ONLINE CHAT
Jste velmi sympatická. Máte přítele ?(Juraj)
Foto
ano
Vážená právničko, můj dotaz coby profesionálního řiidče autobusů spočívá v tom jak se mohu bránit v případě nedodržení cestujícího držet se za jízdy, nelze mu dokázat, že se začal držet až když bylo pozdě a za jeho pád si může sám, nikoliv já za údajné špatné řízení vozu. V poslední době je takových případů spousty, v jedné ruce mobil, v druhé nákupní taška a balancují, je to velmi nebezpečné a vinu svádějí při pádu na šoféra. Přičemž svědka na takovou příhodu není prakticky možné zajistit. Nemožnost dokázat je pak ale z obou stran pokud tam nejsou instalované záznamové kamery, na jakou stranu se přikloní právo, nebo jak se tomu z prevence bránit. Proč nelze prosadit povinnost držet se za jízdy jako předpis a rizikem pro cestující pokud tak ihned neučiní a nemožnost vymáhat úraz nebo škodu na řidiči. Děkuji za odpověď.(Karel Zelan)
Foto
Závisí na obsahu důkazního materiálu a případně závěru znaleckého posudku ohledně příčinné souvislosti mezi vznikem škody a následkem.
Manželka měla nehodu. Vozidlo máme na operativní leasing a já jsem uveden jako možný řidič. Vlastník vozidla chce po nás úhradu cen za opravu. Je to dle vašeho názoru takto v pořádku? (Marek z Písku)
Foto
Bylo by nutné znát obsah podmínek operativního leasingu - zda je možné využít havarijního pojištění a hradit pouze odečtenou spoluúčast.
Dobry den, pod auto mi vbehla divka,ktera spechala za matkou do obchodu.protoze vletela do silnice pres prechod mohla jsem za to ja jako ridic.to ze za roh domu jsem opravdu nevidela nikdo nevzal na zretel.co nasledovalo to potom bylo pro mne hrozne.muj dotaz zni: proc se vsude hlasa ze chodci na prechodu maji prednost, ale jikde se nemluvi o tom, jak maji prechod spravne prechazet.z vlastni zkusenosti vim ze pokud vam na prechodu nekdo pod auto vbehne nebo vjede na koleckovych bruslich tak s tim vazne nic neuděláte. proc nejsou trestanii chodci za nespravne přecházení a vzdy to odnese ridic?(Marie)
Foto
Dobrý den. Zákonná úprava hovoří, že řidič nesmí ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce. Chodec naopak nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Není tedy pravdou, že v těchto případech je vina vždy na straně řidiče.
Dobrý den, jak mám prosím postupovat, když pojišťovna viníka nehody odmítne vyplatit plnou výši škody, kterou spočítal její likvidátor ? (Jan)
Foto
Máte možnost si nechat vypracovat znalecký posudek a v rámci mimosoudního jednání s pojišťovnou jejich výpočet rozporovat a nebo se přímo obrátit na příslušný soud.
jaký může být postih při ztrátě řp, pokud mne zastaví hlídka a nahlášena je ztráta pouze op, tedy řp u sebe nemám fyzicky? díky(sebastian)
Foto
Na místě Vám v rámci blokového řízení může být uložena pokuta až do 2000 Kč a v případě správního řízení 1500-2500 Kč. Ještě upozorňujeme, že v rámci správního řízení se hradí správní poplatek ve výši 1000 Kč.
Dobrý den, stala jsem se účastníkem dopravní nehody, kdy do mě narazil motocyklista a zemřel. Ráda bych napsala soustrastný dopis pozůstalé rodině, ale nevím, jak na to. Co by takový dopis měl obsahovat, aby pozůstalým ještě více neublížil. Nebo na koho se v této záležitosti mohu obrátit. Předem moc děkuji.(Ema)
Foto
Dobrý den, tento dopis nemá žádnou předepsanou právní formu. Jedná se tedy spíše o otázku "citovou", jak tento dopis koncipovat.
V jednom pražském obchodním centru, mne řidička, při vyjíždění z parkovacího místa značně poškodila pravý nárazník a nehodlala to ani řešit, prostě klidně jela dále. Snažila jsem se jí zastavit a to se i stalo, došlo k předání všech kontaktů, ale nebyl sepsán protokol o nehodě, protože paní hodně pospíchala a nemá na to prý čas, ať si vše nahlásím na pojišťovnu. Také jsem tak učinila a vše nahlásila na pojišťovnu, ale ta mi po hodině volala, že paní vše popřela a nehodlá ze svého povinného ručení nic hradit. Obrátila jsem se tedy na Policii ČR, která vše vyšetřila, ale paní tvrdila, že v obchodním centru vůbec nebyla a má na to dokonce svědky. Bohužel v OC tento den, prý nefungoval kamerový systém, takže šetření bylo ukončeno. Chci se tedy zeptat, jak v takových případech postupovat a dobrat se svého práva.(Jana)
Foto
Dobrý den, v podobných případech, kdy řidič, který způsobí dopravní nehodu, svou vinu odmítá a není ochoten sepsat protokol o nehodě, je třeba neprodleně po nehodě zavolat Policii ČR, která celou situaci řádně zdokumentuje. Na základě protokolu o nehodě se pak stanoví viník, z jehož povinného ručení bude způsobená škoda hrazena.
Dobrý den, hodně lidí říká, že při porušení předpisů je lepší policistům říci, že jsem si zapomněla řidičský průkaz doma. Je to pravda? Děkuji,(Šárka)
Foto
Dobrý den, za jistých okolností je pro přestupce výhodou, pokud nemá řidičský průkaz u sebe. Jedná se zejména o přestupky, u kterých hrozí zadržení řidičského průkazu - přestupky v souvislosti s požitím alkoholu a drog. V těchto případech, pokud tedy nemáte řidičský průkaz u sebe, nemá Vám policie co zadržet a můžete řídit i nadále do doby než správní orgán rozhodne o odebrání řidičského oprávnění (pokud tak rozhodne).
V zahraničí jsem dostala pokutu za překročení rychlosti. Odmítla jsem zaplatit, protože mi neukázali záznam. Co může následovat? Předem děkuji za odpověď.(Tereza z Prahy)
Foto
Záleží na tom, v jaké zemi k danému skutku došlo. Obecně však platí, že nejsou povinni Vám na místě předkládat důkazní prostředky. Každopádně s Vámi zahájili správní řízení a nyní musíte vyčkat dalších kroků ze strany zahraničního správního orgánu. Podle obsahu (odůvodnění, důkazních prostředků) rozhodnutí je posléze možné podat opravný prostředek.
Dobrý den, zajímalo by mě jestli policista, v případě že uděluje pokutu, musí řidiči na místě oznámit i případně odečtení bodů? Děkuji(Rostislav)
Foto
Dobrý den, policista v případě řešení přestupku v blokovém řízení není povinen oznámit, zda Vám za spáchaný přestupek budou uděleny "trestné" body do karty řidiče.
Dobrý den, měl jsem dopravní nehodu, kterou způsobil opilý řidič. Navíc neměl platnou STK a povinné ručení. Bylo to v roce 2013 a pořád se vypořádaní vleče. Můžete mi prosím poradit? Děkuji(Jan)
Foto
Pokud je výplata plnění závislá na výsledku trestního/přestupkového řízení, je možné že tímto se prodloužila doba úhrady Vaší škody. Nelze se blíže k této otázce vyjádřit, jelikož neznáme veškeré okolnosti případu.
Dobrý den, existuje nějaký seznam závad za které nám může policista sebrat technickou, respektive poslat na povinnou kontrolu? Díky.(Jan)
Foto
Ano, existuje. Výčet je uveden ve vyhlášce č. 82/2012 Sb., vyhláška o technických silničních kontrolách.
Dobrý den, zastavila jsem ve druhé řadě aut na blikačky a narazil do mě taxikář, který jel za mnou a hleděl do mobilu. On tvrdí, že tam nemám co stát, ale dávala jsem znamení a zapnula blikačky. Nikde nebylo místo k zastavení a potřebovala jsem vysadit dítě na kroužek. Samozřejmě, že to nebylo místo k parkování, ale kdo je tedy na vině?(Ronja)
Foto
Dobrý den, v tomto nelze zaujmout jednoznačný právní názor, jelikož neznáme přesné okolnosti případu a místa, kde jste zastavila a následně k nehodě došlo (zda li v místě nebylo nějaké zákazové značení atd.). V obecné rovině je ovšem evidentní, že taxikář jedoucí za Vámi se nevěnoval řízení a nesledoval dění před sebou, jelikož používal mobilní telefon a proto byla vina na jeho straně.
Můžu se zeptat jak zjistím svůj stav bodů? Stále netuším jak a kde to zjistit. Děkuji(Olina)
Foto
Váš aktuální bodový stav získáte jednak z výpisu bodového hodnocení řidiče - czechpoint (pošta) - má pouze informativní charakter a nebo z výpisu evidenční karty řidiče na místně příslušném úřadu obce s rozšířenou působností.
Dobrý den, před 4 lety jsem byl poškozen při dopravní nehodě řidičkou, která do mého auta narazila zezadu. Viditelné zranění jsem neměl, ale od dopravní nehody, při které jsem se udeřil do hlavy o strop a o opěrku auta, trpím tinnitem - neustále mi píská, bzučí, šumí v hlavě a uších. Není to fyzické zranění, ale psychicky je velice náročné vydržet. Nejhorší je usínání, někdy nemohu usnout z toho hlasitého zvuku i několik hodin. O depresivní náladě nemluvě, když tinnitus trvá trvale, navíc se časem zhoršuje a dle lékařů se ho asi nezbavím. Pojišťovna Kooperativa, u které má viník nehody povinné ručení, mi odmítla vyplatit odškodnění. Žádal jsem několikrát, odvolal se, stěžoval, ale pojišťovna mi stále odmítá odškodnění přiznat. Při vyšetření magnetickou rezonancí mi byl zjištěn malý výhřez ploténky krční páteře mezi obratly C6/7. Kooperativa samozřejmě argumentuje tím, že tinnitus může mít jinou přičinu, ale nemá. Mám nějakou šanci odškodnění získat, příp. jak? Děkuji za odpověď.(Petr)
Foto
Dobrý den, tuto situaci by bylo třeba komplexně posoudit při znalosti všech souvisejících dokumentů. Nicméně obecně lze říci, že pokud výskyt Vašich zdravotních problémů souvisí s uvedenou dopravní nehodou, máte nárok na náhradu újmy. Souvislost zdravotních problémů s dopravní nehodou by bylo třeba prokázat znaleckým posudkem, přičemž pokud by ani na základě znaleckého posudku, který předmětnou souvislost potvrdil, pojišťovna pojistné plnění nevyplatila, musel byste se svého nároku domáhat soudní cestou.
Dobrý večer, proč bych měl využít vašich služeb?(Pavel)
Foto
Milý Pavle, získáte jistotu, že když se dostanete do potíží, nebudete muset řešit, kde seženete právníka a kde na něj sežene prostředky. Zkrátka, nebudete v tom sám a nebudete se muset sklonit před ostatními, i když budete v právu. Na řešení každého jednoho právního sporu, do kterého se dostanete, budeme mít k dispozici 1.000.000 Kč v záloze na právní služby a výlohy. K tomu 24h denně právní asistenci / poradenství po telefonu. To je skvělý pocit, ne?
Policie mě obodovala před tím jako proběhlo správní řízení. Je to v pořádku? Mohu to nějak řešit? Děkuji za odpověď(Vojtěch)
Foto
Zřejmě jste na místě kontroly blokově uznal bodovaný přestupek. Pak jsou automaticky zapsány body.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu zadržet svědka nehody na místě a chtít po něm kontakt na něj a vyfotit si jeho občanský průkaz. Lidi vždy tvrdí, že pospíchají.(Irena)
Foto
Dobrý den, "zadržet" svědka možné není. V těchto případech vždy doporučujeme svědka nehody vyzvat, aby Vám sdělil kontakt, telefonní číslo, jméno atd. Co se týče předložení občanského průkazu, svědek má povinnost jej předložit pouze na základě výzvy učiněné policií ČR.
Dobrý den, poskytujete pomoc právní ochrany i v případě, že viníkem nehody jsem já. Děkuji(Marcel)
Foto
Ano, poskytujeme i v takovémto případě právní pomoc.
Dobrý den, co mám dělat, když nemohu najít některý z dokladů, např. zelenou kartu v autě, ale vím, že jsem pojištěná?(Mahulena)
Foto
Požádat pojišťovnu o vystavení duplikátu.
Dobrý den, minulý rok jsem měl nehodu. Dokumentaci jsem měl v pořádku, ale pojišťovna mi do této doby ještě neuhradila náklady na opravu. Mohu se nějak bránit a urychlit to? Děkuji(Otakar)
Foto
Nelze hodnotit postup pojišťovny, jelikož neznáme důvody nevyplacení pojistného plnění (např. nemožnost ukončení šetření pojistné události v návaznosti na další řízení a pod.). Měl byste být pojišťovnou písemně informován o důvodech nemožnosti ukončení šetření pojistné události.
Dobrý den, mám jeden dotaz. Jakou máte úspěšnost při zastupování klienta ve sporu? Děkuji(Miloš)
Foto
Je to velmi obecný dotaz, na který se nedá jednoznačně odpovědět.
Je lepší vše řešit sám a nebo mám využít služeb asistence, která se u nehody objeví vždy během pár minut?(Josef)
Foto
Dobrý den, v případě nehody doporučuji vždy využít asistence pojišťovny, u které máte sjednáno povinné ručení, příp. havarijní pojištění.
Jak se mohu bránit lovcům nehod. U havárie byli do 15 minut. Dekuji(František)
Foto
Dobrý den, lovce nehod doporučujeme ignorovat a případně jim sdělit, že o jejich služby nemáte zájem.
Dobrý den, co mám dělat v případě, že řidič auta, který nehodu způsobil, nemá povinné ručení?(Petr)
Foto
Je zapotřebí kontaktovat Českou kancelář pojistitelů, která by se měla Vaší záležitostí zabývat a náhradu škody Vám uhradit.
V případě, že mám u vás sjednanou právní pomoc, mohu se na vás obrátit hned po nehodě, nebo až v případě problémů? Děkuji(Martin z Brna)
Foto
Dobrý den, můžete se na nás obrátit ihned po nehodě