ONLINE CHAT
Zdravím, chtěl bych se zeptat. Jaký je vlastně zájem o takové zálohování dat? Moc jsem příliš neslyšel takhle při povídání s kolegy, že by to tak nějak někdo znal, ale za poslední 3 měsíce o tom mluví pomalu každý druhý kamarád a celkem si to chválí. Díky(Libor Kváša, Podbořany)
Foto
VSHosting neposkytuje služby přímo koncovým uživatelům. Zajišťujeme infrastrukturu serverů, páteřní konektivity a datacentra pro firmy, které dále na těchto serverech provozují služby pro koncové uživatele - online streaming, zmíněné zálohování, mailové služby apod. Vzhledem k tomu, že každý rok instalujeme téměř 1000 nových serverů usuzuji, že zájem o podobné služby neustále roste :-). Děkuji za vaše otázky a přeji příjemný den.
Dobrý den, pane Špoljariči. Jak velký objem dat musím mít, abych jej mohla umístit do datového centra? Je to nějak omezené minimální velikostí? (Tereza Skácelová, Štíty)
Foto
Objem dat není omezen. Datové centrum je jen infrastruktura (kabely, elektřina, páteřní internet, zabezpečená budova) :-). Jde o poskytovatele služby, který má v takovém datacentru uloženy servery a který nabízí koncovým uživatelům např. zálohování. Jsou služby pro malé objemy dat (ty jsou i zdarma často), tak pro velký objem dat.
rád bych se zeptala, jak máte setříděná data na serverech u vás v té serverovně na jednotlivých HDD. Je to podle toho, jak si to na začátku určí ten, kdo u vás data má nebo je seřazujete nějak speciálně kvůli bezpečnosti? Děkuju(Kateřina Braníková, Vyškov)
Foto
Jednotlivá data jsou umístěna na serverech, které jsou vyhrazeny daným klientům. VSHosting jako poskytovatel internetové páteřní infrastruktury a infrastruktury datacentra má za klienty primárně provozovatele online projektů. Jsme takový telekomunikační operátor pro firmy, které dále z toho dělají služby pro své uživatele. Na jednotlivých serverech se pak data dělí podle rychlosti dle tzv. tieringu. Data, kde je potřeba vše rychle měnit a mít dostupné se ukládaní na serverová SSD, méně používaná data na pomalější disky a archivní data na pomalé ale vysokokapacitní disky. Nad tím je pak v operačním systému tento prostor rozškatulkován na jednotlivé sekce dle potřeby každé služby .. dle potřeb bezpečnosti či samotné aplikace.
Hezký den, pane řediteli, zajímalo by mě, jak probíhá proces nahrání dat k vám do toho datového centra? Co když jsou to tisíce gigabitu? Posílá se vám to přes nějakou úschovnu nebo vám to někde předám osobně? díky za objasnění.(Daniel Petrák, Sokolov)
Foto
Řádově Terabajty lze dnes v pohodě nahrát online napřímo, aktuální datové toky serverparku v páteřním internetu jsou takové, že 1TB se přenese každých pár minut. Denně se k nám či od nás přenese přes 400TB dat. Není problém ale dovézt pevné disky.
Dobré dopoledne, pane Špoljariči. Nevím úplně přesně, jak to funguje se zálohováním dat v takovém datovém centru. Ale chci se zeptat. kdybych měl u vás nebo jinde takhle uložená data, ta moje v kanceláři na notebooku by mi zmizela třeba uprostřed noci, mám potom k vám okamžitý přístup? Můžu počítat s tím, že mi je někdo ráno hned pošle? Díky(Teo, děčín)
Foto
Dobrý den, datové centrum je primárně technická infrastruktura pro provoz serverů. Je na každém provozovateli dané služby, co vše nabídne uživatelům. Různé storage servery jsou na bází dropboxu, že máte data online kdykoliv k dispozici. Takovou službu lze mít i u nás.
Zdravím pane řediteli, v jakých cenových relacích se pohybují takové služby, abych si mohl u vás nebo jinde nechat zálohovat data. Před pár lety jsem slyšel, že to jsou desetitisíce korun ročně. Je to pořád tak? Vždyť to nejsou malé peníze. Moc díky za odpověď.(Radim, Vrbová Lhota)
Foto
Dobrý den, jde primárně o objem dat. Při malém objemu dat stojí uložiště i řádově stokoruny ročně.
Pěkný den, Damire, moc by mě zajímalo, jestli k ochraně serverů, na kterých máte uchovaná data klientů, stále hlídá kromě nějakého zabezpečovacího systému i fyzicky nějaký člověk (securiťák) anebo to máte "jen" pod zámky. Díky za odpověď.(Luboš, Hrádek)
Foto
Nespoléháme se na lidský faktor. Ten je ze všeho nejméně spolehlivý. Věříme železobetonovým stěnám a pancéřovým dveřím :-). Při narušení některé z bezpečnostních zón přijízdí na místo bezpečnostní agentura. Navíc máme na místě vlastní stálé technické pracoviště. Když vidím "securitáky" u konkurence, nenaplnuje me to pocitem bezpeci.
Dobrý den, vím, že jen antivirová,spywarová a malwarová atd. ochrana počítače nestačí. Jak tedy nejlépe chránit počítač, před hackery? Jaká data neuchovávat v pc? Nebo není nějaký program na vymazání těchto uchovaných dat? mj: ccleaner, advanced system care. Děkuji(Bibo)
Foto
V počítači doporučuji neuchovávat veškerá data, která považujete za citlivá a kde by vám vyzrazení třetí straně mohlo způsobit jakoukoliv újmu. Pokud tam taková data přesto máte, doporučuji mít přehled o tom, kdo všechno může fyzicky manipulovat s vaším počítačem a zda je trvale připojen k internetu a má např. veřejnou IP adresu. Pokud ano, doporučuji zainvestovat ještě do HW firewallu.
Přeji pěkný den, po instalaci Win 10 jsem si přečetl na internet, jak probíhá systém hlášení a odeílání dat z mého PC.. lze toto považovat za špehování? dá se tomu úplně zabránit ale aby win 10 běžel na mém pc bez problémů? Nejedná se o nekorektní jednání ze strany MS- když je něco zadarmo, tak to vždy něco stojí...děkuji (pazount)
Foto
Konkrétní podmínky společnosti Microsoft bohužel neznám, není ale vyjímkou, že v obchodních podmínkách mnohých internetových služeb nebo software je uvedeno, že souhlasíte s podobným jednáním. Ať už jde o customizaci reklamy (google) či jiné zjišťování podrobností o uživateli např. z marketingových či jiných důvodů nebo jde poskytovateli takového SW či služby o něco jiného ... je na každém uživateli, aby se s podmínkami řádně seznámil a rozhodl, zda dané "ukrojení" části svého soukromí je pro něj přijatelné či nikoliv.
Mám Imac a k tomu legální verzi Clean my mac, může se mi někdo dostat do počítače? Pochopitelně okamžitě zahazuju bez čtení všechny emaily od firem nebo lidí, které neznám. (Bell)
Foto
Nechci působit paranoidně, ale pochopitelně, že u proprietálního software, do kterého "nevidite", je riziko, že vás bude někdo špehovat nebo se bude dít něco o čem nevíte. Daný program bohužel neznám, nejsem uživatelem Apple.
Někde jsem četl, že v takovém datacentru jsou prý tisíce serverů. Jestli to chápu dobře, tak to máte vedle sebe něják naskládané hardisky? Nepřehřívají se, když je jich tam tolik? Díky za vysvětlení. (Jiří Holásek, Veltrusy)
Foto
V ServerParku máme prostor pro cca 8000 serverů. Jsou to defacto malé placatější počítače obrovského výkonu s mnoha harddisky, jak píšete. Na poměrně malém prostoru se tak vyzáří několik megawatt tepla. Pokud bychom nechladili, teplota vzroste každou vteřinu o 2 stupně. Systém chlazení je spolu s energetikou nejdůležitější částí datového centra. Výkonné a redundantní klimatizační jednotky (každá má téměř tunu) zajišťuje neustálé chlazení na 20 stupnu.
Zdravím pane Damire, dá se vůbec dnes v oblasti IT držet „krok s dobou“? Zdá se mi, že jsou všude samé inovace. Jak mám chránit svoje data, když sotva stíhám sledovat neustálé aktualizace všech programů?(Darina Legnavská 46)
Foto
IT je spolu s letectvím nejrychleji se rozvíjející se obor. My sami ve VSHostingu věnujeme hodně usílí sledování inovací a snažíme se být i součástí tohoto procesu a s inovacemi také přicházet. Ochrana dat, o které píšete, je primárně o tom, jak se v internetovém světě chovat. Neukládat citlivá data do veřejných cloudu, dát si pozor, co z internetu stahujete, nastavovat bezpečná náhodná hesla a nikomu je neříkat atd. To je základ, nemělo by to stát čas navíc.
Dobrý den, pane Špoljariči. Už jednou jsem v datacentru byl (ne v tom vašem), ale až nedávno mě napadlo) Co kdyby čistě hypoteticky vypuknul nějaký požár třeba v té místnosti pro servery. Máte data nějak zálohovaná? Nebo je možné, aby se tím požárem ty servery nějak poškodili?(Honza Jelínek, Praha 9)
Foto
dobrý den. 1, v datacentru je minimum věcí, které mohou hořet :-) 2, místnost je vybavena automatickým hasícím systémem (SHZ = samočinné hasící zařízení), které místnost "zaplaví" inertním plynem a požár ihned uhasí aniž by bylo nutné vypínat servery. Navíc jsou data zálohovaná do jiného datacentra.
Zdravím, pane Špoljarič, poslední dobou mi připadá, že mám u všeho jen samé registrace a hesla do různých e-shopů, bank, herních účtů atd. Není lepší si to napsat doma na papír než to mít schované někde v elektronické podobě? Nějak se nemůžu zbavit pocitu, že to nějaký hacker ukradne. Bojím se zbytečně?, díky za radu.(Martin, Lovosice)
Foto
Není vhodné je mít ani doma na papíře, ani elektronicky v tzv. plain-textu. Když už někde je nutnost si je psát, tak ne celý kontext (tzn. ideálně ne uživatelské jméno, adresa přihlášení a heslo na jednom místě). Určité zvýšení bezpečnosti může přinést i to, pokud heslo nebude napsané celé, ale třeba poslední dva znaky si budete pamatovat. Profesionální řešení na systém ukládání hesel, který je přístupný jen šifrovaným klíčem je v domácích podmínkách pro člověka, který se v tomto oboru denně nepohybuje, bohužel příliš složité.
Pěkný den, pane špoljariči. Proč máte vaše datacentrum umístěno v okrajové části Prahy? Je to nějaký záměr nebo je to kvůli prostoru, který potřebuje?(Standa, Šumperk)
Foto
Dobrý den, má to mnoho důvodů. V lokalitě je potřeba mít zajištěnou dostupnost velkého příkonu elektrické energie (řádově megawatty - lze přirovnat ke spotřebě většího sídliště např.). Datacentrum také generuje poměrně dost hluku z chladícího systému, záložních generátorů apod. V neposlední řadě je to cena pozemku. Není důvod datacentrum stavět v centru města.
Jaký byl doposud nejnebezpečnější problém, s kterým se Vaše datacentrum muselo potýkat, a jakým způsobem jste ho vyřešili?(Láďa,, Semily)
Foto
Zatím šlo jen o počáteční "problémy", však je také serverpark zkolaudován teprve v srpnu. Vše bylo nutné odladit a vyzkoušet všechny možné kritické stavy při simulované plné zátěži datacentra.
Dočetl jsem se, že by Vaše datové centrum mělo splňovat technologické požadavky standardu TIER IV. Co je v těchto požadavcích zahrnuto a jak často probíhá kontrola, zda dané standardy skutečně splňujete?(Aleš 22, Klecany)
Foto
Energetická soustava ServerParku je zdvojená - je to tedy jako dvě datacentra v jednom. Každá tato větev je také zdvojená. ServerPark automaticky odolá až 3 souběžným kritickým poruchám bez vlivu na provoz. Krom TIERu určuje další kritické parametry datacentra i tzv. TIA, který udává rizikovost pozemku, požární rizikovosti datacentra a další.
Pěkný den, pane Špoljarič. Mám možná čistě hypotetickou otázku, ale zeptám se. Co kdyby čistě teoreticky nastal úplný výpadek proudu v Praze, třeba kvůli teroristickému utoku nebo nějakým záplavám jako před 14 lety? Vypne to i váš systém?(Petr, Kaplice)
Foto
Dobrý den. Na totální výpadek proudu v Praze je VSHosting připraven. Chováme se tak, jako by to mělo přijít za 5 minut, člověk nikdy neví :-). Nádrže generátorů jsou připraveny na desítky hodin provozu (následně naftu dováží cisterna), generátory jsou vzájemně zálohované a servery se navíc nachází za bateriovými záložními zdroji na překonání doby startu generátoru. ServerPark VSHostingu stojí mimo záplavové či jinak rizikové zóny, to je dnes snad už základ.
ServerPark uchovává citlivá data nejrůznějších firem a společností, takže předpokládám, že musíte mít perfektně vyškolený tým pracovníků. Jak vybíráte nové zaměstnance a co všechno obnáší jejich náplň práce?(Dominik, 39, Dobřichov)
Foto
Pracovníky vybíráme poměrně složitým mechanismem ať už z hlediska odbornosti, tak z hlediska spolehlivosti. Nebereme nikoho, u koho není ověřitelná dlouhodobá pracovní historie. V datovém centru pracuje několik týmů. Od týmů programátorů, přes tým techniků datacentra až po system administrátory, kteří se starají o správu samotných serverů. V každém týmu je práce a požadavky na ní odlišné, vždy je ale o velice odborně náročnou práci. Navíc pracujeme 24 hodin denně.
V loňském roce vyhořelo datové centrum Samsungu, protože prý nefungovaly a nebyly v pořádku všechny jeho funkce. Jak může klient vědět, že u vás nenastane něco podobného?(Karel Březina, Liberec)
Foto
Datové centrum VSHostingu ServerPark je vybaveno automatickým hasícím systémem a tzv. politikou minimalizace požární rizikovosti. Zjednodušeně to znamená nemít v prostorách datacentra ani v jeho přidružených prostorách nic hořlavého. Pokud by přeci jen k požáru došlo, typicky nejrizikovější je vždy elektroinstalace, je datové centrum vybaveno automatickým hasícím systémem s inertním plynem, který do pár vteřin naplní místnost a požár se ihned uhasí a to bez vlivu na provoz serverů či významného vlivu na zdraví lidí v datovém centru.
Dobrý den, pane Damire. Zajímalo by mě, jsou útoky na datacentra časté? Kudy to nejčastěji hackeři zkoušejí? Díky, Marek(Marek, Č. Budějovice)
Foto
Denně řešíme řádově stovky, někdy až tisíce útoků. Většina z nich je řešena automaticky pomocí detekčního systému a tzv. scrubingu (systém na čištění trafficu). Minimum je pak potřeba řešit individuálně. Nejčastějším útokem je tzv. DoS útok (denial of Service), kdy se hackeři pokouší daný server odstavit z provozu. Tím se vyznačovaly i útoky od skupiny Anonymous.
Jakým způsobem je Vaše datacentrum připraveno na útok hackerů a jak bude v případě takového útoku schopno ochránit citlivá data? (Vašek Semerád, Frýdlant)
Foto
VSHosting zajišťuje primárně provoz online internetovým projektům. Může jít o mailové služby, internetové portály, eshopy apod. V první řadě radíme klientům, jak zabezpečit jejich webovou aplikaci, která je jako "první na ráně" a dost často není řádně zabezpečena. Drtivá většina hackerských útoků se právě děje přes webovou aplikaci.
Proč by si měl člověk uchovávat data zrovna v nějakém datacentru, které leží někde mimo? Není to bezpečnější doma ve skříni? (Zdeněk, Brno)
Foto
Datacentra jsou připravena na situace, na které se doma asi nepřipravíte. Jsou připrivena na blackout, na požár apod. a samozřejmě jsou lépe zajištěna i z hlediska fyzické bezpečnosti. Správné datové centrum by mělo být téměř jako nedobytný trezor.
Pojem „citlivá data“ slýchávám poslední dobou dost často. Předpokládám, že to jsou důležité informace. Je to nějak omezeno na nějaké konkrétní nebo to závisí na každém případu zvlášť? Díky za odpověď.(Roman / Manětín)
Foto
Každý vnímá citlivost dat subjektivně. Nemusí jít nutně jen o bankovní data apod., pro někoho jsou citlivá data například i jen fotky z dovolené. V našem datacentru neurčujeme, která data citlivá jsou a která nikoliv. Ke všem datum přistupujeme jakoby se jednalo o nejpřísnější státní tajemství :-)
Dobrý den, pane Špoljariči. Co to vůbec znamená počítačová gramotnost? Našel jsem si definici na wikipedii, ale znamená to, že bych měla umět i provádět instalace různých programů anebo znát počítač jenom uživatelsky? Díky.(Martina 43, Kralupy n. V.)
Foto
Je-li člověk počítačově gramotný, dokáže samostatně používat počítat (uživatelsky).