ONLINE CHAT
Doktoři dnes na všechno předepisují ANTIBIOTIKA - CHCI UPOZORNIT ŽE SE JEDNÁ O JEDEN VELKÝ BYZNYS! Můj dědeček měl první antibiotika v 60.letech, otec je dostal až po operaci očí, kde byly komplikace v 55 letech, jinak dříve, když ANT nebyla, si lidé vystačili sami a pomocí bylinek angínu i chřipku z těla dostali. Dneska jsou malým dětem několikrát do roka nasazovány tyhle chemické preparáty,nemoci se jim pak jenom vrací, a já říkám: doplatíme na to všichni!(Naštvaný čtenář )
Foto
Nebuďte naštvaný. Asi bych s Vámi souhlasil ,že ATB jsou nasazována i neoprávněně, neadekvátně, ale mají jistě své místo v medicíně.
Dobrý den,čím se dá zvýšit imunita dcery 29 let,má stále kašel.Má nemocnou štítnou žlázu bere letrox. Děkuji Dagmar (Dagmar)
Foto
Určitě dá, ale v tomto případě je jistě nutné navštívit lékaře. Kašel může mít celou řadu příčin a nemusí to být vždy nachlazení či infekt horních cest dýchacích!
Dobrý den, trpím na tzv. zadní rýmu, takže téměř nesmrkám, již týden mám "knedlík" v krku, teplotu nemám, ale necítím se dobře, beru Paralen, je to spíše náběh na angínu nebo virosu? (Vlaďka)(Vlaďka)
Foto
Zadní rýma je většinou virového původu, často se stává (při přecházení nemoci), že na virozu může nasednout bakteriální infekce, pak se vše zkomplikuje. Dají se doporučit například solné roztoky do nosu, vykloktat solným roztokem, nemít doma přetopeno, dostatečně se hydratovat, nestřídat moc teplotní rozhraní (z domu ven a naopak). Paralen pouze při teplotě, jinak je to v tomto případě zbytečné.
Dobrý den, jak vzniká angína? (Dana, Praha)
Foto
Původce angíny je streptokok, bakterie, která je snadno přenosná. Lokalizací jsou mandle.
Pane doktore, může angína vzniknout jako následek kouření (cigaret a marihuany?) a pití alkoholu. Mám pocit, že vždy, když kouřím nad míru, za dva dny se u mně projeví šílená bolest v krku. Zase si ale říkám, že přeci organysmus se musí umět nějak bránit sám? Přeci to, když vyhulím o pět cigaret víc, mi nemůže způsobit virus v těle? Díky za odpověď.(Jonáš (19 let) )
Foto
Nene, kouření vysušuje a dráždí sliznice, tím snižuje obrannou bariéru našeho těla a pak můžeme častěji trpět na infekty horních cest dýchacích obecně. Kuřáci mají častěji především záněty průdušek. Původce angíny je ale bakterie - Streptokok, ne kouření!
Když mám rýmu a smrkám, vždy se mi spustí krev z nosu a dost masivně. Dá se tomu nějak předejít? (hans)
Foto
Doporučil bych Vám zajít na ORL, kde jsou schopni identifikovat místa krvácení a sklerotizovat (spálit) drobné cévy, které to způsobují. Prvděpodobě je při rýmě podráždíte a krvácení je nasnadě, ale dá se to snadno odsranit.
Můžu sama nějak poznat, že mám angínu? V krku mě bolí celkem často (mám různé druhy alergií), ale kdybych pokaždé šla k lékaři, tak z čekárny vůbec nevylezu. Na druhou stranu bych ale nerada případnou angínu přechodila.(Barbora)
Foto
Angína je provázena především teplotou, bolestí v krku, která je trvalá, silná, můžeme mít i zimnice, uzliny máme zduřelé. Angína má rychlý vývoj, obtíže se rychle zhoršují i řádově v hodinách. Naopak takové to škrábání v krku, několik dní trvající, je třeba projevem zadní rýmy. Možná pomoc pro Vás, je když v krku uvidíte žluté povlaky, pak kontaktujte Vašeho praktického lékaře.
Všude slyším, jak Češi zbytečně moc užívají antibiotika. Moje kamarádka je ale opačný extrém. zásadně je odmítá a léčí se jen bylinkami. Je to lepší přístup? Jak najít tu správnou míru?(Hedvika)
Foto
Je to o kompromisu ,rozhodně není vhodné angínu přecházet, je to bakteriální nemoc - může nám poškodit přechození srce i ledviny, bylinky opravdu nestačí. Bylinky stačí v běžném nachlazení. ATB by měla být indikována rozumně vzhledem k budoucnosti, sám jsem rád, když pacient raději přijde v nejistotě své obtíže konzultovat. Vyšetření ev. podpořené například CRP nám dokáže dát jistotu.
Pro koho je chřipka nejvíc riziková? Mám tříletou dceru a nevím, zda ji nechat očkovat. A babička s dědou nechtějí o očkování ani slyšet. (Klára)
Foto
Chřipka je nejvíce riziková pro seniory a pro osoby se sníženou obranyschopností (chronické nemoci, pacienti transplantovaní, pacienti s hematolog. onem.). Nesmíme zapomínat, že tím, že jsme očkovaní, chráníme i své okolí. Příklad: když se necháte naočkovat, snižujete přenos chřipky na své rodiče či dceru. Mám osobní názor, že neočkovat se v seniorském věku je nezodpovědné. Právě tam vidíme časté komplikace, které mohou být fatální. Od dětských lékařů vím, že očkují děti spíše v riziku, jinak není očkování tak běžné jako v dospělé populaci. Ale očkovat se jistě dcera může, omezení zde není.
Jaké vitamíny a doplňky stravy byste doporučil jako prevenci proti nachlazení? (jana)
Foto
Doporučiji Vitamin C, především v potravinách a dodržovat zdraví životní styl. Je dnes umění rozdělit práci a odpočinek, najít si čas na sport, fyzickou aktivitu, umět relaxovat... Nezapomínat ani na pitný režim a snažit se (pokud se nejedná o extrémní horka) vypít cca 2l tekutin.
Pane doktore, jakou máte zkušenost s homeopatiky při nachlazení? (mmm)
Foto
Nepoužívám běžně homeopatii v praxi , ale respektuji názor pacientů, pokud mají s homeopatií dobrou zkušenost, rozhodně je neodrazuji. Ale pokud se jedná třeba o angínu, tak homeopatie nestačí. Spíše bych slouhlasil při běžném nachlazení.
Dobrý den,mám 5-ti měsíční miminko a stále kojím, měla bych o očkování zájem,chtěla bych se zeptat,zda je to vhodné,děkuji za odpověď a přeji hezký den(Lenka)
Foto
Ano, můžete se nechat naočkovat. Je to vhodné.
Můžou po očkování proti chřipce nastat nějaké negativní reakce? A pokud ano, jak je možné jim předejít?(Karel)
Foto
Budu nyní mluvit z vlastní zkušenosti, každy rok očkujeme cca 450 našich registrovaných pacientů, občas je objeví pálení v místě vpichu nebo drobné zarudnutí. S jinou komplikací jsem se nesetkal a nemám ani od kolegů žádné alarmující informace o vážných komplikacích.
Dobrý den, Je pravda, že chřipka může být smrtelná? Někde sem četl, že dva tisíce lidí na ni u nás ročně umírají. Není to přehnané? (........)
Foto
Ano, bohužel to není přehnané, opravdu zemře přibližně 2000 lidí, ale udává se, že čísla mohou být i vyšší, především u seniorů, kdy je chřipka třeba jen komplikací jejich základního onemocnění. Chřipka je velmi vážné onemocnění, je to zcela jiné než běžné nachlazení. Je třeba zvláštní opatrnosti, nelze přecházet - chodit do práce, je vhodné zůstat doma. Je bohužel provázena řadou komplikací - bakteriální superinfekce, zápal plic až třeba selhání organizmu!
Existuje prý nějaký domácí test, který ukáže, zda je nachlazení virového nebo bakteriálního původu. Měl bych ho doma mít? Nebo ho běžně lékaři dělají?(Zdeněk Pokorný)
Foto
Je to právě zmíněný test CRP, ale doporučuji provádět spíše v ordinacích PL, nejsem si jistý, zda by měl či uměl interpretovat toto vyšetření. Vnese to spíše zmatek. A dále v ordinacích se vyšetřuje CRP na analyzátorech, které jsou kontrolované, kalibrované.
Dobrý den, chci se zeptat. Je mi 24 let a trápí mě velmi často angíny. Moje doktorka už mi téměř automaticky píše antibiotika. Mám je tak 4 x ročně. Neměla bych podstoupit nějaké vyšetření, jestli se vůbec o angínu jedná? Nechci se pořád cpát atibiotikama. (Sára T.)
Foto
Máte pravdu, že se měla být snaha odlišit angínu od běžné virozy, angína je provázena teplotou, silnou polykací bolestí, někdy lidé nemohou pro bolest mluvit, uzliny na krku jsou oteklé. K Dg angíny slouží jednak vyšetření - např. přítomnost povlaků, běžně se v ordinacích provádí i CRP (C reaktivní protein) , který nám řekne , zda je infekt bakteriálníči virovy, v neposlední řadě je možný i výtěr z krku. Jak již jsem uvedl! Je velmi důležitá dostatečně dlouhá léčba s patřičnou dávkou ATB! Možná je i konzultace na OR či infeci při velmi častém opakování.
Dobrý den, k čemu jsou vůbec mandle? Přijde mi, že jsou zbytečné a jsou s nimi jen problémy, když je období angín.(Bořek, Havlíčkův Brod)
Foto
Mandle jseu velmi důležité, je to tkáň, která tvoří obrannou linií, jsou součástí imunitního systému. Bohužel jsou i místem vzniku angíny.
Jak poznám, že mám banální nachlazení, které zvládnu sama jen s léky z lékárny a kdy už je dobré zajít k lékaři?(Denisa)
Foto
Pokud máte rýmu, pokašláváte, jste bez teplot, tak opravdu stačí čaj a zalést do postele :-), pokud jsou bolesti v krku, bolesti dutin, zvýšená teplota či horečka, zimnice a třesavky nebo kašel se zabarveným hlenem doporučuji kontrolu lékařem.
Dobrý den, kdy poznám, že je chřipka tak vážná, že bych měla navštívit doktora? Jak dlouho trvá, než se vyleží běžná chřipka doma? Děkuji moc.(Zuzana C., Karlovy Vary)
Foto
Pokud bude nástup obtíží rychlý, budete mít horečku, zimnice, budete schvácený, tak ihned k lékaři. Rekonvalescence je různě dlouhá, řekl bych optimálně cca 10-14 dní, ale v řadě případů se pacienti cítí ještě delší dobu unaveni, provází je nevýkonnost....
Manželovi je 40 let, má umělou chlopeň a vysoký tlak. Je i pro něj vhodné očkování proti chřipce? Jeho praktický lékař mu ho nikdy nenabídl. (Simona)
Foto
Ano, Váš manžel patří do rizikové skupiny (očkování je obzvláště vhodné) a je pro něj očkování hrazeno pojišťovnou!
Kamarádka tvrdí, že všechny nemoci - obzvláště pak angína i chřipka, jsou psychosomatického původu. Nejvíc na tyto nemoci má vliv stres. Je to pravda? Tělo si prý takto říká o odpočinek. (Věrka z Chomutova )
Foto
Nene, angína i chřipka mají jasné původce a zrovna u těchto nemocí to lze i diagnostikovat. Jiná věc je, že k oslabení imunity vede špatný životní styl, kdy oslabujeme naši obranyschopnost. Málo pijeme, nejíme pravidelně, nesportujeme, máme stres v práci , v rodině.... pak je nemocnost pochopitelně vyšší. V neposlední řadě častá chyba je přecházení nemocí.
Pane doktore, co byste doporučil jako prevenci proti angíně? TRPÍM NA NÍ ASI 3 X DO ROKA. PRÝ JE OSVĚDČENÁ TINKTURA Z LICHOŘEŘIŠNICE, KDE SE DÁ SEHNAT? (vLADIMÍR )
Foto
Pokud se Vám angína takto často opakuje, je důležité to probrat s Vaším lékařem. K efektivní léčbě angíny, je nutné užívat PNC dostatečnou dobu a ve správné dávce, pokud se i při této podmínce angína opakuje, doporučuje někdy aplikace PNC s dlodob. uvolňováním - běžně se používá na infekčních ambulancí. Těžko být zcela konkrétní. Pochopitelně svůj význam mají někdy přírodní preparáty, třeba i lichořeřišnice.
Máte nějakou radu na zvýšení imunity u dětí? Dcera celou zimu pokašlává, posmrkává, ale při návštěvě lékaře se v podstatě nic léčitelného nenajde. Díky(K. Sutá)
Foto
Budu zcela upřímný, nejsem zastánce potravinových doplňků, jsem zastánce pestré stravy, která je bohatá na vitamini. Na základě zkušeností bych zůstal věrný především Vitaminu C, který opravdu zvyšuje odolnost a obranyschopnost organizmu. Takže Kiwi, mandarinky, pomeranče a nezapomínat, že v bramborách je také dostatek V. C, takže ať jsou v zimě na Vašem jídelníčku :-)
Dobrý den, měla jsem zaplacenou dovolenou,ale v den odletu mi byla diagnostikována hnisavá angína způsobená streptokokem. I když jsem lékařku prosila o nasazení tzv.rychlých antibiotik, na dovolenou mě nepustila, musela jsem docházet týden na penicilinové injekce. Co byste doporučil pro příště, je skutečně nezbytné rušit kvůli angíně dovolenou?Nebo stačí nasadit ANT a vyležet ji během pár dnů? Děkuji(Pavlínka )
Foto
Víte, angina je bakteriální infekce, tzn. může mít bez adekvátní léčby celou řadu komplikací (poškození srdce, ledvin), myslím si, že opatrnost Vaší lékařky byla na místě. Chtěl bych i dát důraz na to, že vhodná antibiotika jsou právě penicilinová, na které streptokok velmi dobře reaguje, krátkodobá ATB nepenicilinová - mohou způsobit časem rezistenci, tzn. nebudou Vám dále již fungovat.
Slyšela jsem, že očkování proti chřipce zničí přirozenou imunitu organismu. Je to pravda, může mi očkování uškodit?(Milada)
Foto
Dobrý den, neexistují žádné důkazy (studie), že by očkování poškozovalo imunitu. Dle odborníků v očkování to patří k častému omylu.
Dobrý den, připadá mi, že praktický lékař v podstatě předepisuje pouze léky na "rýmu" a chřipku:-) s dalšími problémy musí lidé vždy za specialistou, i když jde o chronické obtíže. Proč není možné, aby pacienti dostávali léky, které berou dlouhodobě, například na astma nebo cukrovku od svého praktika? Děkuji.(Markéta )
Foto
Dobrý den, jistě máte pavdu a mluvíte mi z duše, některé léky nejsou pro nás dostupné a bohužel někdy i s banalitou musíme pacienta odeslat ke kolegovi specialistovi. Obtěžuje to nás i celý systém, ale předevší pacienty!
Pane doktore, pořád se píše, že proti chřipce je dobré se nechat očkovat. Já to udělala loni a dostala sem takovou chřipajznu, že jsem 14 dní proležela. Jaký je váš názor? (Kamila)
Foto
Jsem zastánce očkování proti chřipce, v praxi jsem cca 7 let a musím úpřímě říci, že s rostoucí proočkovaností našich pacientů, je nemocnost našich pacientů menší. Je pravda, že minulý rok virus údajně zmutoval, takže výjimečně se muže stát, že očkovaní nesplní účel. a jak již jsem uvedl velmi doporučuji očkování u seniorů, nyní aktuálně včetně očkování proti pneumokokům také.
Jsou vaši rodinní příslušníci a příbuzní očkováni proti chřipce?(Adriana)
Foto
Dobrý den, ne zcela, z rodiny je nás očkována připližně polovina, ale nekompromisně očkuji své prarodiče.
Vážený pane doktore, my máme obvodní lékařku,které záleží na zdraví starších pacientů a tak jsme naočkováni ,jak proti chřipce,tak také pneumo.Nevím jestli je to správné, nebo se raděj neočkovat. Je nám 72 let a proti chřipce se očkujeme asi 5 let. Já jsu 8 let po operaci žlučníku i slinivky a tak paní doktorka mne asi chce chránit. Jmenuje se Květoslava Cisariková a jsme z Karviná.Děkuji za odpověď přejeme Vám hezký nejen dnešní den, ale i ty další.Ema a Václav Merklovi(Manželé Merklovi)
Foto