ONLINE CHAT
Dobrý den, co si myslíte o škodlivosti elektronických cigaret. Jde mi konkrétně o následky vdechování výparů propylen glykolu.(Přemek Malý)
Foto
Hodnocení zdravotních rizik elektronických cigaret není ještě uzavřené, nejsou sice úplně neškodné, ale řádově výrazně méně škodí než cigarety klasické.
Dobrý den. Trpí rakovinou plic i mladší ročníky? Od jakého věku by se měl člověk obávat? Děkuji.(Mladý kuřák)
Foto
Bohužel, rakovina plic se může objevit prakticky v každém věku, s vyšším věkem a s kouřením její pravděpodobnost výskytu výrazně roste. Doporučuji návštěvu webu www.dokurte.cz
Dobrý den, kouřím /cca krabičku/ již asi 15 let. Poslední dobou /tak 2 3 roky/ dost kašlu, hlavně po ránu. Až z toho mám slzy v očích. Na RTG plic jsem byla, prý vše v pořádku. Dokonce mám lehce nadprůměrnou kapacitu plic. Když jdu běhat nebo cvičit všichni po mě koukají, protože kašlu, ale já to normálně udýchám. Jaké vyšetření by asi bylo vhodné ? . . .Známí mě dle kašle poznávají na ulici aniž by mě viděli. (Zdena)
Foto
Dráždivý kašel, často s vykašláváním hlenů, může být prvním příznakem počínající chronické bronchitidy, ze které se u kuřáka obvykle vyvine CHOPN (= chronická obstrukční plicní nemoc). Jako základní krok ke zlepšení stavu doporučuji ukočit kouření, případně přejít na elektronické cigarety a pak přestat úplně. Měla byste být pravidelně sledována u svého praktického nebo plicního lékaře.
Dobrý den, kouření 4 cigaret denně, jak vysoce je škodlivé. (Eva)
Foto
Škodí každá vykouřená cigareta, kouření 4 cigaret za den přece jenom o něco méně. Jde o to, zda jste jinak zdravá a neléčíte se pro nějaké jiné onemocmnění.
Dobrý den, jsem alergik,astmatik, mé průdušky jsou špatné,ale přes to jsem kuřák,né silný,né denně,ale jsem, (ROMANZOSTRAVY)
Foto
Při Vašich onemocněních by bylo nejlépe, kdybyste v sobě našel pevnou vůli s kouřením přestat. Každá cigareta škodí, zvláště u astmatka či bronchitika. Bližší informace najdete na www.dokurte.cz
Pane doktore, zdá se mi, že vyhnout se kuřákům je čím dál tím těžší. Jen nekouří po hospodách, což je fajn. Sám jsem odnaučený a když to začuchám, hned se mi chce také. Je na to nějaký lék? Ale asi bez nikotnu, abych do toho znovu nespadl.(Jirka Kliment)
Foto
Svítá nám naděje, že kouření na všech veřejných místech zakáže připravovaný zákon, který včera prošel 1. čtením v Poslanecké sněmovně. Ve Vašem případě je důležité, jak dlouho již nekouříte a zda Vám chybí návykový nikotin - ten by mohly nahradit elektronické ciagrety, nebo Vás láká jen "vůně" cigaret, které by Vám brzy měly spíš zapáchat - jako zapáchají nám - nekuřákům.
Dobrý den, chci se zeptat kouřím necelý rok a mam hroznej kašel. Kašel mám takový že se potom sotva nadechnu, jestli to souvisí tím že kouřím. Denně jednu a pul krabičky. Dekuji.(Lucie Novotná)
Foto
Váš kašel může souviset s kouřením, zvlášť pokud jste začala kašlat po začátku kouření. Můžete být i alergická na kouř cigaret. Doporučuji co nejdříve s kouřením skončit - pomoc najdete na www.dokurte.cz.
Trpím častými zápaly plic, i když nekouřím, snažím se žít zdravě, už jsem měla tři a to je mi pětatřicet. Čím to může být způsobeno?(Milada K.)
Foto
Časté zápaly plic mohou souviset i s dalšími škodlivinami - hlavně v našem okolí (včetně pasivního kouření), nebo s oslabenou imunitou, případně s jinými nemocemi dýchacího ústrojí. Předpokládám, že vám při stanovení diagnózy byly provedeny rtg snímky hrudníku, na kterých by se některé další příčiny opakovaných zápalů plic mohly zjistit. Vhodné by bylo očkování jak proti chřipce, tak proti pneumokokům - a na to je nyní už nejvyšší čas.
Je kouření opravdu tak rizikovým faktorem? Znám mnoho kuřáků, kteří až do vysokého věku žádné plicní problémy neměli. Chápu, že to není zdravé, ale hraje kouření zásadní úlohu?(Mirek)
Foto
Kouření je jednoznačným rizikovým faktorem nejen onemocnění dýchacího ústrojí, ale i srdce a cév, trávicího a močového ústrojí, i řady dalších nemocí. Neexistuje stav, kdy by kouření zdraví prospívalo!
Dobrý den, čím si vysvětlujete, že i mezi lékaři je řada kuřáků? Kouřil jste někdy?(Melicharek)
Foto
Lékaři jsou také jen lidé a mají stejné lidské slabosti. V civilizovaném světě, který začal s nekuřáckým hnutím desítky let před ČR, však byli lékaři mezi prvními, kteří přestávali kouřit. Doufejme, že to tak bude brzo i u nás. Sám jsem cigaretu ochutnal v pubertě, ale když jsem zjistil, jak je kouření odporné pro kuřáka i jeho okolí, nepokračoval jsem.
Pane doktore, kolegyně je silná kuřačka. Celý den v asi minutových intervalech jakoby chroptí, jako když si člověk potřebuje odkašlat před mluveným projevem. Nepřijde mi to normální. Mám ji poslat někam na vyšetření? (Jana B. )
Foto
Kuřáci by měli být pod zvýšeným zdravotním dozorem obecně (a podle mne by si na to měli finančně přispívat!). Chrapot u kuřáka může být příznakem onemocnění hrtanu a měl by být vyšetřen specialistou ORL.
Co je pro plíce horší - kouření tabáku nebo marihuany?(Vášnivý kuřák )
Foto
Každé kouření je velmi škodlivé, včetně např. i vodní dýmky. U marihuany si kuřák vypěstuje vedle nikotinové závislosti ještě další škodlivou drogovou závislost!
Pane doktore, nevíte, jestli pojišťovny aspoň částečně proplácejí odvykání kouření? Chtěla bych to dát manželovi k vánocům. Hulí jak fabrika a neumí přestat. (Jana Starková)
Foto
Rozhodující pro odvykání kouření je pevná vůle kuřáka skončit se svou závislostí. V protikuřáckých poradnách - přesněji poradnách pro odvykání kouření - se zájemci dostane odborných rad i léčebné pomoci. Adresy poraden najdete např. na www.dokurte.cz, nebo www.slzt.cz. Některé zdravotní pojišťovny na léčbu přispívají, jejich seznam se průběžně mění a doplňuje - viz uvedené weby.
Dobrý den, slyšela jsem o nové léčbě rakoviny vlastní imunitou, zajímalo by mě, jestli účinkuje i na rakovinu plic? A jestli ji může předepsat plicní lékař nebo jen specialista na rakovinu? (Veronika)
Foto
Ano, tak zvaná imunoonkologie se zabývá také léčbou rakoviny plic. Jedná se o poměrně novou a v některých vybraných případech účinnou metodu léčby nádorů - např. plic, prostaty, trávicího ústrojí i dalších orgánů. Předepsat ji může pneumoonkolog, nebo onkolog.
Dobrý den, existují prosím v České republice nějaké organizace, které se zabývají astmatem a chronickou obstrukční plicní nemocí? Je možné se na ně obrátit z pozice pacienta? Děkuji (Markéta )
Foto
Pacientskou organizací zabývající se CHOPN, astmatem i dalšími plicními nemocemi je Český občanský spolek proti plicním nemocem (ČOPN) - informace včetně přihlášky je možné najít na www.copn.cz. Zájemci o členství, které nabízí aktuální informace o diagnostice i komplexní léčbě plicních nemocní, jsou vítáni!
Pane doktore, jaké jsou příznaky rakoviny plic a dá se úplně vyléčit? Máme jí v rodině a já mám strach. Ani nevím, jestli existuje nějaké preventivní vyšetření. (Otakar)
Foto
Příznaky rakoviny plic jsou většinou pozdní, tedy objeví se až při pokročilejších stádiích nemoci. Hlavní je ZMĚNA charakteru kašle, občasné vykašlávání krve - i jen žilek krve, někdy a později dušnost, bolesti, hubnutí
Pane doktore, poslední dobou často pokašlávám, ale nastydlá nejsem. Trvá to tři týdny. Není to nic dramatického, ale vadí mi to. Mám ještě počkat nebo jít k doktorovi a nechat se poslat na rentgen?(KJ...)
Foto
Pokud kašel trvá déle než 3 týdny, měl by být vyšetřený lékařem. Je nutno i zhodnotit např. další léky, které berete (na vysoký tlak?), poslechnout Vaše dýchání, vyšetřit dýchání (spirometrie) a případně rtg plic.
Mamince je 61 let a lékař jí řekl, že má CHOPN. Nic moc jí nevysvětlil, měl plnou čekárnu. Co se za tímto názvem skrývá?(Karolína)
Foto
CHOPN je chronická obstrukční plicní nemoc, jde vlastně o kombinaci chronického zánětu průdušek a plicní rozedmy. Bližší údaje najdete např. na webu www.copn.cz, nebo www.pneumologie,cz.
Pane doktore, je mi 55 a 30 let kouřím. Otec - nekuřák - měl rakovinu plic. Já mám zatím plíce v pořádku. Má smysl, abych přestal kouřit? Nebo to aspoň omezil? (vvv)
Foto
S kouřením cigaret - aktivním i pasivním - souvísí asi 80% plicní rakoviny. Pokud měl Váš otec rakovinu plic, je u Vás vyšší náchylnost k této nemoci. Čím dříve skončíte s kouřením, tím lépe pro Vás!
Dobrý den, trpím CHOP, astmatem, brondichidou .Užívám tyto léky KETOTIFEN FORMOVENT AFONILUM jednou za tři měsíce balení ERDOMEDU a BERODUAL. Pořád se dusím -mám plno hlenu nejhorší je to v noci mívám i apnoe .hleny jsou husté napěněné Prosím co by se s tím dalo dělat? Jsou nějaké účinnější léky na odhlenění než ty které jsou mi ordinovány. Děkují(nadezda.podracka@seznam,cz)
Foto
Váš plicní lékař by měl podle potíží a stupně ventilační (dechové) poruchy při spirometrii zhodnotit Váš stav a doplnit pravděpodobně léčbu o inhalační kortikosteroid, který zatím nemáte, případně o další lék ze skupiny anticholinergik. Erdomed je na odhlenění velmi účinný, je ho možné brát i dlouhodobě.
při chuzi do kopce se mi těžceji dýchá,ale mohu se zhluboka nadechovat, dříve jsem kouřil,ale již 7let nekouřím, ani ráno vubec nekašlu, jsem po čtyřbaypasu 7 let bez potíží(studený m)
Foto
V tomto případě by bylo lepší se předně zeptat ošetřujího kardiologa, zda dušnost nesouvisí s onemocněním srdce. Důležité je srovnání s vrstevníky, zda mají podobné dechové obtíže při stejné námaze také.
Dobrý den moje maminka umírá na rakovinu plic . Zemru na rakovinu plic také jakou mám naději že se mi nemoc vyhne(Milan Bludský)
Foto
Rakovina není úplně dědičné onemocnění, i když určité "vlohy" pro tuto nemoc se v rodinách dědí. Důležité pro rozvoj rakoviny plic je dlouhodobý kontakt s rakovinotvornými látkami, předně s kouřem z cigaret - ať už akrivním, nebo pasivním kouřením. Při nekouření je naděje na vyhnutí se nemoci velká.