelně celé léto opaluje, zestárne jeho pleť dvakrát rychleji než u toho, kdo se neopaluje apod.). Nebo záleží spíše na genetice? Děkuji (karla)
Foto
Záleží to a celé řadě faktorů a pro konkrétního jedince se to říct nedá. Je ale jednoznačně prokázáno, že například sourozenec u jednovaječných dvojčat, který holduje sluníčku, vypadá mnohem starší než jeho dvojče.
Dobrý den. Náš dvouletýsyn má hodně světlou pleť, je to skoro albínek. Jak ho co nejlépe chránit před sluncem? To musí být furt natřený? (manž. Zdeňkovi)
Foto
Děti je potřeba kvalitně chránit. Nejen, že se pak nespálí, ale také se jim nevytvoří zbytečně moc mateřských znamének, která působí nejen kosmeticky rušivě, ale zároveň jejich velké množství zbytečně zvyšuje riziko vzniku melanomu. Doporučuji fotoprotekci s faktorem 30 až 50, plážové oblečení s UV faktorem a dodržování klasických režimových pravidel - přes poledne ve stínu, klobouček, slunečník atd.
Zdravím pane doktore, slyšela jsem, že existují nějaké plavky nebo obleky s UV ochranou. Chtěla bych je pořídit aspoň dětem k moři. Dají se koupit už i v Česku? (Zuzka K.)
Foto
Ano, plážové oblečení s UV ochranou se k dostání několik let i u nás. Dá se koupit v prodejnách se sportovním oblečením, občas i na internetu. Ptejte se po UV certifikaci. Bývá s faktorem od 40 do 80. Ta nejlepší certifikace je podle evropské agentury COLIPA.
Pane profesore, jedu koncem měsíce k moři a potřebuju poradit. I když se neopaluji na přímém slunci a mažu se 30 až 50, někdy se mi na hrudi udělá sluneční vyrážka. Jak se lépe chránit? (Kateřina )
Foto
Určitě bych na krémovou fotoprotekci nezapomínal, ale ve vašem případě bych využíval i kombinaci s textilní fotoprotekcí. Dnes jsou k dispozici velmi pěkná trička, ve kterých se dá i koupat a která mají certifikovanou UV ochranu.
Dobrý den, slunce prý opaluje i ve stínu. Jak je to možné?(Jarda Carda)
Foto
Ultrafialové záření je neviditelné, takže se nemůžeme orientovat podle toho, kde je světlo a stín. Záření se může odrážet od povrchů (sníh, vodní hladina, světlá stěna atd), takže se může dostat i do míst, kde ho nečekáme. Stejně tak tkaniny, například slunečník, může propouštět UV záření jinak než viditelné světlo.
Pane doktore, jak často se doporučujete chodit na vyšetření kůže/ znamének a je toto vyšetření hrazeno pojišťovnou?(Králíková Irena)
Foto
Pokud má člověk podezřelá mateřská znaménka, doporučejeme vyšetření jednou ročně. Pojišťovny většinou nabízejí svým klientům ročně určitou částku na všechny typy prevence. Pokud byste si nechtěla tento limit vyčerpat právě na vyšetřování znamének, můžete si je od nás nechat vyšetřit ve Stanu proti melanomu. Již příští týden budeme v úterý a ve středu 18. a 19.4. v Praze (nově na Ovocném trhu za Stavovským divadlem), v pondělí 24.4. v Brně na náměstí Svobody a v úterý 25.4. v Ostravě v Shopping Park Avion.
zdravím pane Profesore, před časem mi byl diagnostikován melanom, mohu jíst potraviny s cukrem? na internetu se všude píše, že cukr vyživuje rakovinu, nemyslím obrovské množství, ale například ke snídani upečeno nebo tak, děkuji. (Aleš)
Foto
Dietní návyky u melanomu neovlivňují jeho případný další průběh. Ve stravě se proto neomezujte a držte se běžných doporučení pro zdravé, tedy konzumujte racionální stravu s dostatkem kvalitních živin, vitamínů atd.
Dobrý den pane Doktore, mám asi hloupý dotaz, ale stále mne to trápí. Byl mi odstraněn melanom na stehně, měla jsem tam pihu od mala, ze které se stal melanom, nohy si pravidelně depiluji voskovými pásky, které jsem přikládala i na melanom, nemůže vytrhnutím chlupku z melanomu dojít k průniku rakovin.buněk do krve? Tloušťka byla 1,4mm. S pozdravem, Dana.(Dana)
Foto
Statistické údaje neprokázaly, že by mechanická traumatizace znaménka vedla ke vzniku melanomu nebo že by zhoršovala prognózu již existujícího melanomu. Samozřejmě nádor vyndaváme celý, s předepsaným bezpečnostním lemem, ale vytržení chloupku by nemělo mít vliv na průnik nádorových buněk do hloubky. Pro to svědčí i tloušťka nádoru 1,4 mm, která je ještě stále relativně malá až střední, co se týče dalšího rizika.
Dobrý den, měla jsem před 3 lety melanom na lýtku, breslow 1,3, clark III. Ačkoliv mi bylo lékařem doporučeno 5 let neotěhotnět, tak jsem neplánovaně otěhotněla, a jsem na začátku těhotenství. Je mi 30 let, miminko si moc přeji, ale mám velký strach, že se mi kvůli těhoteství rozjedou metastáze, mám zvažovat interupci? Děkuji za odpověď.(Simona)
Foto
Zatím nikdo statisticky jednoznačně neprokázal, že by těhotenství mělo zvyšovat riziko metastazování u melanomu. Jsme samozřejmě klidnější, když od operace uběhne delší doba. Na druhou stranu u melanomu nemůžeme nikdy stoprocentně doporučit nějakou bezpečnostní hranici, proto nemocné sledujeme celý život. Interupce by ale mohla být zbytečným zásahem do organismu, který z hlediska obranyschopnosti také na celkovém zdraví nepřidá.
Dobrý den, ráda bych vás poprosila o vysvětlení - proč mají melanomy na dolních končetinách lepší prognózu než melanomy, které jsou například na hrudi? Moc si vážím Vaší práce a mnohokrát Vám děkuji.(Monika)
Foto
Záleží na spoustě okolností. Na dolních končetinách se kůže tolik neopaluje ve srovnání s trupem, a to především u mužů. Opalování působuje poškození genetické informace v kožních buňkách a vytváří takzvané mutace. Asi u poloviny melanomů je to tzv. BRAF mutace. Nádory s touto mutací jsou nejagresivnější, ale zase proi ní máme účinné cílené léky.
Dobrý den pane profesore, měl jsem před 20 měsíci vyříznut melanom na noze, dále mi byla odebrána uzlina, uzlina byla bez metastáz, co mě ale zarazilo v histologické zprávě, že vyndaná uzlina byla fokálně zhmožděná s částečně fokálně porušeným pouzdrem, nemohlo to zkreslit výsledky? nemohla v uzlině metastáza být a kvůli zhmoždění se na to nepřišlo? Breslow 1,48 mm, děkuji.(Tomáš)
Foto
Není pravděpodobné, že by zhmoždění zkreslilo výsledek.
Dobrý den, Dobrý den, prosím o vysvětlení, proč mají melanom. na krku a hlavě nejhorší prognozu? Na internetu v některých článcích se uvádí, že melanomy na krku a hlavě způsobují až 20% všech umrtí na melanom. Děkuji.(Martina)
Foto
Úplně nejhorší prognózu mají takzvané akrolentiginózní melanomy pod nehty nebo obecně na končetinách. Na hlavě a krku se ale melanomy vyskytují více, protože kůže je více vystavena vlivu slunce.