ONLINE CHAT
Dobrý den, v čem je OZP lepší než VZP?(Marek)
Foto
To by bylo na dlouhé povídání! :) Ale vážně: naše legislativa nedává zdravotním pojišťovnám moc prostoru pro opravdovou konkurenci. Řeknu Vám, o co se OZP snaží: zajistit opravdu dobrý, klientsky přijemný a dobře dostupný servis pro své pojištěnce, umožnit jim dosáhnout na benefity, které mohou doopravdy zlepšit jejich zdraví a motivovat je k účinné prevenci a samozřejmě nasmlouvat dostatek lékařů a zařízení, aby na péči nečekali a byla kvalitní. Určitě se dá pochlubit portálem VITAKARTA ONLINE nebo nejširším programem screeningových vyšetření nádorových onemocnění.
Dobrý den, syn studuje v Brně, kde je momentálně velká možnost nákazy žloutenky. Uvažuje o očkování. Musí jej očkovat jeho obvodový lékař v místě jeho trvalého bydliště nebo může navštívit jiného lékaře v místě přechodného bydliště? Kolik přispívá pojišťovna na očkování - konkrétně OZP? Je možné se zároveň při očkování proti žloutence očkovat i proti chřipce? Děkuji a přeji hezký den. (Martina)
Foto
Dobrý den, očkovat se lze u kteréhokoliv lékaře, není to vázáno na místo bydliště. Očkování proti žloutence OZP hradí v rámci svého bonusového systému, podobně jako očkování proti chřipce. Co se týče souběhu očkování, je třeba poradit se s lékařem, běžné to není.
Dobrý den, má cenu očkovat se proti chřipce? A není očkování spíše horší, než samotná chřipka, kterou můžu a nemusím chytit?(Romana Skálová)
Foto
Očkování jakékoliv - nejen proti chřipce - význam opravdu má. Zejména pro určité věkové skupiny (senioři), profesní skupiny (lidé pracující např. v dopravě, v supermarketech apod.) a pro lidi trpící některými závažnými onemocněními. Není dobrý ani jeden extrém: spoléhat se jen na očkování popřípadě léky, nebo je šmahem zavrhovat. Poradit se s lékařem, zvážit odpovědně pro a proti - to je správná cesta. Na druhé straně, chřipka ročně zabije víc lidí než automobily, tudíž ji poceňovat není úplně dobré.
Dobrý den, motivuje OZP nějak své klienty, aby chodili na preventivní prohlídky? Vím, že za nějaké aktivity dostávám v rámci věrnostního programu body. Tak se ptám, jestli to platí i na absolvované preventivní prohlídky. (Josef Veselý)
Foto
Dobrý den, je to tak. Třeba za absolvování preventivní prohlídky u zubního lékaře dostanete v rámci online bonusového systému VITAKONTO kredity, které můžete proměnit za různé příspěvky na prevenci či jiné zdravé aktivity.
Dobrý den, jak je možné, že péče o zuby stojí tolik peněz u některého zubaře a jiný je o mnoho levnější? A smlouvu s pojišťovnou mají oba.(Zuby)
Foto
Dobrý den, různí lékaři mohou mít smlouvy, které se v dílčích věcech liší. Ten má nasmlouvány určité výkony, onen zase jiné. V každém případě by měl být klient/pacient před zahájením vyšetření nebo ošetření upozorněn, že za některé věci bude požadována přímá úhrada nebo spoluúčast.
Dobrý den, ci byste mi doporucil, kdyz jsme nebyl od 18 let u lekare, a je mi tricet... a zacinam trosku vice premyslet nad zdravym zivotnim stylem. Cim zacit? Preventivni prohlidkou? U nejakeho specialisty? (Pavel Kopecký)
Foto
Dobrý den, nejprve chválím správné předsevzetí, že chcete začít s prevencí vážně :) Rozdělil bych to na dvě poloviny: Začít lze preventivní prohlídkou u praktického lékaře, tam se objednejte co nejdříve a choďte pravidelně - podobně i u zubaře. A druhá část (také velice důležitá) je právě zmiňovaný zdravý životní styl. Ať už jsou to rozumné stravovací návyky nebo dostatek (dnes hodně opomíjeného) pohybu - nic sofistikovaného, prostě se udržovat v kondici a v pohodě těla i duše. Ať se daří!
Dobrý den, pořád vidím na intetnetu reklamu na očkování proti chřipce Zdarma. Jak to funguje? žena je u OZP pojištěna a já jsme také vyplnil přihlášku, ale klientem budu až od ledna. Muzu se uz ted domluvit s mym lekarem ockovani pak 100 % proplatite? (Martin Langer)
Foto
Dobrý den, úhrada pro klienty je 100%, budete-li klientem od ledna, očkujete se již nyní nebo až v lednu? Když tak napište prosím své identifikační údaje a pár vět na ozpacek@ozp.cz, vyřešíme :)
Dobrý den, je mi 51 let, jsem žena, nemám žádné zásadní problémy, jaká vyšetření bych měla podstoupit, a co nepodcenit? Zubař, gynekolog a mamo s ultrazvukem chodím pravidelně na preventiní kontroly. Snad es občas ozývají ledviny, následek dávného prochlazen...Děkuji Ivana(Ivana)
Foto
Dobrý den, tak to je vzorný přístup k prevenci :) Hlavně ať zdraví a dobrá kondice vydrží co nejdéle...
Součástí prohlídky v 18 měsících by měl být i test na poruchy autistického spektra. Jak se na takovou prohlídku s dítětem přihlásit?(maminka)
Foto
Dobré odpoledne, toto vyšetření je standardní součástí prohlídky u PLDD v 18 měsících věku. Prohlídka spočívá v kombinaci dotazů na rodiče a vyšetření samotného dítěte. Posuzuje se motorika celková i jemná, způsob vnímání sebe i okolí, zkoumá se mluvení a třeba už i napojování dvojic či trojic slov a další "parametry". V případě podezření na nějaký problém je doporučeno další vyšetření: neurologické, psychologické apod.
Jak je možné že udělá někdo 550 tisíc dluhu na povinem zdravotním pojištení a vůbec nic se tomu člověku nestane ?? (Pavel .J )
Foto
Dobrý den, stane, i když někdy je to bohužel zdlouhavější. Zdravotní pojišťovna musí pojistné (a případné penále, pokuty apod.) vymáhat a je i kontrolována, zdali to dělá. Takže agenda upomínek, soudů, exekucí ... je velká a náročná.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda lze v rámci prevence vyšetřit onko markery? Děkuji (Veselíková Eva)
Foto
Dobrý den, zde je možné využít nabídku jiných preventivních programů, které jsou zacílené na konkrétní onemocnění, popř. domluvit komplexní onkologické vyšetření. Není problém zavolat např. na Asistenční službu OZP, kde by Vám poradili nejlépe.
Jak to je prosím s placením za očkování proti chřipce? Byla jsem nemile překvapena, když mi moje pojišťovna (Obecná) nechtěla zaplatit všechno, ale že prý tu injekci samotnou si musím platit sama. Myslela jsem, že je to hrazeno. Děkuji Maxová(Věra Maxová)
Foto
Je pravda, že některá pojišťovna platí jen vakcínu bez úhrady aplikace. Ideální je podívat se na aktuální informace na webu, popř. do pojišťovny zavolat. Právě teď je totiž ta správná doba na očkování proti chřipce.
Dobré odpoledne. Rád bych se Vás zeptal, zda má lékař nějakou povinnost sdělovat svým pacientům, zda a kdy mají chodit na preventivní vyšetření. Nejsem již nejmladší, neznám správné intervaly vyšetření a bylo by dobré, aby mě můj lékař, či někdo jiný, na ně upozorňoval. Děkuji, Zajíc.(Karel Zajíc)
Foto
Dobrý den, je mi 33 let, v rodině máme rakovinu prostaty. Kdy bych měl prosím ideálně začít chodit na kontroly? (a platí je pojišťovna?) Děkuji.(Petr Malý)
Foto
Dobrý den, prevence onkologických onemocnění je velice důležitá, zvlášť pokud se vyskytuje v rodině. U rakoviny prostaty je dobré absovovat prevetivní prohlídky od 40 let věku, pokud však byl výskyt v rodině, není špatné přijít i dříve. Některé zdravotní pojišťovny (naše OZP mezi ně patří) poskytují toto vyšetření 1x ročně zdarma.
Mám nárok na tetanovku zdarma? Je mi 65 let. Děkuji za odpověď.(Irena)
Foto
Dobrý den, očkování proti tetanu je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění všem občanům. Existují však i kombinované vakcíny, které si pak člověk hradí sám. Důležité je rovněž hlídat si termín na přeočkování.
Dobrý den, moje pojiš'tovna nabízela hodně benefitů, ale po ukončení přestupního termínu je vždy tak nějak zrušila. Je to možné? Může to udělat? Děkuji(Petr)
Foto
Dobré odpoledne, je to věc každé zdravotní pojišťovny a jejího klientského přístupu. Osobně bych doporučil při volbě zdravotní pojišťovny zajímat se méně o takové ty "prvoplánově líbivé" příspěvky v řádu desetikorun a stokorun, ale spíše o možnosti online služeb, zdravotní asistence, hustoty sítě lékařů a jejich kvalitu a podobně.Z dlouhodobého hlediska je to praktičtější.
Dobrý den, pane doktore, na co tedy mám nárok v rámci preventivní prohlídky a jak často? Děkuji a zdravím. Adéla(Adéla)
Foto
Dobrý den, nejsa doktorem, přece jen o tom něco vím a rád odpovím :) Obsah prohlídky u praktického lékaře byl již vylíčen v dřívejší odpovědi. Co se četnosti týče, tak nárok na prohlídku u praktického lékaře mají dospělí 1x za dva roky, u dětského lékaře je to pak v určených intervalech, které jsou četnější od narození do 18 měsíců věku a pak od 3 let cca po 2 letech. U zubního lékaře je prohlídka hrazena 2x ročně, u gynekologa 1x ročně.
Můžete stručně popsat, co se mění u těch "zákonných" preventivních prohlídek?(Petr)
Foto
Jednoduše řečeno: do úkonů, které prohlídka obsahuje, byly přidány některé další... u praktického lékaře pro dospělé je to vyšetření krevního cukru (prevence cukrovky) nebo vyšetření ledvin. U dětí je to pak třeba vyšetření případné poruch autistického spektra v 18 měsísích věku dítěte.
Dobrý den, mám 55 let, na jaká preventivní vyšetření mám nárok ? Děkuji(Ivana)
Foto
Dobré odpoledne, do třetice bych měl odkázat na dřívější odpověď, ale ještě bych doplnil, že mimo tyto "zákonné" prohlídky u praktického lékaře je nárok na prohlídku stomatologickou a u žen pak gynekologickou.
Dobrý den, je mi 54 let. Na jaké vyšetření mám nárok? Děkuji za odpověď Zuzka(Zuzka)
Foto
Dobrý den, výčet toho, co obsahuje prevetivní prohlídka, je uveden v dřívější odpovědi.
Dobry den je mi 62 let pojišten jsem u VZP,cely život jsem pracoval jako zedník.Na jaké vyšetření mám u této pojištovny nárok.Poslední prohlidku jsem měl asi před 3 roky. Děkuji(Pavel)
Foto
Dobrý den, obsáhlý výčet je uveden v předchozí odpovědi.
Co vše zahrnuje pravidelná prohlídka u obvodního lékaře? A proč mě na ni lékař nezve. Musím se sama domáhat a skončí to jen odběrem krve a pak nic. (Marie)
Foto
Obsahem preventivní prohlídky je: a) doplnění anamnézy, včetně sociální, se zaměřením na změny, rizikové faktory a profesní rizika; v rodinné anamnéze je zvláštní důraz kladen na výskyt kardiovaskulárních onemocnění, výskyt hypertenze, diabetes mellitus, poruchy metabolizmu tuků a nádorových onemocnění, a na výskyt závislostí, b) kontrola očkování proti tetanu, c) kompletní fyzikální vyšetření včetně změření krevního tlaku, zjištění výškově-hmotnostního poměru a orientačního vyšetření zraku a sluchu; součástí preventivní prohlídky je onkologická prevence, včetně vyšetření kůže, vyšetření per rectum a zhodnocení onkologických rizik; u mužů při pozitivní rodinné anamnéze nebo při přítomnosti jiných rizikových faktorů klinické vyšetření varlat; u žen od 25 let věku při pozitivní rodinné anamnéze na dědičný či familiární výskyt zhoubného nádoru prsu nebo při přítomnosti jiných rizikových faktorů klinické vyšetření prsů, a to spolu s poučením o samovyšetřování, d) vyšetření EKG u osob od 40 let věku ve čtyřletých intervalech, e) laboratorní vyšetření, jehož obsahem je 1. orientační chemické vyšetření moči při každé prohlídce, 2. vyšetření plasmatického cholesterolu celkového a plasmatických lipoproteinů včetně triacylglycerolů v 18 letech a dále ve 30, 40, 50 a 60 letech věku, 3. vyšetření glykemie v 18 letech a od 40 let věku ve dvouletých intervalech, f) stanovení okultního krvácení ve stolici speciálním testem u osob od 50 let věku; od 55 let možno nahradit doporučením k provedení screeningové kolonoskopie jednou za 10 let; jestliže žena absolvovala vyšetření podle § 4 písm. j) v období kratším než uvedené intervaly a je k dispozici výsledek, vyšetření se nezajišťuje, g) u žen od 45 let věku ověření, zda je k dispozici výsledek screeningového mamografického vyšetření z posledních 2 let. Není-li takový výsledek k dispozici, předá lékař doporučení k provedení tohoto vyšetření a nezbytných doplňujících vyšetření. Na tuto prevetivní prohlídku je nárok jednou za dva roky. Některé online systémy zdravotních pojišťoven (například VITAKARTA od OZP) upozorňují klienty na blížící se termín. Mnozí lékaři posílají pozvánky, někteří však ne. Ale není to jejich zákonná povinnost.
Zdravím Vás tam na druhém konci .Můj dotaz je, že už 6 roků jsem registrovaný u nové praktické doktorky a ještě mi nevykonala preventivní prohlídku , krom vstupní když jsem se u ní hlásil a to bylo když jsem měnil trvalé bydliště. Jináč jen na požádání mi změří tlak .Ostatní odborné vyšetření mi provádí doktorka v okresní nemocnici 2x do roka. Léčím se na prodělaný zánět pankreatu a to zdárně , ale při té léčbě mi zjistily že mám pomalý puls 48 - 50/min. Celý život jsem pracoval v hutním průmyslu . Je mi 67 a3/4 roku. Jináč jsem zdráv a cítím se pohodově , ale preventivní prohlídka by neškodila , když jsem její pojištěnec a dostává za mě peníze . Jak se mám u ní nahlásit aby se jí to nedotklo a nebyla na mě vysazená .Díky za radu .(Mirek z Moravy)
Foto
Dobrý den, určitě se nebojte přihlásit se o důkladnější vyšetření, tedy o standardní preventivní prohlídku, a to včetně laboratorních vyšetření, EKG a podobně. Prevence je opravdu důležitá.
Dobrý den pane Bohme, jsem reg. u OZP a v prosinci jdu na preventivní prohlídku. Čeho se rozšíření vyšetření týká, dále je možné bezplatné vyšetření kožních zanamének u dermatologa ?Děkuji Jiřina(Jiřina )
Foto
Vyšetření kožních znamének není součástí "běžné" preventivní prohlídky. U OZP máte možnost absolvovat preventivní vyšetření u dermatologa 1x ročně zdarma.