ONLINE CHAT
Dobry den,chtela jsem se zeptat zda se nejak od Noveho roku zmenily podminky pro doplatek na bydleni.Pani socialni pracovnice pozaduje dodatek ke smlouve kde bude zvlast rozepsany najem a sluzby,pritom v rijnu jsem ji od majitele bytu tyto informace dodala a k zadne zmene nedoslo.Dekuji a preji hezky den.(LUCIE)
Foto
Od nového roku k žádným změnám u doplatku na bydlení nedošlo. Rozpis nájemného a služeb by měl být běžnou součástí podané žádosti.
Dobrý den,jak se vypočítá příspěvek na bydlení, když nemám od 10 měsíce 2015 žádný rozhodný příjem a žiji sám v družstevním bytě ve městě s více než 100 000 obyvatel? Nejsem spokojený s určenou výši příspěvku. Děkuii Tomáš(Tomáš J.)
Foto
Můžete využít řádné opravné prostředky v rámci správního řízení. Proti přiznané výši podat námitku a na následně vystavené rozhodnutí se odvolat.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem mamka s 3 dětmi jsem nucena odejít od přítele ( domácí nasilý je to ve vyšetřování, sehnala jsem si podnájem ale bohužel se nemohu přihlasit tam na trvalé bydliště, jsem s dcerkou na rodičovské i s alimenty na starší dcery mám 10000kč. na jaké dávky mám právo a mohu také žádat o nějakou jednorázovou pomoc potřebuji vybavení domácnosti pro děti. Děkuji za odpověď (Hana)
Foto
Pokud nemáte v bytě trvalé bydliště, o příspěvek na bydlení žádat nemůžete. O dávku hmotné nouze mimořádná okamžitá pomoc na vybavení domácnosti požádat můžete, o nároku rozhodne příslušné kontatkní pracoviště ÚP na základě správního uvážení.
Proč stát nepodporuje matky-samoživitelky, které žijí v bídě a neproplácí jím výživné, které otcové jejich dětí i několik let neplatí? Ať si to pak s dlužníkem vyřídí stát, ten má větší páky. Přeci to nejsou peníze pro matku,ale pro to nebohé dítě-občana ČR. děje se to všude a stát s tím nic nedělá. (Jonatán )
Foto
MPSV v současné době projednává možnost úhrady nehrazeného výživného státem.
Dobrý den, bydlím na chalupě, příjem 9500,-Kč, jak se vypočítají náklady na bydlení? Vodu mám ze studny a topím dřevem.(Jirka)
Foto
Pokud byt splňuje svým stavebně technickýcm uspořádáním a vybavením požadavky na trvalé bydlení podle stavebního zákona, započítají se Vám náklady na pevná paliva dané vyhláškou.
Dobrý den, je mi 54 jsem na nemocenské a mám částečný důchod 5 000, nemocenská činní 7 000 Kč. Bydlím s rodiči v 2 generačním RD. Mám nárok na příspěvek na bydlení? Lze žádat i zpětně? Děkuji(Oldřich)
Foto
Pokud jste vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti nebo máte s rodiči sepsánu nájemní smlouvu, nárok na příspěvek na bydlení po splnění dalších zákonem daných podmínek může vzniknout.
Dobrý den jsme dva a dítě jen můj manžel má smlouvu na pronájem a oba pracujem jen na brigádě a kevsemu tomu můj manžel je cizinec máme naky nárok na příspěvky na bydlení děkují předem za odpověď(inna)
Foto
Pokud máte platnou nájemní smlouvu a jste v bytě trvale hlášeni, nárok na příspěvek na bydlení může při splnění dalších zákonem daných podmínek vzniknout. K osobě Vašeho manžela je třeba poskytnout více informací. Obraťte se na kontatní pracoviště ÚP v místě trvalého bydliště.
Prosím, pomozte. Jsem matka samoživitelka, je mi 37 let, mám dvě děti, jejich otecse už x let nestará a neplatí na ně soudem určené výzivné.Otec dětí si zrušil účty aby mu nešel prokázat jakýkoliv příjem a tím pádem mi odevšaď chodí oznámení, že s věcí nelze nic dělat. Můj příjem činí cca 12.000,- Kč plus 1200,- Kč přídavky na děti. Po zaplacení pronájmu 8600,- Kč, kabelové televize 469,- Kč, obědů pro děti 800-900,- Kč, by jsme neměli defacto co jíst. Bohužel už mě každodenní pracovní zápřah dost unavuje, nehledě na to, že ani nemůžu pořádně věnovat svůj čas dětem, tak jak bych chtěla.Můžu si zažádat o nějaké dávky? Bydlíme v pronajatém bytě ve Ždáru n.Sázavou. (Gabriela )
Foto
Pokud máte platnou nájemní smlouvu a jste v bytě trvale hlášená, nárok na příspěvek na bydlení při splnění dalších zákonem daných podmínek může vzniknout. Doporučuji podat si žádost na kontaktním pracovišti ÚP dle místa trvalého bydliště.
Jsem důchodkyně a dostávám příspěvek na bydlení . Je nějak časově omezen ? Děkuji moc za odpověď .Miloslava.(Miloslava Pokorná)
Foto
Ne, novelou zákona platnou od ledna 2015 bylo zrušeno časové omezení pobírání příspěvku na bydlení.
bydlim v rodinem domku muzu ziskat prispevek na bydleni (lir)
Foto
V případě splnění zákonem daných podmínek, ano.
Dobry den!Pobiram prispevek na bydleni 6000 plus pridavky 1720,alimenty nepobiram,hmotna nouze mi byla priznana skoro na 8000 korun,mam tri deti ve veku 8,7,5 let a za najem plus sluzby ale platim 9000 korun,mam vubec jeste narok aspon na doplatek na bydleni,pani ze socialniho odboru mi rekla ze se ji to nevyplati vypisovat tato zadost,myslim si ale ze na doplatek mam narok.Dekuji moc za odpoved.(Monika)
Foto
Doporučujeme využít Vašeho zákonného nároku podat si žádost o doplatek na bydlení. Úřad je povinen žádost vždy přijmout.
Dobrý den, bydlím v podnájemním bytě se svým synem 21 (student),jsem členem bytového družstva kde jsem musela zaplatit i poplatek při vstupu ve výši 3200,-.Podnájemní smlouvu mám podepsanou s majitelem bytu,při žádosti o přispěvku na bydlení mi bylo sděleno,že na přispěvek na bydlení nemám nárok jelikož majitel není zapsaný v katastralním úřadu,ale bytové družstvo.Já jsem prý třetí osoba tudíž mi příspěvek nebyl přiznán.Prosím o radu.(Lenka)
Foto
Ve vašem případě se jedná o podnájemní smlouvu, na kterou se příspěvek na bydlení neposkytuje. Při splnění zákonem daných podmínek může vzniknou nárok na dávku hmotné nouze doplatek na bydlení.
Dobrý den, mám 7 letou dceru, zatím jsem neuvedla otce dítěte. Momentálně jsem bez práce. Je pravda, že nemám nárok na hmotnou nouzi? Děkuji (Lenka)
Foto
Pokud jsou vážné důvody pro neuvedení otce do rodného listu, nárok na dávky hmotné nouze může vzniknout.
DOBRÝ DEN,BYDLÍM V NÁJMU RD,MAJITELKA MÁ NA DOMĚ HYPOTÉKU A PLNO EXEKUCÍ-MÁM NÁROK NA PŘÍSPĚVĚK NA BYDLENÍ?V PŘÍPADĚ ZABAVENÍ DOMU,MÁM NÁROK NA NÁHRADNÍ BYDLENÍ-MÁM 2 DĚTI Z TOHO JEDNO POSTIŽENÉ,SMLOUVU MÁM NA NEURČITO DĚKUJI ZA ODPOVĚD(ZDENE)
Foto
Pokud máte platnou nájemní smlouvu a jste v bytě trvale hlášen, při splěnění zákonem daných podmínek nárok na dávku vznikne. O nároku na náhradní bydlení se poraďte s právníkem. Lze využít bezplatné právní pomoci, kterou poskytují některé neziskové organizace a občanské poradny.
Dobrý den. Jaký příjem musím doložit k žádosti o příspěvek na bydlení? Čistý nebo hrubý? Mám na platě exekuci kvůli alimentům a tak čistého neberu moc a asi bych na něj mohl mít nárok. (Vráťa)
Foto
Dokládá se vždy čistý příjem před odpočtem srážek exekucí. Dluhy se od příjmu neodečítají.
máme nárok na příspěvek na bydlení měsíční příjem máme 9,800 a bydlení platíme 5000 děkuji(Milan)
Foto
Při splnění zákonem daných podmínek nárok na příspěvek vznikne.
Dobrý den, přítel je dlouhodobě nezaměstnaný. Snaží se intenzivně najít práci. Už byl tak zoufalí, že řekl, že půjde do Tesca doplňovat zboží. Byl na pohovoru, ale tam mu řekli, že je prý překvalifikovaný a že je ta práce pro něj škoda. Z ÚP nedostal žádný příspěvek. Nic nevlastní. Bydlí v mém bytě. Má nárok na nějaký příspěvek jiný? Na ÚP mu sdělili, že ho mám život já nebo jeho matka. (Zuzana)
Foto
Nárok a výše příspěvku je ovlivněna příjmem všech společně posuzovaných osob v jedné domácnosti.
Dobrý den, maminka je důchodkyně, vdova má důchod 12.000,- Kč a nájem za byt jí dělá i s poplatky 8000,- Kč měsíčně, byt má ve vlastnictví, může si požádat o příspěvek na bydlení? Kde si může žádat a jaké doklady musí doložit? Děkuji za opověď (Inka)
Foto
Ano,požádat si může na kontaktním pracovišti ÚP podle místa trvalého bydliště. K žádosti je třeba doložit doklad o vlastnictví k bytu, příjmy za předchozí čtvrtletí, doklad o výši nákladů na bydlení a uhrazené náklady na bydlení za předchozí čtvrtletí včetně jejich předpisů.
DOBRY DEN MAM STAROBNI DUCHOD 9200 KC A PLATIM ZA BYDLENI 5400KC MAM NAROK NA PRISPEVEK NA BYDLENI KDYZ ZIJI SAMA(TABORSKA RUZENA 1111111111111)
Foto
Ano, pokud jste vlastníkem nebo nájemcem bytu,v kterém jste trvale hlášená. Doporučuji podat si žádost na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště.
Dobrý den, dcera mi pronajímá byt 1+kk, mám nájemní smlouvu. Pobírám příspěvek na bydlení, při poslední návštěvě v 1/2016 na Úřadě práce a na základě rozhodnutí mi odejmuli částku za nájemné, pouze obdržím částku spojenou s bydlením, t.j.2500,-(Otop, SV, TUV) + 700,- Kč za el.energii. Celková částka nájemného činí 4500,- Kč. Pobírám životní minimum, z něhož budu muset ještě doplatit 2.000,- Kč a zbyde mi 1400,- Kč na měsíc. Děkuji (Jana)
Foto
Pokud nesouhlasíte s výší příspěvku na bydlení, můžete podat proti výši dávky námitku a na vydané rozhodnutí se následně odvolat. Dále můžete využít možnost podání žádosti o doplatek na bydlení.
Jsem pracující s příjmem 12 000kč ,manželka na UP + 2 děti,bydlíme ve vlastním bytě a náklady jsou 3800kč,Bydlíme ve městě do 30 000 obyvatel.Kolik by jsme mohli dostat příspěvěk na bydlení.(Petr)
Foto
Doporučuji podat si žádost o příspěvek na bydlení, výši příspěvku nemohu nyní stanovit vzhledem k neúplným příjmům celé rodiny.
Po nepodařené operaci, kde pochybil lékař jsem se dostal na dlouhodobou neschopnost. Do budoucna nebudu moc už vykonávat běžné věci. Zaměstnavatel mi už naznačil, že by se mnou rád ukončil pracovní poměr, jelikož oba víme, že práci už nebudu moc vykonávat. Pokud se dostanu do evidence ÚP vím, že nemám šanci najít práci. Mám vysokou kvalifikaci. Mám nějaké možnosti, jelikož nyní mi sotva nemocenská stačí, ještě jsem byl osočen zda si nevymýšlím a léčba je drahá. Díky za reakci.(Aleš Pech)
Foto
Pokud bude Vaše pracovní neschopnost delší než jeden rok, doporučujeme požádat si o invalidní důchod. Při splnění podmínek daných zákonem si můžete požádat o příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí.
Dobrý den, jsem student ČVUT, je mi 27 let a nemohu si při denní studium najít žádnou práci. Trvalou adresu mam u rodičů, ale občas přespávám u kamarádů. Chtěl jsem se zeptat, zda mám nárok aspon na existenční minimum nebo na jinou dávku. Potřebuji nějaké peníze na jídlo. Nemohu se nechat vyživovat od rodiny?(David)
Foto
Doporučuji nenechat se odradit prvním neúspěchem a pokračovat v hledání brigády, která by usnadnila Vaši situaci. Soud může rozhodnou o vyživovací povinnosti rodičů i po uplynutí 26 let. Osamostatnit se nemůžete, pokud nejste finančně zajištěný.
Dobrý den, mně by zajímalo, co se stane sčlověkem, který je (řekněme) opravdu v nouzi, není to žádný narkoman, alkoholik... prostě skutečně řízením osudu na ulici a při státem stanovené výši hmotné nouze, je matematicky nemožné přežít. Jak stát dokáže určit, co chudobe je a co už není jak se staví k takovéto situaci a člověku ? Opakuji, čistě fabulačně, nejde o žádného "asociála". Děkuji předem za odpověď.(Milan :-))
Foto
Předně by si tento člověk měl vyřídit dávky hmotné nouze a začít spolupracovat se sociálním pracovníkem na úřadu práce a se sociální pracovníkem na obci. Dále může využít služeb nejrůznějších poraden a neziskových organizací.
Dobrý den, pracujiv obchodě (samozivitelka 47let, syn 16let) výplata 11800 čistého nájem + energie 9400 + 1150. Příspěvek na bydlení 4800. Na veškeré výdaje nám zbývá cca 5900. Pracuji a žiju z minima. Syn nemůže jet se školou nikam. Co poradite?(Barbora)
Foto
Vzhledem k Vámi uváděnému příjmu nárok na dávky hmotné nouze nevznikne.
Dobrý den,počítá se k nákladům na bydlení krom nájemného a energií i splátka hypotéky?(Pavel)
Foto
Ne, bohužel hypotéky ani jiné půjčky se nezohledňují v nákladech na bydlení.
Dobrý den, jsem absoluvent VŠ a jsem nyní hlášen na úřadě práce. Mám nárok na existenční minimum? (Tomáš)
Foto
V případě, že žijete sám, máte nárok na příspěvek na živobytí ve výši životního minima 3410 Kč.
Léčím se z rakoviny prsu,jako uklízečka ve školství mám nemocenskou 4900kč.Náklady na družstevní byt 1-1mám 4700kč.Chci se zeptat na jaké dávky mám nárok.Tahle léčba má různé náklady,mast po ozářkách,různé vitamíny,mám i na toto nárok na příspěvek? Jsem již 1 rok na nemocenské,zatím nemám prodlouženou nemocenskou a čekám na předvolání posudkové komise,mám obavy z čeho zaplatím byt,abych neskončila na ulici. Jak mám prosím vás řešit situaci.Lékař mi doporučil lázně,kde se hradí poplatek 5000kč.Poradíte mi jak tuto situaci řešit,děkuji.Iveta(Iveta)
Foto
V první řadě byste si měla vyřídit dávku pro osoby se zdravotním postižením příspěvek na péči. Dále můžete požádat o příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí či doplatek na bydlení.
Jaký vliv bude mít, na výplatu sociálních dávek jednorázový přídavek 1200,-- Kč, důchodcům? Nebude to tak, že důchodci dostanou přidáno a na druhou stranu jim budou pokráceny dávky např. příspěvek na bydlení? Děkuji(Jan)
Foto
Jednorázový příspěvek důchodcům se nebude započítávat do příjmu pro dávky státní sociální podpory ani pro dávky hmotné nouze.
Kdy může matka samoživitelka žádat o příspěvek? Jaký minimální příjem musí mít a co jí nabídnete? Díky Ivana(Ivana Roskova)
Foto
O dávku státní sociální podpory příspěvek na bydlení můžete požádat, pokud jste vlastníkem nebo nájemcem bytu a náklady na bydlení převyšují 0,30 (v Praze 0,35) násobek rozhodného příjmu všech společně posuzovaných osob. O dávky hmotné nouze můžete požádat, pokud Váš příjem nedosahuje částky životního minima (životní minimum samoživitelky a jednoho dítěte do 6 let činí 4880 Kč).
Dobrý den. Mám dceru, která studuje VŠ a manželku, která je v důchodu. Podnikala a důchod má mizerný. Teď jsem přišel o práci. Kdy můžeme žádat o hmotnou nouzi a o co všechno můžeme požádat?(Honza)
Foto
Doporučujeme obrátit se na kontaktní pracoviště ÚP dle místa Vašeho trvalého pobytu. O dávku byste měl požádat v měsíci, kdy již nebudete mít příjem z výdělečné činnosti.
Dobrý den, jsem samoživitelka s platem 15 tisíc čistého, jeden syn studuje, druhý se mnou bydlí ve společné domácnosti, je nezaměstnaný a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti. Bydlíme v Praze a splácím hypotéku 6 tisíc na byt, který jsme si museli koupit, alimenty na syna dělají 3 tisíce. Mohla bych mít nárok na nějakou dávku v nouzi?(Jana S.)
Foto
O dávky hmotné nouze si požádat můžete, ale upozorňujeme, že hypotéka nebude zohledněna v nákladech na bydlení, tzn., že je malá pravděpodobnost, že nárok na dávku vznikne.
Dobrý den. Jsme mlada rodina s ročním synkem bohůžel bydlime v malem pokoji u rodičů je nějaká možnost dostat byt? Manžel má nemocné srdce tak moc pracovat nemůže. A synek potřebuje více místa i na postýlku.. Jak a kde si zažadat o byt a je nějaká šance nebo jsou byty jen pro nepřízbusobivé kteří si to na uřádě vyřvou! Děkuji za odpoved.(Eva. J.)
Foto
Doporučujeme Vám navštívit sociální odbor na Vaší obci. Podmínky přidělování bytů jsou dány vyhláškou.
dobry den beru castecne invalidni duchod 5620 z to ho mi na bydleni davaj na urade doplatek na bydleni 3081 najem clkem 5160 k tomu platim elektriku 710 a na zivobiti mi davaj 281 tak se chci zeptat nemam zivotni minum do zivotniho minima mi chybi 280 musej mi to doplatit dekuji za odpoved (Jana)
Foto
Pokud pobíráte dávku příspěvek na živobytí, jste řádně doplácena do výše životního minima. Žádné další doplatky se neposkytují.
Jsem matka samoživitelka - mám dvě 12tiletá dvojčata. Jejich otec (byl zbaven otcovství) již 6 let neplatí alimenty, dluh nyní činí 300 tisíc korun. Podávala jsem opakovaně trestní oznámení, mám samozřejmě soudní rozsudek o povinnosti platit výživné (2000 korun na každé dítě) i dokument od exekutora, že expartner neplatí a je nemajetný. On měl trvalý pobyt na úřadě, nyní snad žije ve Francii. Policie tvrddí, že ho nelze dohledat a´t prý jim poskytnu nějaký kontakt,ale já o něm leta nic nevím. Syn by chtěl jít na sportovní školu,ale nemůže,protože na ni nemám. Kvůli těm 4000 tisícům, co mi chybí každý měsíc do příjmu, mi nedali hypotéku a tak žijeme s dětmi v pronajatém malém bytě. Ptám se:mám nárok na nějaké dávky?Pracuji na směny jako recepční, vydělám si 19 000 čistého,za byt platím 8500 a zbytek je pro nás tři. Další věc,a to že s nástupem na 2.stupeň se zvýšily náklady pro děti.a ty dva tisíce měsíčně by nepokryly kroužky,pomůcky atd. No ale jak mám žádat o zvýšení alimentů, když má bývalý zrušeny účty(Jana P. )
Foto
Vzhledem k Vašemu příjmu narok na přídavek na dítě nevznikne. Pokud Vaše náklady na bydlení přesahují 0,30 (v Praze 0,35) násobek čistého příjmu rodiny, můžete požádat o dávku státní sociální podpory příspěvek na bydlení.Nárok na dávky hmotné nouze nevznikne.
Je možné si o příspěvek na bydlení požádat i pro rodinný dům? Nebo to platí jen pro byty?(Slávek)
Foto
Samozřejme o příspěvek na bydlení můžete požádat i na bytovou jednotku v rodinném domě.
Jsem sama, těhotná a nezaměstnaná. Slyšela jsem, že životní minimum je pro těhotné vyšší než částka 3410 korun. Je to tak?(mahulena)
Foto
Částku živobytí lze z důvodu dietního stravování navýšit - při dietě v těhotenství a při kojení do jednoho roku věku dítěte o částku 1100 Kč. O nutnosti dietního stravování rozhoduje příslušný odborný lékař (musí být zaznamenány zdravotní komplikace).
Jsem v šestém měsíci rizikového těhotenství. Přítel mě opustil, na nemocenskou nemám nárok, protože jsem byla dlouho nezaměstnaná. Za bydlení zaplatím měsíčně se vším všudy 8000 korun. Problém je v tom, že nemám nájemní smlouvu a nemám v bytě ani trvalé bydliště. Na sociálce mi schválili příspěvek na živobytí 1400 korun. Je to hezké, ale moc mě to nepomůže. Neměla bych nárok i na doplatek na bydlení? Mám strach, abych se kvůli neplacení nájmu neocitla na ulici. (Milada)
Foto
Nárok na doplatek na bydlení vznikne pouze po předložení platné nájemní či podnájemní smlouvy. Trvalé bydliště není pro přiznání doplatku na bydlení nutné. Po narození dítěte můžete žádat o dávky státní sociální podpory porodné, přídavek na dítě a rodičovský příspěvek.
Jsem v důchodu, beru 8250 korun. Za bydlení celkem zaplatím 6200 Kč (bydlím v Praze). Sousedka mi říkala, že bych asi měla nárok na příspěvek na bydlení? Kde to zjistím?(Marianna)
Foto
Doporučuji podat si žádost o příspěvek na bydlení na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště. K žádosti je třeba doložit doklad o výši čtvrtletního příjmu za čtvrtletí předcházející datu podání žádosti, nájemní smlouvu nebo doklad k vlastnictví bytu, doklad o výši nákladů na bydlení včetně uhrazených nákladů za stejné období.
Pracuju za minimální plat. Jakž takž zvládám všechno poplatit. Ušetřit něco ale není z čeho. Teď mám ale naplánovanou operaci s dlouhou pracovní neschopností. V nemocnici budu minimálně 14 dní a doma pak několik měsíců. Z nemocenské rozhodně nevyžiju. Můžu si o něco požádat?(Horký)
Foto
V případě splnění podmínek daných zákonem můžete požádat o příspěvek na bydlení z dávek státní sociální podpory, o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení z dávek hmotné nouze.
Sem samoživitelka. Přišla sem o praci podporu už neberu. Mužu si o něco řict hned, nebo musim čekat? Prej musim bit chudá dlouho než něco dostanu.(Marika)
Foto
Vaši situaci by mohly vyřešit nepojistné sociální dávky, např. příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení. O dávky můžete požádat na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště.
Proč je existenční minimum tak směšně nízké? Jak z toho mají ti lidé vyžít?(Karel)
Foto
Existenční minimum je dáno zákonem č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, ke zvýšení částky může dojít pouze nařízením vlády.
Existuje něco jako nadstandartní vybavení bytu, které se při žádosti o hmotnou nouzi posuzuje? (Simona)
Foto
Ano, existuje.Posouzení je na správním uvážení pracovníků orgánu pomoci v hmotné nouzi.
Je pravda, že se při žádosti o hmotnou nouzi něco prošetřuje? A pokud ano, tak jak to probíhá? To k nám přijde sociální pracovnice a bude koukat na to, co máme doma? Nebo bude chtít přístup k našemu účtu? Jak to funguje? Děkuju(Hedvika)
Foto
U dávek hmotné nouze je nezbytné provádění sociálního šetření a šetření v místě. Šetřením se ověřují sociální a majetkové poměry. V rámci ověření příjmové situace může být požadován i výpis z účtu.
Dobrý den. Je mi 44 let a mám poslední stádium rakoviny. Do ted jsem pobíral 3410 kč. hmotnou nouzi. Zažádal jsem o inv. důchod a přiznali mi 3 stupen ale nemám na něj nárok protože nemám odpracované určená léta. Mám ted vůbec na něco nárok když už nemůžu být veden na ÚP ? Děkuji(Radek Džugan)
Foto
Doporučujeme podat si žádost o příspěvek na péči pro osoby se zdravotním postižením. Přiznaný invalidní důchod bez nároku na výplatu nevylučuje pobírání dávek hmotné nouze či dávek státní sociální podpory (příspěvek na bydlení).